Hírek, beszámolók

20 érdekesség, amit nem tudtál A nyomorultakról

A hazai mozikban 2012. december 27-től láthatjuk viszont a filmvásznon Victor Hugo világhírű regényéből, A nyomorultakból készült musical filmadaptációját. A közelgő bemutató alkalmából a Viva la Musical! egy listát állított össze, amelyben a musicallel kapcsolatos kulisszatitkokról rántjuk le a leplet. Ha szeretnél belépőt nyerni a premierre, kattints ide!

1. A musical eredeti francia változata 107 előadást élt meg 1980-ban Párizsban a Palais des Sports színpadán.

2. A londoni produkció John Caird és Trevor Nunn társrendezésében született meg. Az angol szöveget Herbert Kretzmer jegyzi, aki ekkoriban a Daily Mail-nél dolgozott TV kritikusként.

3. Kenneth Hurren 1985-ös kritikájában így vélekedik a darabról: ,, A nyomorultakat nézni olyan ,mint egy articsókát enni: sok mindenen át kell rágnod magad , hogy végül eljuss ahhoz a pár falathoz, ami ízlik”.

4. Michael Ball, akit az eredeti londoni előadásban Marcus szerepében láthattunk, e képpen nyilatkozott a BBC-nek A nyomorultakról: ,, Az első este után úgy gondoltuk, jobban tesszük, ha új állás után nézünk”.

5. Az egyre növekvő népszerűségnek örvendő musicalből iskolai változatok is készültek: Amerikában az első ilyen eladást 2001-ben, az Egyesült Királyságban pedig 2002-ben állították színpadra. Ezekben kizárólag 19 éves vagy fiatalabb amatőr színjátszók szerepelhettek.

6. Megközelítőleg összesen 101 színész és színházi dolgozó vesz részt egy előadásban.

7. A darabban 391 különféle jelmezre van szükség, ami 1782 db kisebb kiegészítő elemet és 31 db parókát foglal magába.

8. A musical hanganyagát tartalmazó CD-ből majdnem 40 féle változat készült világszerte.

9. A darab 2010. január 22-én ünnepelte 10,000. előadását Londonban.

10. A bemutató óta A nyomorultak több mint 45 000 teltházas előadást tudhat magáénak. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 57 millióan látták ez idáig a musicalt, amely nagyjából Olaszország népességének felel meg.

11. A darabot mára már 21 nyelvre fordították le: angol, japán, héber, magyar, izlandi, norvég, német, lengyel, svéd, holland, dán, francia, cseh, kasztíliai, mauríciuszi, flamand, finn, argentin, portugál, észt és mexikói spanyolra.

12. A világon a harmadik leghosszabb ideje játszott musical Az operaház fantomja és a Macskák után.

13. Victor Hugo mai napig nagy népszerűségnek örvendő regényéből készült musicalváltozatot világszerte 42 országban mutattak már be: például Írország, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Bermuda, Mauríciusz, Kína, Mexikó vagy a Dominikai Köztársaság is köztük van.

14. A közhiedelemmel ellentétben a musical nem az 1789-es francia forradalom idején játszódik. A történet 1815-ben kezdődik ,és a következő két évtized eseményeit mutatja be a nagyérdeműnek az 1832-es párizsi felkelést is magába foglalva.

15. A mai napig a legnagyobb közönséget, azaz 125 000 nézőt számláló koncert-előadás 1989-ben Sydneyben volt.

16. A nyomorultak 10. évfordulóját a Royal Albert Hall-ban rendezett gála koncerttel ünnepelték a brit fővárosban.

17. Az előbb említett koncertet az eredeti Jean Valjean, Colm Vilkinson nyitotta meg. A fináléban pedig szerte a nagyvilágból érkező 17 Jean Valjean 17 különböző nyelven kápráztatta el a közönséget énektudásával.

18. 2006. október 7-én a musical a West End’s leghosszabb ideje futó zenés darabja lett. Egy fanatikus rajongó, Sally Frith a 740. alkalommal látta aznap az előadást.

19. Susan Boyle 2009-ben az egyik brit tehetségkutató műsorban, a ,,Britain’s Got Talent”-ben a musical egyik legismertebb dalával, az Álmodtam egy álmot című dallal indult. Az előadását bemutató videó felkerült a legnézettebb videók listájára a YouTube-on.

20. 2010. október 3-án a londoni O2 arénában ünnepelték a rajongók és művészek A nyomorultak 25. jubileumát. A főszerepek mellett a kisebb szerepekben és a kórusban is olyan művészeket láthattunk, akik a jelenlegi vagy az elmúlt 25 év során valamely korábbi szereposztásban már játszottak a darabban.

József Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Búcsúzik a Take That musical

admin

Újabb Sondheim-musical Londonban

admin

Hatan szeretnének színházigazgatók lenni Pécsen

admin

Megvannak az Olivier-jelöltek

admin

József extra – május 20.

Nagy Péter