VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

RÓMEÓ ÉS JÚLIA KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ: TITKOK, ÉRDEKESSÉGEK ÉS SOK NEVETÉS

Hamarosan kerek évfordulóhoz érkezik a Rómeó és Júlia.  Ez alkalomból különleges közönségtalálkozóra került sor, ahol a kulisszatitkok mellett a jubileumi előadás részleteibe is betekintést nyerhettünk. Az eseményen részt vett az előadás zeneszerzője, rendezője és a szereplőgárda „óvodás, általános iskolás és örökifjú tagjai” is – ahogy a műsorvezető, Homonnay Zsolt poénos konferálásából kiderült.

Tíz éve már, hogy kitört a Rómeó és Júlia musical láz Magyarországon. Miközben a Juventus Rádióban a toplisták élére tört a Les Rois Du Monde, a Budapesti Operettszínházban már javában próbáltak a musical hazai bemutatójára. Hogy mi tetszett meg a színház vezetőségének a musicalben? Elsősorban a zene és a történet összhangja és, hogy remekül illett a teátrum csapatához - árulta el Kerényi Miklós Gábor. Egyébként a darabot meglehetősen átvariálták, a francia koncertszerű előadást színháziasabbá tették. Például, a musical zeneszámait felhasználva, beleírták Rómeó és Paris párbaját. Okozott is némi aggodalmat, hogy mit fog szólni a zeneszerző-szövegíró a tömérdek változtatáshoz, de ő csak ennyit mondott a direktornak: „őrült”, és aláírta a szerződést, amit az igazgató azóta is őriz.

Hogy mi inspirálta a zeneszerzőt, hogy pont Shakespeare egyik legismertebb - már rengeteg féleképpen feldolgozott - drámájából írjon musicalt? A felesége javasolta neki, ugyanígy volt ez a másik musicalje, az Elfújta a szél esetében is - mindezt pedig maga Gerard Presgurvic osztotta meg velünk, aki szintén a közönségtalálkozó vendége volt. Alkalmi tolmácsként Bardóczy Attila működött közre.

Tehát tíz éve ilyenkor már főpróbahét volt az Operettszínházban. Próbáltak egész nap és még a vécében is szövegösszemondót tartottak – emlékeztek vissza a közönségtalálkozó, már a premieren is látható résztvevői. Nem csak a próbafolyamat eseményeiből, hanem az előadás tíz éve alatt előforduló bakikból, vicces szituációkból is megosztottak néhányat. Azokban a párbajokban, ahol Dolhai Attila és Homonnay Zsolt szerepeltek, több ilyen is előfordult. Még mindig nevetésbe fullad annak elmesélése, amikor Párist két tőrrel szúrták le (egyel Rómeó, egyel pedig a kint felejtett eszközt visszajuttatni próbáló súgó) vagy, amikor Rómeó nadrágja szétszakadt és így közelített a Rómeó helyett a röhögéssel küzdő Paris felé.

Kocsis Dénesnek és Kádár Szabolcsnak a mikroportokkal gyűlt meg a baja, ugyanebben a jelenetben, ugyanis, csak az egyiküké működött, ezért igazán közel kellett hajolniuk egymáshoz, ahhoz, hogy hallatszódjon a duettjük. Az ellenségeket játszó színészek így nehezen tudták megoldani, hogy a jelenet hiteles és komoly maradjon.

Vágó Zsuzsi egyszer azzal a problémával szembesült a darab végén - Rómeó mellett lógva -, hogy nincs meg a tőr, amivel leszúrhatná magát, így lehetetlen feladatra vállalkozott: Júlia azon az estén nem leszúrta, hanem megfojtotta saját magát.

Többek között szó volt még Dolhai Attila 30 születésnapjáról - ami Kerényi Miklós Máté és Bereczki Zoltán jóvoltából kisebb fennakadást okozott az aznapi Jogod nem volt jelenet alatt -, Földes Tamás krinolinos tréfájáról és arról a Gyűlölet duettről is, ahol Csengeri Ottília kolegalitása győzött, így a nagy acsarkodás közepette Montaguené megmentette Capuletnét, azaz Füredi Nikit.

A közönségtalálkozóra videóüzenet is érkezett, méghozzá Bereczki Zoltántól, Szinetár Dórától és az előadás koreográfusától, Duda Évától. Sőt egy titokra is fény derült, a darab magyarországi jogaival rendelkező ügynökség képviseletében megjelent Lőrinczy György elárulta, mi lesz a január 24-ei jubileumi előadás különlegessége:

Aznap több szereposztás is színpadra áll majd. Az előadást a legfiatalabb, nemrég debütált gárda kezdi, őket a „középső” csapat váltja, a második felvonásban pedig a premier szereposztás lesz látható (azaz Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Szabó P Szilveszter, Bereczki Zoltán, Mészáros Árpád Zsolt, Náray Erika, Földes Tamás, Németh Attila, Janza Kata, Csengeri Ottília és Csuha Lajos). Ezen kívül az Esemble is két csapatra oszlok majd.

Stern Ágnes