Hírek, beszámolók

2011 legemlékezetesebb élményei

Csoportterápia, bajtársiasság, A Szépség és a Szörnyeteg turné, a közönség szeretete, Miss Saigon – hogy csak néhányat említsünk a 2011-es év legemlékezetesebb musicales történéseiből. Megkérdeztük a hazai musicaljátszás néhány emblematikus alakját, hogy kinek mi volt a legnagyobb, a szakmával kapcsolatos élménye. Összeállításunkból többek között kiderül, mi okozta a legnagyobb örömet Miklós Tibornak, hogyan vélekedik a Csoportterápiáról Ladinek Judit, Balla Eszter, Simon Kornél és Galambos Attila, melyik darabokat látta Végvári Eszter Londonban vagy hogy hogyan örül kolléganője sikerének Szabó Dávid.
 

Andrádi Zsanett
“Az idei legfontosabb musical-esemény számomra a januári 150. Vámpírok bálja volt. El se hittem, hogy eljutunk idáig. A nyári Robin Hood is nagy élmény volt, mert újra a gyönyörű Margitszigeten játszottunk.”

 

 

Bálint Ádám
A Szépség és a Szörnyeteg, méghozzá németül. Az elmúlt egy évben 70 előadást játszott az Operettszínház csapata Münchenben és Kölnben – elképesztő sikerrel. Hatalmas büszkeség már az is, hogy egyáltalán elnyertük a jogot a játszásra, már ez elismerés a Disney részéről. A megelőlegezett bizalomra, úgy érzem, sikerült rászolgálni, mert állótaps, ováció, biztató sajtóvisszhang kísérte a turnét. A siker akkora, hogy további előadásokat terveznek, azt már tudjuk, hogy 2012 nyarán már biztosan Drezda és Mannheim lát minket vendégül 32 előadás erejéig. Óriási élmény, hogy minden este olyan nézőknél aratunk sikert, akik előtte soha nem hallottak rólunk, így a taps valóban csak annak a 3 órának szól, amit aznap végigjátszottunk.”

Balla Eszter
“Számomra az év legfontosabb musical eseménye mindenképpen a Csoportterápia bemutató a Madách Színházban! Most, hogy már huszonvalahány előadást lejátszottunk, bátran beszélhetek róla, hogy szakmai és nem szakmai körökben ez a darab volt a legizgalmasabb a múlt évben! Először is ősbemutatóról beszélünk, aminek nem minden nap lehet az ember részese! Az meg, hogy többek között az én szerepemet is személyesen rám írták a szerzők (Szente Vajk és Galambos Attila), hihetetlenül megtisztelő és fantasztikus érzés! Elképesztően humoros és egyben megható történet, ahol sokan tudnak azonosulni a karakterekkel. És mindezt egyetlen díszletben, mindenki egyetlen jelmezben, összesen hat székkel a színpadon játsszuk. Manapság, amikor a musical legtöbbször a gigászi díszletektől, pazar jelmezektől és 30 tagú nagyzenekartól lesz lélegzetelállító, a Csoportterápiában olyan hihetetlenül igaz emberi gondolatok és vallomások hangzanak el (csodálatos színészi játékban), hogy szem nem marad szárazon! Szeretem a musicaleket, igyekszem mindet megnézni, ami a városban megy, de a szívem csücske: a Csoportterápia!!!”

Balogh Anna
“Számomra két fontos momentuma volt 2011-nek. Bemutattuk a Centrál Színházzal az Egy nyári éj mosolya című Sondheim-musicalt, melyet egyenesen a Broadwayről hoztak Magyarországra. (Ugyanazzal a díszlettel, jelmezzel stb.) Csodálatos élmény volt az angolokkal dolgozni, és rettentően jó hangulat alakult ki a szereplők és az alkotók között. A másik meghatározó élmény a Kapj el! című előadás, amelyet Békéscsabán játszunk. Ez egy kétszemélyes darab, a partnerem Szomor György. Az előadás megkapta a Vándorfesztivál legjobb előadásnak járó díját is. Erre nagyon büszkék vagyunk, és reméljük, hogy még rengetegszer játszhatjuk a darabot akár Békéscsabán, akár az ország más pontjain is.”

