VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

REBECCA - A MANDERLEY-HÁZ ASSZONYA

Szereposztás

 

 

„Én”: Szinetár Dóra/Vágó Zsuzsi

Maxim de Winter: Bereczki Zoltán/Szabó P. Szilveszter

Mrs. Danvers: Polyák Lilla/Janza Kata/Nádasi Veronika

Jack Fawell: Mészáros Árpád Zsolt/Bálint Ádám

Mrs. van Hopper: Szulák Andrea/Náray Erika/Felföldi Anikó

Frank Crawley: Földes Tamás/Pálfalvy Attila

Beatrice: Füredi Nikolett/Nádasi Veronika

Ben: Pirgel Dávid/Sánta László

Julyan ezredes: Jantyik Csaba/Dézsy Szabó Gábor

Frith: Marik Péter

Robert: Oláh Tibor

Giles: Csuha Lajos

Horridge: Péter Richárd

Mrs. Rutherford: Arányi Adrienn

 

Közreműködik:

A Budapesti Operettszínház Musical Együttese

A Budapesti Operettszínház Énekkara

A Budapesti Operettszínház Zenekara

Nyitólap

(Budapest)
Previews: 
2010. 03. 16.
Bemutató: 
2010. 03. 19.
Nincs műsoron

Tartalom

(Budapest)
Previews: 
2010. 03. 16.
Bemutató: 
2010. 03. 19.
Nincs műsoron

 

A darab története hűen követi az alapjául szolgáló könyv cselekményét.
A jelenetek 3 fő helyszínen játszódnak: Monte Carlo, Manderley és a parti csónakház.


1. felvonás:
Az előadásnak az Álmomban Manderley-ben jártam című szám ad keretet, ez az elsőként elhangzó dal. Ezt követően a Monte Carlo-i hotel éttermében találjuk magunkat. „Én” itt ismerkedik meg Maxim de Winterrel, akivel Mrs. Van Hopper betegsége miatt egyre több időt töltenek együtt. Mikor kiderül, hogy „Én” és Mrs. Van Hopper távozni készülnek, Max hirtelen feleségül kéri a fiatal lányt, aki először tréfának veszi ezt, de utána boldogan mond igent. Velencébe mennek nászútra, ahonnan útjuk egyenest a csodás és titokzatos Manderleybe vezet. „Én” itt találkozik a szigorú és rideg házvezetőnővel, Mrs. Danvers-szel, akitől a kezdetektől fogva fél. A házban nem találja a helyét, mindenhol az elhunyt első feleség, Rebecca jelenlétét érzi. A házat járva egy nap észreveszi, hogy Mrs. Danversnél vendég van, akit Rebecca lezárt szobájában fogad. Ekkor találkozik Jack Fawellel, Rebecca unokatestvérével, majd az ő távozása után a házvezetőnő megmutatja neki Rebecca gyönyörű szobáját, és szinte rajongva mesél elhunyt úrnőjéről. Ekkor hangzik el először a darab legismertebb száma, a Rebecca is.

„Én” a tengerparton sétálva rátalál a csónakházra, és a kissé zavaros elméjű Benre, akitől furcsa dolgokat hall. Maxim nagyon megharagszik, amiért a csónakháznál járt, fél, hogy kiderülhet a féltett titka.
Manderleyben jelmezbált rendeznek az új asszony tiszteletére. „Én” Mrs. Danvers tanácsára egy festményről másolja a ruháját, és izgatottan várja, hogy meglephesse megjelenésével a vendégeket és Maxet. A meglepetés azonban rosszul sül el, kiderül, hogy Rebecca ugyanezt a ruhát viselte a halála előtti utolsó bálon. Mrs. Danvers terve azonban sikerült, még nagyobb lesz a távolság „Én” és Max között.

2. felvonás:
Rebecca hálószobájában Mrs. Danvers azt sugallja a kilátástalan és kétségbe esett „Én”-nek, hogy vessen véget az életének, amikor hirtelen rakéták hangját hallják. A rémült asszony ettől feleszmél, és a partra siet megkeresni Maximet, de csak Fawellel, majd Frankkel találkozik. Kiderül, hogy egy sétahajó megfeneklett az öbölben, és a búvárok megtalálják Rebecca elsüllyedt hajóját, benne egy holttesttel. A vizsgálatok megállapítják, hogy a holttest Rebeccáé, ezért nyomozást rendelnek el. Max ekkor bevallja „Én”-nek, hogy ő valójában sose szerette Rebeccát, mert egy gonosz és romlott nő volt, aki másokkal elbűvölő tudott lenni, ezért imádta mindenki, rajta viszont átnézett. Egyezséget kötöttek Manderley miatt, amit Rebecca egyre többször megszegett. Végül Maxim nem bírta tovább, és egy éjjel a csónakházban lelőtte, majd a hajójával együtt elsüllyesztette, hogy balesetnek tűnjék. „Én” megkönnyebbül a vallomástól, hogy Maxim sose szerette Rebeccát, és mindent megbocsát neki. Másnap a bíróságon Max majdnem elárulja magát azzal, hogy egyre indulatosabban válaszol a bírónak, felesége rosszulléte azonban észhez téríti és összeszedi magát.

