VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

ELHUNYT HUBAY MIKLÓS, AZ ELSŐ MAGYAR MUSICAL SZERZŐJE

Életének 94. évében elhunyt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító, esszéista, az első magyar musical szerzője, a Színház-és Filmművészeti Főiskola tanára- közölte a Magyar Írószövetség.

 

Hubay Miklós 1918-ban született Nagyváradon. Már első darabja a Magyar Nemzeti Színház repertoárjában szerepelt. 1946-ban a genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár kinevezett igazgatója lett, segítségével sok magyar író, képzőművész és muzsikus kapott genfi ösztöndíjat. Hazatérése után a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, valamint a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. Mindkét állásából egy napon bocsátották el. 

Évekig főként filmgyári forgatókönyveket írt és fordított. 1956. október 27. és 1956. november 2. között a Szabad Magyar Rádió Irodalmi adását vezette a Parlamentben. Nevéhez fűződik az első magyar musical, Az egy szerelem három éjszakája, amelynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak. A hosszantartó hazai állástalanság után Hubay Miklós pályafutása 1974-1988 között Firenzéhez kötődik, ahol a magyar irodalmat rendkívül népszerűvé tette az egyetemen. Közben 1981-től öt éven át a Magyar Írószövetség elnöke volt. Kezdeményezésére ünnepeljük a Magyar Dráma Napját.

1987-1996 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, 1991-től tíz évig a Magyar PEN Club ügyvezetője, majd elnöke - ekkor többek közt nemzetközileg elismerteti az önálló magyar PEN Centrumot Romániában. Olyan darabjai tették halhatatlanná, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól, az Ők tudják, mi a szerelem, a Hová lett a Rózsa lelke?, az Elnémulás. Legutóbbi könyvében elméleti munkáinak sorát gazdagítva, Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról írt jegyzeteit, esszéit gyűjtötte csokorba Aztán mivégre az egész teremtés? címmel. 

Hubay Miklóst három alkalommal (1955, 1965, 1975) tüntették ki József Attila-díjjal. Róma Város Díjával 1997-ben, az Arany János-díjjal 2004-ben, Prima-díjjal pedig 2005-ben jutalmazták. 1994-ben Kossuth-díjat kapott, majd a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át 2003-ban.

 

forrás:www.hvg.hu

Hozzászólások

Szomorúan olvastam a gyászhírt.
Én már olyan korú vagyok, aki személyesen is tanúja voltam annak, amikor egy prózai színház, történetesen a Madách Színház, műsorra tűzte az Egy szerelem három éjszakája című darabot. Ez "forradalmi" tett volt, de nagyszerű! Emlékszem, Rozsos István is játszott benne, talán Vass Éva, és Gábor Miklós....olyan régen volt, de éppen a napokban jutott eszembe, hogy én úgy tudom, hogy ez a darab az első magyar musical.
Szerencsére a Madách Színház azóta is őrzi ezt a hagyományt, nagyon magas nívón, és akadtak szép számmal követői is.
Most keresgéltem különböző portálokon, vajon jó tudom-e, így tévedtem ide, és a döbbenet
után, örömmel nyugtáztam: jól tudtam.

Nem kellene hagyni feledésbe merülni, nem mentség, hogy a témája nem aktuális. Ott a példa, a Valahol Európában, az se mai történet.

Mindenből lehet tanulni, szerintem ez a darab már a színház-történet, musical-történet része.

Bocsánat, én laikus vagyok, de a zenét is, a színházat is nagyon szeretem, és mélységesen becsülöm az alkotóit.

Itt, ezzel a darabbal kezdődött el valami nagyon-nagyon jó, nagyszerű dolog, klasszikussá váló magyar musicalek sora született - nem lenne szabad az első fecskéről megfeledkezni.

Köszönöm, hogy elmondhattam gondolataim.

Czakó Gabriella

Kapcsolódó tartalmak