Hírek, beszámolók

Elisabeth világszerte

 

Idén ünnepli ősbemutatójának huszadik évfordulóját az Elisabeth musical. A két évtized alatt számos országban megfordult a darab, vegyük csak sorra.

Ausztria

Az ősbemutató 1992. szeptember 3-án volt a bécsi Theater an der Wienben, az elismert operarendező, Harry Kupfer rendezésében, Pia Douwes és Uwe Kröger főszereplésével. A bemutató után 6 évig játszották a darabot. Ezután 2003-ban újra műsorra tűzték, ekkor a főszerepeket Maya Hakvoort és Kamarás Máté játszották.

A jeles évforduló alkalmából idén szeptemberben felújították a musicalt, ezúttal a Raimund Theaterben, Annemieke Van Dam és Mark Seibert főszereplésével látható.

 

Japán

Külföldön először 1996-ben debütált, méghozzá Japánban. A Grand Theaterben, majd a Tokyo Theaterben mentek az előadások. A rendező Koike Shuuichirou volt. A Halál szerepében Ichiro Maki (aki később Ausztriában a császárnét is eljátszhatta), Elisabethként pedig Hanafusa Mari volt látható. Az előadás érdekessége, hogy minden szerepet nők játszottak. Ezt a koncepciót, valamit a musical nagy sikerét az eredményezte, hogy Japán még napjainkban is erősen férfiközpontú, ezért a lázadó és a keretek közül kitörni próbáló császárné egyfajta példa volt a nézők számára. Takarazukaban 55 alkalommal összesen 146,000 néző előtt, Tokióban pedig 47-szer összesen 124,000 ember előtt játszották a darabot. 2000-ben ugyanez az előadás ismét bemutatásra került, ezúttal az Imperial Garden Theaterben, ahol hosszú évekig nagy sikerrel ment.

 

2007. március 28. és április 30. között 40 alkalommal játszották Osakában, közel 1800 néző előtt, Tokióban pedig 16-szor adták elő a darab koncertváltozatát. Az előadás bécsi szereplőgárdával az eredeti Harry Kupfer-féle rendezésben ment. Elisabethet Maya Hakvoort a Halált pedig Kamarás Máté alakította. 

2012-ben az évforduló tiszteletére a darab turnéra indult, a főszerepekben többek között Kamarás Máté is újra látható.

 

 

Magyarország

Magyarországon szintén 1996-ban mutatkozott be Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Először a Szegedi Szabadtéri Játékokon,

 augusztus 17-én Janza Kata és Szabó P. Szilveszter, valamint második szereposztásban Sáfár Mónika és Mester Tamás főszereplésével, majd október 5-én a Budapesti Operettszínházban is színre került, ahol kisebb szünetekkel egészen 2009-ig volt repertoáron. Időközben új főszereplők is csatlakoztak: Polyák Lilla, Füredi Nikolett és Vágó Bernadett Elisabeth, Németh Attila és Kamarás Máté pedig a Halál szerepében. 1999 és 2001 között a Miskolci Nemzeti Színházban is látható volt a darab az Operett Színházzal megegyező rendezésben és szereposztásban.
2009-ben visszatért magyarországi ősbemutatójának helyszínére Szegedre, ahol töretlen sikert aratott: itt Homonnay Zsolt is bemutatkozott a Halál szerepében.

2012 decemberében pedig újra színre kerül, az új előadásban a korábban Rudolfot játszó Dolhai Attilát is Halálként láthatjuk majd.

Érdekesség, hogy az Útvesztő minden út (azaz a Kein Kommen ohne Geh’n) csak a magyar és a japán verzióban szerepelt, különböző szöveggel. A Bellaria pedig ebben a két változatban mutatkozott be először.