Hazaérve ott találják Fawellt, aki azzal a történettel áll elő, hogy szerinte Max ölte meg Rebeccát, mert féltékeny volt az ő szerelmükre. Megérkezik Julyan ezredes is, aki nem igazán hiszi el Fawell meséjét. Jack Mrs. Danvers-t hívja tanúnak, ám ő azt állítja, hogy Rebecca sosem szerette a férfiakat, csak játszott velük. A naplójában találnak egy telefonszámot és egy bejegyzést. Kiderül, hogy a halála napján egy nőgyógyásznál járt. „Én”, Fawell és az ezredes elmennek az orvoshoz, akitől megtudják, hogy Rebecca gyógyíthatatlan beteg volt, és a halála napján tudta meg a hírt. A nyomozást lezárják azzal, hogy az asszony nem bírta elviselni a betegséget és ezért lett öngyilkos. Max az állomáson várja a feleségét, akivel elindulnak haza. Az útról megdöbbenve veszik észre, hogy Manderley lángokban áll. Franktől megtudják, hogy Mrs. Danvers eltűnt Fawellel együtt. A hatalmas ház porrá ég, és ezzel lezárul életük egy szörnyű szakasza. Új fejezet kezdődik, amiben Rebecca szellemének már nincs helye.

Színlap

 

Rebecca – A Manderley-ház asszonya (Rebecca)

musical, 2 óra 55 perc egy szünettel

 

Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya (1939.) című regénye nyomán

 

Szerzők:

Lévay Szilveszter – Michael Kunze

 

Magyar szöveg:

Müller Péter Sziámi

 

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

 

Művészeti vezető: Kerényi Miklós Gábor

 

Karmester:

Makláry László – Bolba Tamás – Balassa Krisztián

 

Zenei vezető:

Makláry László

 

Karigazgató: Kéringer László

 

Zenei munkatársak:

Axmann Péter – Déri Judit – Mihalics János – Tóth Éva – Sági Balázs

 

Hangmérnök:

Ditzmann Tamás – Kiss Zsolt

 

Rendezőasszisztens:

Angyal Márta

 

Koreográfus-asszisztens:

Mirtse Réka – Szűts Rita

 

Játékmester: Rogács László

 

Díszlettervező munkatárs:

Czirják Ágnes

 

Jelmezkivitelező:

Hugyecz Ági

 

Haj:

Kiss Gyöngyi

 

Világítástervező:

Nagy László

 

 

Díszlettervező:

Horesnyi Balázs

 

Jelmeztervező:

Velich Rita

 

Koreográfus:

Tihanyi Ákos

 

Rendező:

Béres Attila

 

Bemutató: 2006. szeptember 28., Wiener Raimund Theater/Vereinigte Bühnen Wien (VBW), Bécs, Ausztria

 

Magyarországi premier: 2010. március 18. és 19. (Budapesti Operettszínház Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkció)

Érdekességek

 

Érdekességek 

Magyarországi előzmények

1. A Manderley-ház asszonyának furcsa figuráit hazai színpadon mintegy fél évszázaddal ezelőtt, 1943-ban láthatta először a közönség a Vígszínházban,Tolnay Klári és Szakáts Miklós főszereplésével.

2. 1999-ben a Játékszín mutatta be az arisztokrata környezetben játszódó darabot Makk Károly rendezésében. A főbb szerepekben Rátóti Zoltánt (Maxim de Winter), Balázsovits Editet („Én”),  Básti Julit (Mrs. Danvers), Kállai Ferencet (Giles Lacy), Tóth Sándort (Frank Crawley), Bubik Istvánt (Jack Fawell) és Sára Bernadettet (Beatrice Lacy) láthatta a nagyérdemű.

3. 1999. december 7. - Népszava interjú
Rátóti Zoltán véleménye Maxim de Winter megformálásáról:
„Egyáltalán nem rutinfeladat. Az általam eddig megmutatott "arcoknak" számomra meglehetősen különös, s egyben érdekes elegye, s ettől igazán izgalmas feladat eljátszanom a szerepet. Ha abban a helyzetben vagyok, hogy választhatok a felkínált szereplehetőségek közül, akkor amellett döntök, melyben a figura érzelmei, indulatai széles amplitúdójú skálán mozognak, s nem aszerint, hogy mennyire érzem már eredetileg is a sajátomnak a szerepet. Ebben az esetben is ez motivált.”

Az alkotók

1. A Rebecca, az Elisabeth és a Mozart! sikermusicalek szerzőpárosa, Lévay Szilveszter és Michael Kunze 1975-ben a könnyűzenében bizonyítottak: a Silver Convention nevű együttes Fly, Robin, Fly című dalának megalkotásáért kapták meg a Grammy-díjat.

