Hírek, beszámolók

A Budapesti Operettszínház produkciói Németországban

Érvénybe lépett az, a magyar színházi életben példa nélküli megállapodás, amelynek keretében A szépség és a szörnyeteg budapesti előadása a következő években 300 alkalommal kerül színre német nyelvterületen, a herendi porcelán designjával, a Budapesti Operettszínház több mint 100 tagú együttesének közreműködésével.

“Ez a megállapodás óriási nemzetközi elismerés a budapesti társulatnak, belépőt jelent a Nagymező utcai teátrumnak és produkcióinak a legelitebb nemzetközi zenés-színházi klubba” – fogalmazott az MTI-nek Lőrinczy György, a színház külföldi menedzsmentjét végző Pentaton Ügynökség vezetője. Mint hozzátette, hat éve dolgoznak azon itthon és külföldön, hogy megvalósuljon ez az áttörés, amely már most láthatóan újabb perspektívákat nyit a külföldi együttműködésekben.
A megállapodást egy hétvégi bemutató “hitelesítette”: a kölni Musical Dome-ban 1700 néző állva ünnepelte a Budapesti Operettszínház előadását, A szépség és a szörnyeteg című produkciót a Disney színházi igazgatója is világszínvonalúnak minősítette – hangsúlyozta Lőrinczy György.

Kerényi Miklós Gábor, az operettszínház főigazgatója a további vendégszereplésekről szólva elmondta, hogy operettgálával lépnek fel decemberben Münchenben és Nürnberg, februárban Ománban, majd márciusban Szentpéterváron. A Marica grófnő Baden-Badenben, a Csárdáskirálynő pedig a Tel-Avivi Operában lesz látható.
“Nagyon fontosak a vendégjátékok, de én az általunk alapított Európai Zenés Színházi Unión belül megvalósult koprodukciókra is büszke vagyok” – mutatott rá Kerényi Miklós Gábor, az intézmény főigazgatója, aki szerint csak a vendégjátékok és a koprodukciók segítségével tudnak a 25 százalék alatti állami támogatás mellett csaknem félezer munkatársat foglalkoztatni a gazdasági válság közepette.

Kitért arra, hogy December 18-án a szentpétervári Zenés Komédia Színházban ismét felújítják Kerényi rendezésében A bajadért, így már tíz olyan magyar operett lesz műsoron Bukarestben, Prágában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban ottani szereplőkkel, amelyek koncepciója és az alkotók a Budapesti Operettszínházhoz köthetők. A tizenegyedik Kálmán Imre A montmartre-i ibolya című műve lesz tavasszal, szintén Szentpétervárott, azt Szinetár Miklós állítja színpadra.

A musicalek terén is elindult ez a koprodukciós folyamat. Bukarestben Béres Attila az áprilisban színpadra állított Rebecca-rendezéséért a napokban vette át az elmúlt évad legjobb produkciójának és a legjobb rendezésének járó díjat. A Szabó Magda regényéből készült Abigélt pedig 2012 szeptemberében Somogyi Szilárd rendezésében a Marosvásárhelyi Színház tűzi műsorára.
Itthon az Abigél december 10-én Sopronban lesz látható a Musical Arénában. Három városban: Budapesten, Kölnben és Sopronban egy nap alatt 6 előadást játszik a társulat, amelyekre 7400 néző váltott jegyet. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Arany Kotta díjátadás

Buchmann-Horváth Emese

Tom Cruise aláírt a Rock of Ages filmre

admin

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évadjának előadásai

admin

Egy jóleső kirándulás

oldadmin

A púpos – interjú Laklóth Aladárral

Buchmann-Horváth Emese