VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

MUNKÁCSY, A FESTŐFEJEDELEM

Tartalom

(Budapest)
Bemutató: 
2013. 11. 09.
Repertoáron

Vitathatatlanul a magyar képzőművészet egyik legnagyobbja. Életét, munkásságát világszerte ismerik és elismerik. A Munkácson született békéscsabai asztalos inas eljutott egészen a tengeren túli világhírig, a szegénységtől a gazdagságig. Gigantikus méretű alkotásait éppúgy csodálhatta a magyar főváros polgára, mint a párizsi világkiállítás látogatói. Sokat tudunk róla, mégis nagyon keveset. A kortárs musical a festő, Munkácsy Mihály emberi arcát mutatja, arról vall, hogyan érezhetett küzdelemmel teli, kalandos élete során, voltak-e tanítói, barátai, és vajon voltak-e valódi, nagy szerelmei.

Dallos Sándor, A nap szerelmese és Az aranyecset című regényei nyomán, Bognár Zsolt szerezte a zenét, Kiss Stefánia írta a szövegkönyvet a darabhoz, amely a musical műfaj elfogadott keretein belül meséli el a festőművész útját Lángi mester asztalosműhelyétől a világhírig. A szerelmi szál sem marad el, hűen mutatva, dallamokban mesélve Munkácsy Mihály (Zöld Csaba) kalandos, romantikus, néhol drámai fordulatokkal teli szerelmi életét.

A darabban szerepelnek a Dallos – regényekből ismert, létező, vagy az író kutatásai alapján megszemélyesített karakterek is. A fiatalkort meghatározó Lángi Mihály asztalos mester (Barabás Kiss Zoltán), és az asztalos segédek (Ömböli Pál, Chajnóczki Balázs) és Ancsa (Pataki Szilvia) az első kapcsolat. A könyv néhol misztikus vonala is szerepet kap, Perzsi a bábaasszony (Kocsis Judit) személyével. A történet fontos, életre szóló szerelmi szála, Koltay bárónő (Molnár Szilvia) mellett természetesen a színpadon éltre kel a festő felesége, Cecille (Balogh Anna) is. A festőművész kortársai közül Paál László, a barát (Sövegjártó Áron) is szereplővé válik, ahogyan a műkereskedők, Goupil (Lippai László) és a párizsi pártoló Sedelemeyer (Venyige Sándor). Ahogyan viszont láthatjuk Karl Rahlt, a bécsi festőakadémia professzorát, akit maga a zeneszerző Bognár Zsolt alakít. A prózai részek között, felcsendülnek a dalok, szerepet kapnak a táncosok.

 

A musical rendezője Tóth János, Liszt-díjas művész, aki a Wieber Marianne Érdemes Művész álmodta ruhakölteményekben, a Kossuth- és Jászai Mari- díjas Székely László tervezte díszletfalak között vezette a próbafolyamatot a tökéletes összképhez, amely tartogat számos meglepetést, a vizuális élményt illetően is.

Nyitólap

(Budapest)
Bemutató: 
2013. 11. 09.
Repertoáron

Színlap

Bognár Zsolt – Kiss Stefánia
MUNKÁCSY, A FESTŐFEJEDELEM
musical

A szövegkönyv Dallos Sándor: A nap szerelmese és az Aranyecset című regényei nyomán készült.

rendező: TÓTH JÁNOS Liszt Ferenc- díjas

Munkácsy Mihály ZÖLD CSABA

Svenson Koltay bárónő, Munkácsy szerelme MOLNÁR SZILVIA

Paál László festőtárs SÖVEGJÁRTÓ ÁRON

Munkácsyné Cécile BALOGH ANNA

Karl Rahl, festőakadémiai professzor/Koltay báró BOGNÁR ZSOLT

Perzsi, bábaasszony KOCSIS JUDIT Jászai Mari- díjas

Goupil képkereskedő LIPPAI LÁSZLÓ

Sedelmeyer képkereskedő VENYIGE SÁNDOR

Lángi Mihály asztalos mester BARABÁS KISS ZOLTÁN

Gáspár ÖMBÖLI PÁL

Anton CHAJNÓCZKI BALÁZS

Ancsa, cselédlány Lánginál PATAKI SZILVIA

Továbbá: Galambos Zsófia, Holczinger Szandra, Király Kitti, Pethő-Tóth Brigitta, Dobrányi Máté, Nádas Gábor

 

díszlettervező: SZÉKELY LÁSZLÓ Kossuth- és Jászai Mari- díjas, Érdemes Művész jelmeztervező: WIEBER MARIANNE Érdemes Művész
szövegkönyvíró, koreográfus: KISS STEFÁNIA zeneszerző, dalszövegíró: BOGNÁR ZSOLT
zenei munkatárs: ERŐS CSABA hangszerelés: TURCSÁN ANDRÁS

Játszódik Békéscsabán, Pesten, Bécsben, Párizsban.

Jegyvásárlás

Kapcsolódó tartalmak