2. Lévay Szilveszter nyolc éves korában kezdte meg zenei karrierjét.

3. Michael Kunze (Andrew Lloyd Webber és Stephen Sondheim műveinek fordítása, számos zenés mű német szövegének megalkotása és önálló musical projektek mellett) egy világhírű bestseller, a Highroad to the Stake: A Tale of Witchcraft című regény írója. Kunze könyvéről aNew York Times könyvkritikákkal foglakozó melléklete egy hosszabb terjedelmű ajánlót is megjelentetett.

http://www.vivalamusical.hu/sites/all/themes/VLM/img/bg_tile.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: 50% 0%; ">

A karakterek 


„Én”: 21 éves, fiatal angol lány, aki, mivel szülei idő előtt meghaltak, beáll társalkodónőnek Mrs. Van Hopper mellé. Végtelenül naiv és álmodozó. Tapasztalatlan, kezdetben nagyon fél a házvezetőnőtől, Mrs. Danverstől, ám az őt ért megpróbáltatásoktól a történet végére érett, felnőtt nő válik belőle.

Maxim de Winter: Gazdag angol lord, Manderley tulajdonosa. Rendkívül összetett jellem. Felesége, Rebecca halála után zárkózottá és magányossá válik, nem megy emberek közé. A gyászos esemény után egy évvel végül elutazik Monte – Carlóba, ahol a Cote d'Azur szállodában megismerkedik egy harsány new-yorki hölggyel, Mrs. Van Hopperrel és fiatal társalkodónőjével. A lány szimpatikussá válik számára, majd  rövid idő alatt olyannyira kötődni kezd hozzá, hogy feleségül kéri, és Manderley új úrnőjévé teszi.

Frank Crawley: Egy angol úriember, ő a Manderley-i birtok vezetője és hűséges barátja Maxim-nek. Megbízható, kedves ember. „Én” vele barátkozik össze elsőként, úgy érzi, hogy Frank megérti az érzéseit, félelmeit. Korábban ő is szerelmes volt Rebeccába. 

Mrs. Van Hopper: Nagyon erős egyéniség. Egy amerikai özvegyasszony, aki kihasználja a fiatal és naív „Én”-t. Szereti felhívni magára a figyelmet, és minden valamire való emberrel meg akar ismerkedni. Tolakodó, harsány természetű.

Beatrice: Maxim nővére. Szerethető, magabiztos nő. Távolról figyeli bátyja életét, és aggódik érte. Örül, hogy bátyja egy Rebeccával teljesen ellentétes természetű lányt vett feleségül másodjára. Őszinte, nyílt szívű, mindig kimondja amire gondol, vagy amit érez.

Jack Fawell: Rebecca unokatestvére, szeretője. A nő életében sokat tartózkodott Manderley-ben s jó barátságot ápolt Mrs. Danvers-el (akit ő Danny-nek hív). Léha, nagyvilági, iszákos figura, aki szeretője halála után is visszajár a birtokra. Rebecca holttestének előkerülésekor Maximot gyanúsítja a gyilkossággal. A zsarolástól sem riad vissza.

Mrs. Danvers: Rebecca nevelőnője és bizalmasa, úrnője Maxim de Winterrel való házassága utána Manderley házvezetőnője. Magát okolja Rebecca haláláért. Szeretett úrnője halála után is Manderley-ben marad, a nyugati szárnyban érintetlenül őrzi az asszony holmiját és szellemiségét. Az új Mrs. De Winter életét igyekszik megkeseríteni, komor árnyként lépten – nyomon a fiatal nő sarkában van. Miután megtudja az igazságot Rebecca haláláról, őrületében porrá égeti Manderley-t.

Ben: A történet titokzatos "bolondja". A nagyapja vadőr volt Manderley-ben. A birtok szomszédságában található tanyán él, de ideje nagyrészét Rebecca kedvenc öblében tölti, s az asszony elhagyatott csónakházába is ki-be jár. Nagy valószínűséggel a gyilkosság szemtanúja volt, de vagy nem akarja, vagy nem tudta elmondani az igazságot az őt faggató Julyan ezredesnek.

Egyéb érdekességek:

Nehéz dolga lehet a Szinetár-Bereczki művészházaspárnak, hiszen, nemcsak az életben alkotnak egy párt, hanem a színpadon is…

A másik szereposztás két főhősének is van „közös múltja”, Tanár-Tanítvány viszony, hiszen Vágó Zsuzsi, ifjú művésznő tanára volt a Pesti Broadway Stúdióban Szabó P. Szilveszter.

Rebecca, a harmadik Lévay musical, amely hazánkban bemutatásra került, az Elisabeth(1996) és a Mozart!(2003) sikerei után.

Érdekesség, hogy a Rebecca sok mindenkire hatással volt. Állítólag Neville Chamberlain, brit miniszterelnök ez a könyvet olvasta a repülőgépen, miközben 1938-ban Németországba utazott, hogy Adolf Hitlerrel aláírja a Müncheni egyezményt. A regény másképp is alakította a II. világháború menetét: Rommelék ennek segítségével küldtek kódolt üzeneteket az Afrikában állomásozó német csapatoknak. A mű karakterei egyébként több későbbi irodalmi alkotásban, például Stephen King, Danielle Steel műveiben, vagy a televíziós és popdalokban újra és újra felbukkannak.

Forrás: operett.hu és Rebecca – Budapesti Operettszínház által kiadott műsorfüzet

Kapcsolódó tartalmak