Hírek, beszámolók

15 éve mutatták be a Jekyll&Hyde-ot a Broadway-n

Ma 15 éve, 1997. április 28-án mutatták be Frank Wildhorn és Leslie Bricusse musicaljét a Broadway-n, mely 2001-es műsoron tartásáig 1543 alkalommal szögezte a nézőket a székbe.

A mű a nyolcvanas évek végén már készen volt, de pénzügyi okok miatt majdnem 10 évet kellett várni arra, hogy a Broadway közönsége is részese lehessen a hátborzongató történet zenés feldolgozásának. A több mint 1500 előadás során olyan sztárok léptek színpadra az előadásban, mint Frank Wildhorn egykori felesége, Linda Eder (Lucy szerepében), A nyomorultak legelső Jean Valjeanja, Colm Wilkinson (Jekyll/Hyde szerepében) vagy David Hasselhoff, aki 2000-ben debütált a musical címszerepében.

A mű alapjául Robert Louis Stevenson Dr. Jekyll és Hyde különös esete című novellája szolgált, mely terjedelméből adódóan is csak vázát adta a történetnek. Frank Wildhorn zeneszerző a nyolcvanas évek végén azzal a Steve Cudennel kezdte meg a munkát, akivel később megalkotta a Budapesten és Pécsett, majd Bécsben és Japánban is nagy sikert aratott Rudolf című musicalt. A Broadway premiert megelőzően számos bemutatója volt a darabnak Amerikában, ebben az időszakban csatlakozott az alkotói csapathoz Leslie Bricusse, a Grammy- és Oscar-díjas szövegíró. Ennek köszönhető többek között az is, hogy ahány bemutatót megért a darab, annyi változatban volt látható: volt hogy a karakterek neve változott, volt hogy új dalok születtek, vagy új struktúrában jelent meg az előadás a színpadon.

A Broadway premier évében 4 Tony jelölést is kapott a mű – szövegkönyv, férfi színész, jelmez és világítás kategóriában –, de a Broadway-előadás szereplőivel készült CD-t Grammy-díjra is jelölték. Az alkotók legnagyobb sajnálatára egyik kategóriában sem nyert díjat a musical, de mi sem bizonyítja jobban a darab népszerűségét, mint hogy az elmúlt 15 évben 28 nyelvre fordították le, 32 különböző CD-kiadást ért meg, és 100 különböző helyen mutatták be. Frank Wildhorn a darab sikere mellett egy különleges rekordot is magáénak tudhat: 1999-ben – huszonkét év után – az első amerikai zeneszerző volt, akinek három előadása is futott párhuzamosan a Broadway-n: a Jekyll és Hyde, A vörös pimpernel, valamint A polgárháború.

Magyarországon 2001-ben a Musical Színház mutatta be a musicalt, Molnár László (Jekyll/Hyde), Tunyogi Bernadett (Emma) és Janza Kata (Lucy) főszereplésével, mely kisebb szünetekkel több évig látható volt Békéscsabán, Nyíregyházán, Szegeden majd Budapesten is. Most, 11 évvel az első magyar premier után a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójában kerül színre ismét a darab. A rendező személyében és a főbb szereplőkben nem történt változás, azonban Molnár László egy vadonatúj Jekyll&Hyde-ot ígér, melyet megújult díszletek és jelmezek és új rendezői koncepció is jelez.

Januárban adtunk hírt róla, hogy 2013-ban újra visszatér a Broadway-re a Jekyll&Hyde! De addig is izgatottan várhatjuk, mit tartogat nekünk az alig két hónap múlva érkező előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Potyó Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

Musicalek előkészületben

admin

Különleges passiójátékot rendez Alföldi Róbert

Buchmann-Horváth Emese

Több mint 300 jelentkező a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen

Utasi Nikolett

Még lesz egy reneszánszom ebben a műfajban

oldadmin

West Side Story: teljes a Broadway-felújítás szereposztása

admin