VLM Header VLM Webshop Viva la Musical! - Fedezd fel!
SNI FB TW YT

FERENCVÁROSI FESZTIVÁL

Alapítás ideje: 
1994. 06. 10.
Cím: 
Budapest

 

A NYÁRI FESZTIVÁL TÖRTÉNETE
 
Először 1993-ban voltak szabadtéri előadások a Bakáts téren. Akkor különböző műfajú kamarazenei darabokat mutattak be. Az eseménynek vitathatatlan közönségsikere és nagy visszhangja volt. A jó fogadtatás, nagy érdeklődés indította el az évenkénti nyári fesztivál megrendezésének gondolatát.
 
A rendezvény 1994-től viselte a Ferencvárosi Ünnepi Játékok nevet. Kezdetben főleg komoly- és könnyűzenei művekből, kis- és nagyzenekari koncertek szerepeltek műsoron, más színházi műhelyekben született produkciókat hívtak vendégként a felépített színpadra, majd szélesedett a paletta. Később táncjátékok balett-előadások műsorra tűzésével bővülve. Kifejezetten a térre rendezett saját zenés bemutatók is megjelentek a programban. Kialakult az össz-előadóművészeti fesztivál.
 
Az elmúlt években a fesztivál rendezvénysorozatában hagyományosan megrendezésre került templomi koncert, egy-egy szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncert, táncjáték, vagy balett előadás, musical- vagy rock-produkció. Az esemény záró előadása a szabadtéri opera bemutató volt.
 
A fesztivál minden esztendőben június 15-töl július 15-ig terjedő időszakban, Budapest IX. kerületében a Bakáts téren felállított szabadtéri színpadon és az Assisi Szent Ferenc templomban, illetve a templom előtt került megrendezésre.
 
Nagyságrendi besorolás szerint országos viszonylatban is az elsők közé sorolják ezt a nyári rendezvénysorozatot.
 
A Bakáts téren felépített színpad Pest legnagyobb szabadtéri színpada volt, és jó ideje itt volt látható nyaranta Budapest egyik legnagyobb szabadtéri opera bemutatója.
 
 Ferencváros kulturális-művészeti élete gazdag hagyományokkal rendelkezik. Szinte egész évben pezseg a kulturális és közösségi programok sokasága. Ferencvárosban jelentős nemzeti intézmények, mint a Művészetek Palotája, Iparművészeti Múzeum, kisebb-nagyobb közösségi terek, pl. Ferencvárosi Művelődési Központ, galériák és alkotóközösségek (2B, Art9 galéria, Medence Csoport), stúdiószínházak (Pinceszínház, Stúdió K.) működnek. Kora tavasztól késő őszig szinte hetente számos különleges művészeti fesztivál (a Ráday Kultucca keretében), zenei projektek (Református Zenei fesztivál), vagy családi és gyermek programok adják és határozzák meg Ferencváros izgalmas és sokszínű kulturális szövetét.
A Ferencvárosi Önkormányzat fontos céljának tartja, hogy a kerületben zajló kulturális események és tevékenységek sokszínűségét támogassa, megőrizze értékeit és lehetősége szerint fejlessze is azokat. A Ferencvárosi Önkormányzat megbízásából a kerületben megvalósuló kiemelt fesztiválok, közösségépítő- és fejlesztő események szervezését a Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei (FMK) végzi.
Ferencváros számára a kiemelt rendezvények sorában az egyik legfontosabb (mind a kerületi lakosság, mind pedig a kerületbe látogató budapesti polgárok és turisták körében népszerű) esemény a júniusban megrendezésre kerülő Ferencvárosi Fesztivál, amely az idén koncepciója tekintetében is több elemében változni fog. Több programelemből álló, változatos programsorozatot tervezünk a júniustól augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés - Ferencvárosi Nyár keretében, amelynek egyik fókuszprogramja lesz a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő Ferencvárosi Fesztivál (FEFE). Mind a Fesztivál, mind pedig a nyáron át tartó − ebben az évben ingyenes − programsorozat számos elemében kapcsolódik az idei év főbb nemzeti kultúrpolitikai üzeneteihez is: „Liszt Év”; EU-s elnökségi fókuszok; közösségi programok.
 
A kultúra olyan kötőerő, amely egymás mellett élő emberekből és csoportokból közösséget formál. Egy város vagy városrész akkor erős, ha polgárai kulturálisan, érzelmileg kötődnek lakhelyükhöz, ha úgy érzik, a megvalósuló programokat, eseményeket ők is irányítják, aktívan részt vesznek benne, nem csak „megtörténik” velük.
Egy kerület polgárainak kötődése, személyes identitása aktívvá tesz, az aktivitás közösségeket teremt, amely erősíti az identitást. Ez az egymásba visszatérő folyamat olyan, mint egy erőmű, energiát szabadít fel, mely energia visszaforgatható egy város, vagy városrész fejlesztésébe, és hosszú távon gazdasági hasznot hoz.
A turizmus trendjei azt mutatják, hogy a meglátogatott helyszíneket kívülről szemlélő turizmusnak vége, felértékelődik a személyes élmény, avagy az élményturizmus: az utazó bele akar helyezkedni a meglátogatott helyszín életébe, lokalitásába. Ennek hétköznapi olvasata az, hogy a turisták oda utaznak szívesen és legfőképpen oda vágynak vissza, ahol a helybeliek jól érzik magukat a bőrükben.