Hírek, beszámolók

A Csoportterápia nyerte a Madách Musical pályázatát

Szirtes Tamás, a Magyar Televízió Az Este című műsorában pár perce jelentette be, hogy a színház által kiírt Musical pályázatot Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk musicale, a Csoportterápia nyerte meg, így ez az előadás fog a nagyszínpadon bemutatásra kerülni a 2011/2012-es színházi évadban.
 
A második helyezett Fűri Anna, Kiss Judit Ágnes és Gryllus Samu A fabáb című zenés darabja lett, ezt a musicalt a Stúdiószínpadon játsszák majd. A harmadik helyezett Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című musicale, amely a Tolnay Szalonban felolvasó-színházi formában lesz látható. Mindhárom musical erősen reflektál korunk társadalmára, így talán nem meglepő, hogy Szirtes Tamás itt jelentette be a győzteseket, hiszen a műsor egyik témája korunk színházának kortárs darabjai illetve az ilyen jellegű művek hiánya volt.  
A Madách Színház 2009 decemberében írt ki nyílt pályázatot új magyar musicalek megalkotására; a felhívásra csaknem 80 művész illetve alkotócsapat nyújtotta be musicaltervének szinopszisát és 5-5 dalát. Ezek közül a zsűri – Szirtes Tamás mellett Malek Andrea színművész, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író és Tihanyi Ákos koreográfus – előbb húsz tervet választott ki, majd a szeptemberi értékelés után hét darabot hívott meg a pályázat döntőjébe. Az alábbiakban a hét döntős mű rövid összefoglalóját olvashatják illetve a döntős előadásokban részt vevő művészeket is felsoroljuk.
 
 
Első este: 2010. október 20. (szerda) 19.30 óra
 
 
Faltay Csaba – Orosz Dénes – Gebora György: Csók

Humoros, érzelemdús lélektani krimi remek zenével a cinkotai rémről, akit elhagyott a felesége, ezért sorozatgyilkossá vált. Kiss Bélát Pankotay Péter személyesíti meg kitűnően.

Szereplők: Pankotay Péter, Laklóth Aladár, Molnár Szilvia, Barabás Kiss Zoltán, Bajza Viktória, Arany Tamás, Ujszigeti Anna, Plásztán Anett.

 
Fűri Anna – Kiss Judit Ágnes – Gryllus Samu: A fabáb

Carlo Collodi jól ismert meséje alapján. A musical érdekes ötletre épül: a bábok várják, hogy megszülessen valaki, aki majd emberré változtatja őket. A történet nagyon üde, friss, mai – a szellemes, zenileg igényes, játékos dalokkal együtt. Száraz Tamás Pinokkió szerepében látható.

Szereplők: Balla Eszter, Barabás Kiss Zoltán, Posta Victor, Laklóth Aladár, Arany Tamás, Várady Viktória, Bajza Viktória, Molnár Szilvia, Ruzicska László, Ujszigeti Anna, Plásztán Anett.
 

Vizeli Csaba – Másik Lehel: A púpos

Paul Féval azonos című regényének hű adaptációja. A szerzőpáros nevéhez fűződik a Klapka és Az aranyember című musical is. Jó jelenetvezetés, jó dialógusok, arányos kompozíció, jól használják a musical adta szabadságot.
Szereplők: Pankotay Péter, Laklóth Aladár, Arany Tamás, Mahó Andrea, Molnár Szilvia, Posta Victor, Barabás Kiss Zoltán, Száraz Tamás, Ruzicska László.
 

Vizy Márton – Tóth Dávid Ágoston: Attila – Tiszta szívvel

József Attila élete misztériumjáték szerűen, a rombolás és az építés angyalának kíséretében.  Az erős zene újszerűen jeleníti meg a jól ismert verseket. József Attilát Posta Victor alakítja nagy átéléssel.
Szereplők: Posta Victor, Molnár Szilvia, Pankotay Péter, Arany Tamás, Ruzicska László, Laklóth Aladár.

 
Rendező: Pesty-Nagy Kati

 
 
 
Második este: Október 26. (kedd) 20.00 óra
 
 
Bolba Tamás – Galambos Attila – Szente Vajk: Csoportterápia
Jóleső mai történet. Mai figurák, helyzetek, humorral telt dialógusok, remek mai dalok – hat emberről, akik egy lerobbant művelődési házban csoportterápiára gyülekeznek… A darab már ezen az estén hatalmas sikert arat!
Szereplők: Balla Eszter, Simon Kornél, Dobos Judit, Nagy Sándor, Szente Vajk, Polyák Lilla.
 
 
Bella Máté – Karafiáth Orsolya: Macskadémon
Horror vígmusical – humorral teli zenével, és dalszövegekkel. A fiatal lány, Orsi kivesz egy lakást olyan házban, ahol macskadémon kísért. Ettől valamennyi lakóval rossz történik és a rossz tulajdonságaik erősödnek föl… De végül – a műfaj szabályai szerint – minden jóra fordul. A Macskadémont Bakos Kiss Gábor alakítja.
Szereplők: Bakos Kiss Gábor, Balogh Anna , Derzsi György, Dudás Judit, Barát Attila György, Karafiáth Orsolya.
 
 
Lázár Zsigmond – Szabó T. Anna: Kirké
Idő:  Budapest, 1939.  A történet beágyazódik a ’39-es Budapest éjszakai életébe. Szabó T. Anna versei különlegesek és finomak. Kiváló érzéke van a teatralitáshoz. Az anyag igazi víziót rejt magában. Kirke szerepében Balogh Anna tűnik fel.
Szereplők: Barát Attila György, Balogh Anna, Egyházi Géza, Balla Eszter, Ladinek Judit, Wégner Judit, Plásztán Anett, Szente Vajk, Derzsi György, Ömböli Pál, Bakos Kiss Gábor.
 
Rendező: Harangi Mária
 
 
Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Kiemelkedően sikeres évadot zárt a Vígszínház

Volf Anna

Musical-tervek a Universal Pictures háza tájáról

admin

Hangok a gyermekekért: Jótékonysági Musical és Operett gála az egészség jegyében

Buchmann-Horváth Emese

Filmzene a világ körül – ismét filmzene koncert-show a Budapesti Nyári Fesztiválon

Buchmann-Horváth Emese

Hároméves lett a Viva la Musical!

Vincze Dániel