Hírek, beszámolók

A Bohémélettől a Bohém Castingig

Először mutatkozott be Budapesten Giacomo Puccini Bohémélet című operájának Bohém Casting névre hallgató, modernizált, magyar változata. A sikeres operának nem ez az első feldolgozása. 

A Rent címmel Amerikából útjára indult átdolgozás már meghódította az egész világot, és hazánkban is bemutatásra került 2001-ben. A Bohém Casting viszont egy teljesen új, száz százalékig magyar opera-musical, nem a Rent újragondolása. Mindkét feldolgozás eltér az eredetitől, s mégis mindhárom mű összekapcsolódik.

Puccini négyfelvonásos operájához Henry Murger Bohémélet című művét vette alapul. A történet az 1830-as évek Párizsában játszódik, és négy fiatal művész – Rodolfo, Marcello, Schaunard és Colline – életének egy szakaszát követi nyomon. A fiúknak sokszor enni sincs pénzük, nemhogy az albérletet kifizetni. Mikor Schaunard egy kis összezenélt pénzzel tér haza, örömükben elrohannak a Momus kávéházba lakomázni. Költő barátjuk csak később csatlakozik hozzájuk. Még egy versen dolgozik, mikor a szomszéd lány, Mimi segítséget kér tőle. A két fiatal rögtön egymásba szeret. Közben a kávéházban egy másik szerelmi szál fonódik újra: a csalfa Musetta behálózza régi kedvesét, Marcello-t. A négy szerelmes fiatal érzései, vívódásai szövik át a harmadik felvonást. A negyedik, és egyben utolsó felvonás Mimi tüdőbajban való legyengüléséről és haláláról szól. ABohémélet egy történelmi korkép, ami a társadalom szélesebb rétegének átfogása helyett egy kisebb csoportra, a művészek csoportjára összpontosít. Az ő hányattatott életüket, az elismerésért, polgársorba kerülésért, megélhetésért való küzdelmüket mutatja be. Hétköznapi emberek érzelmeiről van szó, ez az ábrázolásmód pedig közel áll Puccinihez. A történeten keresztül visszatekinthet saját élete bohém éveire. Az operát 1896-ban mutatták be először, és a lesújtóan negatív kritikák ellenére hamar közönségkedvenccé vált – és maradt napjainkig.

A Jonathan Larson nevéhez fűződő Rent című musical nagyrészt a Bohémélet által ihletett mű, mely önéletrajzi elemeket is tartalmaz. Larson élete során megtapasztalta a szegénységet, az éhezést. Érdekesség, hogy sok általa használt helyszín a valóságban is létezik; ezáltal a történetet még inkább relevánssá tette a modern közönség számára. A Puccini által megálmodott zenét rockosabb dallamok váltják fel, csak kis dallamrészletek maradnak meg a Bohéméletből. A cél az, hogy közelebb hozza a kor fiataljaihoz a zenés színházat. Ugyancsak korképről van szó, az 1980-as évek New York-jában tengődő, el nem ismert művészek életéről, melyet erőteljesen átjár a modern világ nagy problémája, a szeretethiány.Az eredeti történetben a tüdővésztől tartanak, ebben már a drogok és a homoszexualitás a központi téma, így a tuberkulózis helyett az AIDS pusztít.

A Bohém Casting esetében magyar feldolgozásról beszélhetünk, aminek alapötletét Kesselyák Gergely álmodta meg, méghozzá azzal a nem leplezett szándékkal, hogy az operát a fiatalok körében is népszerűsítse. A Kerényi Miklós Gábor által rendezett opera-musicalben Puccini eredeti partitúrája hallható, Zsoldos Béla rockosított, pergőbb ritmusú hangszerelésében. A mai nyelvezethez hű magyar szöveget Müller Péter Sziámi írta.  A 2010-es évek Budapestjén játszódó történet négy fiatal, nagyreményű művész életébe enged bepillantást. Egy általuk rendezett „Bohémélet ma” című filmmel szeretnének berobbanni a köztudatba, és természetesen sok pénzt keresni. De nem mindegyiküket a becsvágy hajtja: a film leendő sztárjának, Virágnak (aki az eredeti mű Mimijének felel meg) gyógykezelésre van szüksége, hogy esélye legyen a leukémiával szemben. A forgatandó film és a fiatalok élete átszövi egymást.

Mindhárom műről elmondható tehát, hogy korképet mutatnak be, a szereplők egyes vonásaikban, míg a történetek egyes mozzanataikban hasonlítanak egymásra, miközben mégis három egymástól teljesen eltérő világot ábrázolnak.

Paveszka Zita

Kapcsolódó tartalmak

Megvannak az Emmy-díj kreatív kategóriáinak nyertesei

admin

Musical készül a Több mint testőrből Londonban

Krista Adrienn

A Centrál Színház privatizációjáról döntött a Fővárosi Közgyűlés

Volf Anna

POSZT – zenés előadások a családi színházi fesztiválon

Volf Anna

Spring Awakening – A jelenlegi Broadway Cast

Nagy Péter