VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

ALAN JAY LERNER

dalszövegíró, szövegkönyvíró
Születési idő:
1918. 08. 31.

New Yorkban született, Joseph Jay Lerner fiaként, aki a Lerner ruházati boltlánc tulajdonosának, Samuel Alexander Lernernek volt a bátyja. Alan Bedales Schoolban, a Choate Rosemary Hallban és a Harvardon tanult. Az utóbbi esetben John F. Kennedy osztálytársa volt, akivel együtt szerkesztették az évkönyvet. Cole Porterhez és Richard Rodgers-hez hasonlóan musical színházi karrierje egyetemi produkcióban való részvétellel indult, melyek közül az éves Harvard Hasty Pudding musicalek voltak az elsők.

Miután megszerezte diplomáját, Lerner rádióknak írt forgatókönyveket, míg be nem mutatták az osztrák zeneszerzőnek, Frederick Loewe-nek 1942-ben, akinek alkotótársra volt szüksége. Első közös munkájuk Life of the Party címmel íródott egy detroiti megbízónak. Ennek sikere után egyre gyakrabban érkeztek megbízásaid, míg 1947-ben a Broadway-n is színpadra került első nagy sikerük, a Brigadoon című musical. Talán legnagyobb sikerük a My Fair Lady volt 1956-ban, amelynek 1964-es filmváltozata nyolc Oscart zsebelt be.

Halála előtt kezdett dolgozni Az operaház fantomja szövegkönyvén, miután nemet mondott A nyomorultak angol nyelvű szövgének megírására. Az előbit már nem tudta befejezni, Charles Hart vette át.

Munkássága

Brigadoon, 1947 (Broadway), 1954 (szövegíró)

Royal Wedding, 1951 (szövegíró)

Gigi, 1958 (szövegíró)

The Adventures of Huckleberry Finn, 1960 (szövegíró)

My Fair Lady, 1964 (szövegíró)

Camelot, 1967 (szövegíró)

Paint Your Wagon, 1969 (szövegíró)

On a Clear Day You Can See Forever, 1970 (szövegíró)

The Little Prince, 1973 (szövegíró)

Tribute, 1980 ("It's All for the Best," szövegíró)

Secret Places, 1984 (főcímdal szövegíró)