Dolhai Attila
“Egy kicsit furcsa, mindenkinek a sajátja a legfontosabb, de mégis. Mi történt az elmúlt évben ebben a műfajban? Hát meg kell valljam gondolkoznom kell! Nekem a Miss Saigon bemutatója és egy örvendetes új alkotás, a Csoportterápia! Illetve szakmai fronton egy nagy lépés: A kritikusok díjának díjátadó gálájára meghívást kapott ez a műfaj is. Nem jelöltként, hanem átadóként, de már gondoltak ránk. Polyák Lilla művésznővel együtt vettünk részt a díjátadón.”

Galambos Attila
 “A 2011-es év (és talán eddigi életem) legfontosabb eseménye természetesen a Csoportterápia bemutatója volt, ami egyben a legrémületesebb esemény címet is joggal elnyerheti Balla Eszter emlékezetes sérülése miatt. A baleset ugyanakkor éles fényt vetett a színházban uralkodó bajtársiasságra, helytállásra és szeretetre. Egy mindenkiért, mindenki egyért. Köszönöm, hogy veletek lehettem ebben a kalandban!”

Ladinek Judit
“Természetesen a Csoportterápia, amely szerintem színháztörténeti bravúr. Egyrészt az első magyar musical-pályázat nyertese, másrészt fergeteges vígjáték! Minden percét imádjuk, és szerintem a nézők is, akik nélkül ez a darab nem lehetne az, ami!!! Őszintén bevallom, a próbák alatt nem gondoltam,hogy ekkorát fog robbanni az előadás, de szerencsére tévedtem. Robbant!”

 

 

Miklós Tibor
 “Számomra a legfontosabb, hogy minden külső körülmény, szakmai probléma ellenére van értékes musical Magyarországon, születnek új művek, és a közönség szeretetét sem vesztettük el!”

 

 

 

Peller  Anna
“Számomra fantasztikus élmény volt idén a Miss Saigont újra az Operettszínház színpadán látni, melyben főiskolásként lehetőségem volt eljátszani Ellen szerepét szintén Kero rendezésében. Emellett – bár nem szorosan a musical világához kapcsolódik – de nagy élményt jelentett A kaukázusi krétakör Gruseja is, amelyben új színt mutathattam meg magamból a nézőknek.”
 

 

Pirgel Dávid
 “Nagyon jó érzés volt egész évben játszani Pfeiffer szerepét a Rudolf című musicalben Pécsett, amiben a pesti bemutatón már szerepeltem a színház stúdiósaként. Emellett hatalmas élmény volt eljutni New Yorkba, ahol láthattam a Billy Elliot és a Lion King előadásokat, amik teljesen magukkal ragadtak.”

 

 

Polyák Lilla és Homonnay Zsolt
“Nekünk a német nyelvű Szépség és Szörnyeteg Münchenben és Kölnben!”

 

 

Simon Kornél
Csoportterápia, Csoportterápia, Csoportterápia! Az első előadás, amiről az általam igen nagyra tartott László Ferenc nevű kritikus a Mancs hasábjain csupa szuperlatívuszban nyilatkozott. Igazi örömjáték mindenki részéről. Mint egy kis  társulat a társulatban! Kívánok magunknak egy Macskák horderejű szériát!”
 

 

Szabó Dávid
“A soproni Miss Saigon, de nem a darab, hanem Vágó Zsuzsi személyes sikere Kim szerepében. 10 éve ismerem, nagyon  büszke vagyok rá, meg is ríkatott Zsuzsi sikere.”

 

 

 

Végvári Eszter

“Videón hallottam először részletet a Love Never Dies-ból Ramin Karimlóval, ami annyira tetszett hogy kimentem miatta Londonba, hogy élőben is hallhassam. Nagyon élveztem az előadást és végig abban a tudatban voltam, hogy Ramint látom a színpadon. Előadás után a kiírásnál láttam meg, hogy aznap cover szereposztás volt, amit nem akartam elhinni. Ezért hátra mentem a művészbejáróhoz, ahol Raminnal tényleg nem tudtam találkozni, viszont egy másik színházból pont akkor jött ki Adam Garcia, így vele lett közös fotóm. Hatalmas élmény volt még a Nyomorultak is, amit szintén ekkor láttam kint.”

Kapcsolódó tartalmak

Alul semmi (Thália Színház)

Buchmann-Horváth Emese

Hair a Broadway-n

admin

A Kölyök musical cd-n!

admin

Fantom 2: rendhagyó világpremier

admin

Mától látható a magyar mozikban a négy Oscarra jelölt Nine

admin