VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

BARANYA DÁVID

táncos
Születési idő:
1986. 01. 29.

 

Baranya Dávid (Szolnok) magyar táncművész.
 
Táncos karrierjét a Budapest Balett tánckarában kezdte és aktív résztvevője volt a társulat által szervezett turnéknak. Így jutott el Németországba, Svájcba, Franciaországba, Kanadába. 2006-ban az egyik vezető kereskedelmi televízió tehetségkutató versenyén harmadik helyezést ért el. Eddigi pályafutása alatt olyan koreográfusokkal dolgozhatott együtt, mint például Tihanyi Ákos, Barta Dóra és a világhírű Dennis Callahan. Jelenleg a Vámpírok bálja musical részvevője itthon és külföldön egyaránt.
Pályájának kezdete
Az általános iskola befejezését követően Budapestre költözött, és megkezdte tanulmányait a Talentum Táncművészeti Szakközépiskolában. Még a középiskola elvégzése előtt státuszt kapott a Budapest Balettnél, és egy éves szerződést ajánlottak fel számára. 2006-ban részt vett az egyik vezető kereskedelmi televízió tehetségkutató versenyén, ahol harmadik helyezést érte el. Részt vett a Vámpírok Bálja musical produkcióban, majd külföldön folytatta pályafutását. Jelenleg is Németországban él és dolgozik.
A középiskolai évek alatt számtalan lehetőség kínálkozott, hogy gyakorolja szakmáját és minél több színházi előadáson vegyen rész.
 
A Vámpírok Bálja című musical hatására 2008 januárjától Berlinbe hívták három hónap vendégszereplésre, majd 2008 szeptemberétől egy éves szerződést írt alá a nemzetközi Stage-Entertainment produkciós céggel.
 
 
 
 
 
Munkássága

 

2001-2002-ben két darabban szerepelt a Nemzeti Színház színpadán. A Peer Gynt (koreográfus: Román Sándor) és a Vihar című előadásokban.
2003-2005-ben a turnék határozták meg fellépéseinek helyszínét. A Budapest Balettel eljutott Ausztriába, Franciaországba, Kanadába, Németországba és Svájcba.
2005-ben szerepet kapott a Csillagvárta című Demcsák Ottó darabban.
2006-ban a Bolero, Carmina Burana, A városban és a Vivaldi: Négy évszak előadások résztvevője. Ebben az évben jelentkezett az egyik vezető televíziós társaság tehetségkutató versenyére, ahol harmadik helyezést érte el.
2007-ben Barta Dóra érdemes művész hívta meg vendégszereplésre Egerbe. Bolero/Tabula Rasa előadás résztvevője, szóló tánca az „Időzavar” címet viseli.
2007-2008-ban elnyerte a Vámpírok Bálja című musical egyik táncos főszerepét (Fehér Vámpír).
2008-ban kolléganőjével, Ujszászi Dorottya táncművésszel közösen állították színpadra első önálló kortárs táncestjüket, Egy test két lélek címen.
2008-ban két filmben vett részt: a Kaméleon és a Made in Hungaria című alkotásokban.
2010-ben ismét Budapesten lép színpadra a Vámpírok Bálja című musical táncos főszerepében (Fehér Vámpír).
 
Versenytánc
 
Eredmények
2008 - Országos Ranglista Bajnokság - Latin Táncverseny: 15. helyezett
2008 - IX. Bem kupa: 1 helyezett
2007 - MTASZ Országos Latin Táncverseny: 13. helyezett
2005 - Zágra Open: 8. helyezett
2005 - Nemzetközi, "B" kategóriás Táncverseny Magyarország: 3. helyezett
2005 - Budapesti Területei Táncverseny: 1 helyezett
2004 - Országos Ranglista Bajnokság - Latin táncverseny: 14. helyezett
2002 - Budapesti Területei Táncverseny: 1 helyezett