VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

Szereposztás

Oberon
SZABÓ P. SZILVESZTER

HOMONNAY ZSOLT

Titánia
JANZA KATA

FÜREDI NIKOLETT

Lysander
DOLHAI ATTILA

SZERÉNYI LÁSZLÓ

Hermia
VÁGÓ BERNADETT

VÁGÓ ZSUZSI

Demetrius
SZABÓ DÁVID

BÁLINT ÁDÁM

Heléna
PELLER ANNA

VÖRÖS EDIT

Puck
KERÉNYI MIKLÓS MÁTÉ

SÁNTA LÁSZLÓ

Theseus
NÉMETH ATTILA

JANTYIK CSABA

Rendőrfőnök
PETRIDISZ HRISZTOSZ

PÁLFALVY ATTILA

Hippolyta
CSENGERI OTTÍLIA

NÁDASI VERONIKA

Zuboly
BERECZKI ZOLTÁN

SZABÓ DÁVID

Vackor
FÖLDES TAMÁS

CSUHA LAJOS

Gyalu
GYÖRGY RÓZSA SÁNDOR

Dudás
SÁNTA LÁSZLÓ

OLÁH TIBOR

Orrondi
FARAGÓ ANDRÁS

PETRIDISZ HRISZTOSZ

Ösztövér
DÉZSY SZABÓ GÁBOR

LANGER SOMA

Puck haverjai
RÁKÁSZ DÁNIEL
PIRGEL DÁVID

Hegedűs

NÉMETH ÁDÁM

Nanda

KEREKES KRISTÓF

Nyitólap

(Budapest)
Bemutató: 
2008. 07. 25.
Nincs műsoron

Tartalom

(Budapest)
Bemutató: 
2008. 07. 25.
Nincs műsoron
Shakespeare egyik legnépszerűbb műve, a Szentivánéji álom különleges feldolgozásban elevenedik meg a Budapesti Operettszínhaz színpadán. A méltán népszerű vígjáték már sok rendezőt és színészt ihletett meg itthon és külföldön egyaránt, a mostani, minden tekintetben egyedi produkció életre keltésében pedig neves művészek működnek közre: a worldmusical Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és a két alkotó mellett Müller Péter Sziámi szövegeivel került bemutatásra. Shakespeare örökérvényű szerelmi vígjátéka így nemcsak látványában, hanem szövegében is megújult, ráadásul a musical zenei világát jazz és népzenei dallamok és motívumok is fűszerezik.

A Szentivánéji álom négy fiatal szerelmi viszontagságait, megpróbáltatásait mutatja be. A darabban a szerelmi zsongást és boldogságot, szökés, árulás, megcsalás, féltékenység, kiábrándulás és csalódás követi. A szerelmesek, bár saját akaratukon kívül, de szinte percről-percre váltogatják egymást és érzelmeiket. Ez önmagában akár tragédia is lehetne, de Shakespeare úgy csűri-csavarja az eseményeket, hogy közönsége négyszáz éve mindig tűkön ülve várja az újabb és egyre meglepőbb fordulatokat. A Shakespeare-rajongóknak, csakúgy, mint a színházi csemegék kedvelőinek érdemes jó előre jegyet váltaniuk az izgalmas produkcióra.


A darab színhelye az álmok és szerelmek erdeje, s benne a tisztás: a földi emberek és a láthatatlan szellemvilág mágikus találkozóhelye. Itt készülődik mindenki a nagy esküvőre, Theseus, a dúsgazdag szállítmányozó, a "Nagy Taligás" lányának, Hermiának, s Demetrius-nak, a rendőrfőnök egyetlen fiának kellene egybekelnie másnap, Szent Iván bűvös éjjelén... Feltűnnek a nép számára láthatatlan tündérek is, Oberon, a hatalmas tündérkirály, állandóan civódó felesége Titánia, az örökmozgó Puck, s a többiek…

Színlap

A Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok bemutatja

William Shakespeare – Szakcsi Lakatos Béla – Müller Péter Sziámi

  SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

Világpremier: 2008. július 25., Szegedi Szabadtéri Játékok

Író:
WILLIAM SHAKESPEARE

Zene:
SZAKCSI LAKATOS BÉLA

Szöveg:
MÜLLER PÉTER SZIÁMI

Színpadra alkalmazta:
BÖHM GYÖRGY
KERÉNYI MIKLÓS GÁBOR

Társrendező:
BÉRES ATTILA

Koreográfus:
DUDA ÉVA

Dramaturg:
BÖHM GYÖRGY

Díszlet:
TÚRI ERZSÉBET

Jelmez:
VELICH RITA

Érdekességek


• Az eredeti Shakespeare-művet Geoffrey Chaucer "The Knight's Tale" című története ihlette.

• Nem az Operettszínház musicalje a mű egyetlen zenés feldolgozása. 1826-ban Felix Mendelssohn nyitányt komponált a darabhoz, míg Marius Petipa a balett-változatot koreografálta Oroszországban. Az angol Frederick Ashton is jegyez egy Szentivánéji álom balettet, sőt, George Balanchine is. Fontos még megemlíteni a Benjamin Britten által írt operát, amelyet 1960 június 1-jén mutattak be az angliai Aldeburgh-ben.

• Szakcsi Lakatos Béla korábban azt szerette volna, ha az Operettszínház valamelyik régebbi művét újítja fel, de amikor felmerült a Szentivánéji álom musical ötlete, nagy örömmel fogott munkához.

• A szövegíró, Müller Péter Sziámi olyan népszerű musicalek magyar változatához adta a nevét, mint az Elisabeth, a Mozart! vagy az Oltári srácok.

• A szerzők a szerepeket, karaktereket, sőt az énekszólamokat is kifejezetten az Operettszínház társulatára írták.