Hírek, beszámolók

2012 A ONCE ÉVE A TONY-DÍJÁTADÓN

Magyar idő szerint kevéssel 5 óra után ért véget a 66. Tony-gála, melyen a Once címét meghazudtolóan nem egyszer diadalmaskodott, hanem 8 díjat vihetett haza 11 jelöléséből.

A 2007-es év hollywoodi sikersztorija volt a Once (Egyszer) című ír független film, mely 2008-ban el is nyerte a legjobb eredeti betétdalért járó Oscar-díjat a Falling Slowly című szerzeménnyel. Az ír utcazenész és cseh bevándorló szerelmi története a Broadwayt is meghódította 2012-ben. A múlt héten besöpört 4 Drama Desk-díjat követően a darab most elnyerte a díjat a legjobb musical, legjobb férfi főszereplő (Steve Kazee), legjobb rendezés (John Tiffany), legjobb szövegkönyv (Enda Walsh), valamint a legjobb hangszerelés (Martin Lowe) kategóriákban, a dizájner-díjak közül pedig a legjobb világításért, a legjobb díszletért és a legjobb hangdizájnért járó szobrocskát vihette haza.

De úgy tűnik, 2012 nem csak a Once, hanem a Gershwin darabok éve is a Broadwayn: a legjobb férfi és női mellékszereplő díját a Nice Work If You Can Get It két sztárja, Michael McGrath és Judy Kaye vihette haza, míg a Porgy és Bess lett a legjobb musical-felújítás, illetve a Bess-t alakító Audra McDonald kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. McDonald ezzel ötödik Tony-díját nyerte, és így felzárkózott a szintén öt szobrocskával büszkélkedő Angela Lansbury mellé a Tony örökranglista élén.

Az este veszteseinek tekinthetők a Newsies (Rikkancsok) és a Follies: mindkét musical 8-8 jelölésben részesült, melyből az előbbi a legjobb koreográfiáért (Christopher Gattelli) és a legjobb dalokért (Alan Menken/Jack Feldman), az utóbbi pedig a legjobb jelmezért (Gregg Barnes) járó Tony-díjat vihette csak haza. Az Alan Menken rajongóknak a Newsies gyengébb szereplését bizonyára elhomályosította, hogy kedvencük 8 Oscar-díj és 7 Golden Globe után végre első Tony-díját is besöpörte. A Rémségek kicsiny boltja, a Szépség és a szörnyeteg, A kis hableány, a Leap of Faith és az Apácashow szerzője negyedik jelölését tudta díjra váltani.

Hugh Jackman A nyomorultak forgatásáról érkezett, hogy átvegye a színészközösség érdekében és a jótékonyság terén végzett munkájáért neki ítélt különdíjat, Bernadette Peters pedig az Isabelle Stevenson-díjban részesült, amellyel a művésznő humanitárius célok érdekében tett törekvéseit díjazta a Broadway-közösség.

Kapcsolódó tartalmak

HSM a párizsi Disneylandben – képek!

admin

Zorba, a görög bemutató és nyereményjátékok a Miskolci Nemzeti Színházban

Volf Anna

Sztárokkal nyit az Operett új jegyárusító helye

admin

25 éves a Padlás

Liga Mihály

Én, József Attila CD bemutató (Madách Színház, 2012. október 18.)

Czibulka Stella