 

 

Svédország

1999-ben mutatták be Karlstadben a Musiktheatern i Värmlandban Ronny Danielsson rendezésében. A császárnét Cecilie Nerfont, a Halált pedig Patrik Martinsson játszotta. A svéd változatban az előadás kezdetén, a prológusban nem Lucheni alakja áll a középpontban, hanem a halott császárné, akit fotósok vesznek körül; az anarchista csak magyarázza az eseményeket.

 

Hollandia

Hollandiában szintén 1999-től játszották a Fortis Circus Theatreben, Scheveningenben, Eddy Habbema rendezésében. Sissi Pia Douwes, a Halál pedig Stanley Burleson volt. Ezt megelőzően már egy holland amatőr társulat is színre vitte a musicalt. Érdekesség, hogy a holland premierre átírták a Wie Du (azaz a Mint Te) Reprízét.

 

Németország
A németországi bemutató 2001-ben volt Essenben, a Colosseum Theaterben. Később bemutatták a darabot 2005-ben Stuttgartban és 2008-ban Berlinben is. A főszereplők az ősbemutatóhoz hasonlóan Pia Douwes és Uwe Kröger voltak. Ezután a produkció turnéra indult: 2008 végén Zürichben, 2009 tavaszán Belgiumban Antwerpenben, majd Münchenben, Frankfurtban, Brémában, Bregenzben és Düsseldorfban is játszották.

A 2001-es bemutatóra írták a Wenn ich tanzen will–t (Hogyha kell egy tánc), ami a legtöbb későbbi produkcióban már szerepel. Elsőként a német előadásban hallható a Kind oder nicht Zsófia hercegnő, Eszterházy grófnő és a gyermek Rudolf dala. Essenben és Stuttgartban azonban kimaradt a darabból az Éljen című dal.

 

Olaszország

Olaszországban egy speciális koncertváltozatot adtak e
lő a bécsi szereplőgárdával a Miramare kastély parkjában 2004 és 2005 nyarain. Érdekesség, hogy ezt a kastélyt 1856-ban Ferenc József öccse Ferdinánd Miksa József főherceg építtette maga és családja számára. Elisabeth Maya Hakvoort, a Halál Kamarás Máté volt.

 

Finnország

2005 szeptemberétől 2006 végéig Finnországban is játszották a The Municipal Theatreben Turkuban. Az előadás újszerű látványvilágot nyújtott, melynek a központi eleme a színekkel való játék volt. A meleg tónusú színek domináltak az első jeleneteknél, Bad Ischlben, és Sissi és Ferenc József első duettjénél, amit egy hőlégballonban énekeltek el, szintén a vidám színek kaptak hangsúlyt. De ahogy Elisabeth élete egyre nehezebb és nehezebb lett, a színek is sötétedni kezdtek. Sissit Thérèse Karlsson, a Halált Mika Kujala alakította.

 

Svájc

2006 nyarán Svájcban szabadtéren is színpadra került a darab a Thun-tónál. Willemijn Verkaik alakította Elisabethet, Christoph Goetten a Halált. Majd a 20. jubileum alkalmából ismét visszatért az országban ezúttal újra Zürichben

 

Korea

2012-ben Dél-Koreában Szüulban is bemutatták a darabot, ahol Ock JooHyun alakította Elisabeth-et, Kim JunSu a Halált.

 


 

2002-ben a tízedik évfordulóra nagyszabású gálát is rendeztek Bécsben, amire a világ minden tájáról meghívták a szereplőket, hogy együtt ünnepeljenek és persze énekeljenek.

Stern Ágnes
 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Julie Taymor a Pókember után a Szentivánéji álmot rendezi New Yorkban

Volf Anna

Zenés nyár a Városmajorban

Buchmann-Horváth Emese

Pánik a fedélzeten (Pinceszínház)

Buchmann-Horváth Emese

Átadták a Bujtor-emlékgyűrűt a Veszprémi Petőfi Színházban

Volf Anna

Megvan A nyomorultak film teljes szereposztása

Volf Anna