VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

ANNA KARENINA - BUDAPEST

Szereposztás

A felújítás szereposztása:

Anna Karenina
HALAS ADELAIDA
NYÁRI SZILVIA
 
Karenin
DUNAI TAMÁS
PANKOTAY PÉTER
SASVÁRI SÁNDOR
 
Vronszkij
DEBRECZENY CSABA
MILLER ZOLTÁN
POSTA VICTOR
 
Levin
BARÁT ATTILA
 
Kitty
HAFFNER ANIKÓ
MAHÓ ANDREA
 
Sztyiva
LAKLÓTH ALADÁR
SÁNDOR DÁVID
 
Lídia
LADINEK JUDIT
VÁRADY VIKTÓRIA
 
Dolly
JUHÁSZ RÓZA
 
Betsy
BALOG TÍMEA
 
Mjahkaja hercegnő
 
Pópa
BARABÁS KISS ZOLTÁN
VIKIDÁL GYULA
 
Scserbackij herceg
VIKIDÁL GYULA
 
Professzor
BARABÁS KISS ZOLTÁN
 
Háziorvos
GALBENISZ TOMASZ
 
Nagykövet, Olasz énekes
LIPPAI LÁSZLÓ
 
Nágyka
UJSZIGETI ANNA
 
Szülésznő
GRIMM ZSUZSANNA
 
Szakácsnő
VERESS ZSUZSANNA
 
Jasvin
LUKÁCSI JÓZSEF
 
Kapitonics
BAKÓ SZABOLCS
 
Kalapácsos ember
FELLEGI LÉNÁRD

Nyitólap

(Budapest)
Previews: 
2008. 10. 08.
Bemutató: 
2008. 10. 09.
Repertoáron

Tartalom

(Budapest)
Previews: 
2008. 10. 08.
Bemutató: 
2008. 10. 09.
Repertoáron
ANNA Karenina újra a Madách Színház műsorán!
 
 

Tolsztoj klasszikus műve modern zenés színházi köntösben, Miklós Tibor verseivel és Kocsák Tibor nagy ívű dallamaival 2008 októberétől újra látható a Madách Színházban.

 
 

Tolsztoj regénye a női nem erejének, szépségnek és kiszolgáltatottságának eposza. Az Anna Karenina az író egyik legtökéletesebb alkotása, a szerelem, a szenvedély és a házasságtörés legizgalmasabb műve. Anna Karenina a világirodalom női hősei közül talána legjelentősebb.

 
 

Anna szellemes, csodálatos fiatal nő, aki a moszkvai szalonok szokásai szerint idősebb férfi feleségeként él. Szenvedélyes szerelemre lobban egy daliás lovassági tiszt iránt. A kapcsolat botrányt kavar a belterjes és konvencionális társadalmi közegben, s Anna élete tragédiába fordul.

 
 

A gazdag érzelemvilág, a remek irodalmi mű megihlette a zeneszerzőt, Kocsák Tibort, aki újabb kifejezésformát talált ehhez. A Zenét.

 

A történet szépségét, megdöbbentő igazságát a mű dallamvilága még emelkedettebbé teszi. Igazi színpadi és zenei csemege egyszerre.

Színlap

A Madách Színház bemutatja

Kocsák Tibor - Miklós Tibor
ANNA KARENINA
musical-opera
Lev Tolsztoj műve nyomán

Világpremier: 2002. március 23., Madách Színház, Budapest
Felújítás: 2008. október 9., Madách Színház, Budapest


Díszlettervező:
SZEREDNEY BÉLA

Jelmeztervező:
PILINYI MÁRTA

Koreográfus:
SÁNDOR DÁVID
VÁRADY VIKTÓRIA

Zenei vezető:
KOCSÁK TIBOR
 
A rendező munkatársa:
NAGY KATI

Rendező:
SZEREDNYEY BÉLA


 

Érdekességek

Valóság vagy legenda?
 
 

Tolsztoj életrajzírói szerint az Anna Karenina létrejöttét előkészítette egy 1872-ben történt esemény: a szomszédos birtokos szeretője szerelmi csalódása miatt vonat elé vetette magát; az asszonyt Annának hívták, és „nagydarab, testes, széles arcú és nyájas természetű” volt.

 
 

Egyszersmind már 1870-ben elgondolkozott egy házasságtörő asszony történetén is. Mindehhez hozzájárult, hogy 1873. március 18-án fiának, Szergejnek asztalán megtalálta Puskin egyik könyvét, a Belkin elbeszéléseit, és a történet elevensége annyira megkapta, hogy maga is kedvet érzett ilyen regény kezdethez.

 
 

Másnap, a korabeli dokumentumok alapján, Tolsztoj felesége már a megkezdett regényről számolt be. Az Anna Karenina végső változata a regény írásának kezdetével még nem alakult ki. Tolsztoj eredetileg két családot akart szembesíteni egymással: az eszményei szerinti, erkölcsös életű családot, amilyennek a magáét tekintette – és vele szemben a rossz családot, melyet a rossz asszony, Anna rontott meg.

 
 

A regény létrejötte során a főszereplők jelleme is megváltozott. Karenin kezdetben példás jellemű férfi, felesége, Anna pedig romlott asszony – a korábbi változatban Anna a csábító Vronszkij felesége lesz… Szerencsére a végső változat a moralizáló egyszerűsítés ilyen veszélyeit kikerülve, a regény „negatív” házaspárjának jellemét bonyolultabbá változtatta: Karenin ugyan irgalomra szolgáló, de fonák jellemvonásokkal jelenik meg előttünk, a bűnös Anna pedig bocsánatot, megértést érdemlő jellemként. Ahogyan mondani szokták, Tolsztoj – legalábbis egy ideig – úgyszólván „beleszeretett” Annába.

 

Talán nemcsak a képzeletében jelent meg az asszony…

Kapcsolódó tartalmak