VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

MENYASSZONYTÁNC - BUDAPEST

Szereposztás

Rózsi
SIMÉNFALVY ÁGOTA
KÉKKOVÁCS MARA
GYŐRFI ANNA
 
András
GYÖRGY RÓZSA SÁNDOR
 
Herskovics
MIKÓ ISTVÁN
MELIS GÁBOR
 
Jonel
IMRE SEBASTIAN
 
Majzikné
LEHOCZKY ZSUZSA
 
Blumné
MOLNÁR PIROSKA
FELFÖLDI ANIKÓ
 
Bárány
DÉZSY SZABÓ GÁBOR
 
Sára
MEDNYÁNSZKY ÁGI
 
Lenke
PAPADIMITRIU ATHINA
 
Blanka
KOVÁCS ZSUZSA
 
Rabbi
JANTYIK CSABA
PÁLFALVY ATTILA
KONKOLY BALÁZS
 
Pap
FARAGÓ ANDRÁS
 
Cosma
MARIK PÉTER
BALOGH BODOR ATTILA
 
Janka
SZENDY SZILVI
BÓDI BARBARA
 
Dávid
MIKOLA GERGŐ
 
Tanító
FILA BALÁZS
 
Blum
BENKÓCZY ZOLTÁN
 
Gáspár
KALMÁR GERGELY
 
Terus
DÉNES JUDIT
 
Sanyika
OLÁH TIBOR
 
Anya
ARÁNYI ADRIENN
 
Tizedes
PÉTER RICHÁRD 

Nyitólap

(Budapest)
Previews: 
2006. 03. 16.
Bemutató: 
2006. 03. 17.
Nincs műsoron

Tartalom

(Budapest)
Previews: 
2006. 03. 16.
Bemutató: 
2006. 03. 17.
Nincs műsoron
A Menyasszonytánc a világ első klezmer-musicalje. A történet egy erdélyi román-magyar-zsidó településen játszódik. Bárány András - a módos gazda fia - éppen legénybúcsút tart, házasságra készül a szegény, de igen szemrevaló Patkós Rózsival. Ez a legénybúcsú kissé elhúzódik, ugyanis mint kiderül, Rózsi nem rendelkezik az esketéshez szükséges papírokkal. Miután szülei meghaltak, se ház, se pénz, se a lányra vonatkozó papír /születési, vagy keresztlevél/ nem maradt utánuk. A lány az uradalomban dolgozik és ott is lakik. Cosma jegyző - Majzikné tanácsára, aki mindent tud, ami az utóbbi 50 esztendőben itt a településen történt - a Kolozsvári Gyermekmenhelyhez fordul információért. A menhely válaszából kiderül: Rózsi valóban nem a Patkósék lánya, csupán örökbe fogadták, s sajátjukként nevelték fel. Az igazi apa, néhai Blum Salamon malomtulajdonos, az anya pedig a megejtett mindenes Weisz Regina, aki a szülés után hamarosan elhunyt. A "bűnjelet" titokban adták be az otthonba. Tehát kiderül, hogy az eddig kereszténynek hitt Rózsi, tulajdonképpen zsidó! Amiről fogalma sincs, hogy micsoda! Hiszen eddig hithű katolikusként járt a templomba, gyónt és áldozott, s ha valami problémája volt, Szent Antalhoz fordult segítségért. Bárány András összeroppan a szörnyű fordulat hatására. Nem elég, hogy a menyasszonya lelenc, ráadásul még "Blum" lány is?! Úgy érzi, el kell tűnnie, el kell menekülnie a világból. Apja tiltakozása ellenére önként jelentkezik katonának. Rózsi hiába védekezik azzal, hogy "Nem mindenki olyan szerencsés, hogy oda szülessen, ahová szeretne!", eddigi környezete, ismerősei, barátnői is kitaszítják. A kétségbeesett Rózsit a helység zsidó kocsmárosa, a filozofikus hajlamú Herskovics bácsi veszi védőszárnyai alá. Otthont nyújt neki és - a maga módján - tanítani kezdi új hitére. Blum Salamon felesége először felháborodik, mikor kiderül elhunyt férje csapodársága, majd kíváncsi lesz Rózsira. Mindig is gyermeket szeretett volna és ez a törvénytelen perszóna mégis csak Blum ivadék... Mellesleg Blumnénak valamikor Herskovics is udvarolt, de az asszony - ki tudja miért? - mégis csak a gazdag malomtulajdonos választotta. Blumnénak megtetszik Rózsi és a lányaként szeretné nevelni, magával vinné a jómódba, a zsidó közösségbe. Csakhogy ott sem fogadják el, onnan is elüldözik a szerintük nem közéjük való, "lényegében még keresztény" teremtést....

Színlap

A Budapesti Operettszínház bemutatja
 
Jávori Ferenc - Kállai István - Böhm György -Miklós Tibor
MENYASSZONYTÁNC
klezmer-musical
 
Ősbemutató: 2006. március 17., Budapesti Operettszínház
 
Zene:
JÁVORI FERENC 
Szövegkönyv:
KÁLLAI ISTVÁN
BÖHM GYÖRGY
Dalszövegek:
 
Díszlettervező:
 
Jelmeztervező:
FÜZÉR ANNI
 
Karigazgató:
KÉRINGER LÁSZLÓ
 
Zenei vezető:
SILLÓ ISTVÁN
 
Koreográfus:
ROGÁCS LÁSZLÓ
BODOR JOHANNA
 
Koreográfus-asszisztens:
SZABÓ ERIKA
 
Játékmester:
NAGY KATI
 
Művészeti vezető:
 
Rendezőasszisztens:
LÁZÁR KATALIN
 
Rendező:
BÉRES ATTILA 

Érdekességek

  • A musical alapjául szolgáló művet, Indig Ottó A torockói menyasszony című darabját 1931. október 24-én mutatták be a budapesti Belvárosi Színházban.
  • A műből film is készült, melyet Keleti Márton rendezésében mutattak be 1937-ben.
  • A Budapest Klezmer Band már 1990 óta működik, Európában és Amerikában egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendenek. A Menyasszonytáncon kívül felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét.
  • A darab helyszíne. Torockó az erélyi Fehér megyében található, a Székelykő hármas csúcsa alatt. Az ebből eredő különleges domborzati tulajdonságoknak köszönhetően itt a nap kétszer kel fel és kétszer nyugszik le. A helység 1999-ben Torockó Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.

Kapcsolódó tartalmak