Hírek, beszámolók

A Hello, Dolly című musicallel kezdődik a Vidéki Színházak Fesztiválja

A Hello, Dolly című musicallel kezdődik hétfőn este a Vidéki Színházak Fesztiválja, amelyen kilenc színház előadását láthatja a közönség vasárnapig a budapesti Thália Színházban.

A fesztivál nyitódarabja a Szolnoki Szigligeti Színház produkciója, Jerry Herman Hello, Dolly című musicalje Szente Vajk rendezésében látható, Dolly szerepét Kertész Marcella játssza.

Kedden a Békéscsabai Jókai Színház Katona József Bánk bán című művét adja elő, amelyet Szabó K. István állított színpadra, Zalán Tibor író, dramaturggal korszerűbbé tett szöveggel. A címszerepet Demeter András alakítja.

Guelmino Sándor rendezésében láthatja a közönség Barta Lajos Szerelem című tragikomédiáját szerdán. A gyakran játszott, a színészeknek remek szerepeket kínáló darabot a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata adja elő a fesztiválon, többek között Kovács Zsolt és Takács Kati játékával.

Csütörtökön a nagyszínpadon a Moliere: Tartuffe című produkciót mutatja be a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház. Moliere darabjának Parti Nagy Lajos-féle átiratát Crespo Rodrigo és Megyeri Zoltán főszereplésével láthatja a közönség.

Az Arizona Stúdióban csütörtökön a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház játssza Harold Pinter Hazatérés című drámáját. A főszerepet alakító Mikó István mellett Csernák János is látható a darabban, amelyet Gyuriska János állított színpadra. A szervezők az idén először válogattak az ország legfiatalabb színházának repertoárjából darabot a programba.

A fesztiválon pénteken a szombathelyi Weöres Sándor Színház mutatja be Csehov darabját Ványa bá címmel, Réthly Attila rendezésében, Mertz Tibor címszereplésével. A darabot Hamvai Kornél fordításában az eddigi változatoknál sokkal nyersebb szöveggel láthatja a közönség.

A Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájával vendégszerepel szombaton. A darabot Lukáts Andor rendezésében, Varga Zoltán és Ullmann Mónika szereplésével láthatja a közönség.

Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a debreceni Csokonai Színház Virginia Woolf Orlando című művét mutatja be, Sárközi-Nagy Ilona címszereplésével. A művet Anca Bradu állította színpadra, a koreográfus és a narrátor Gemza Péter.

A fesztivál nagyszabású produkcióval zárul: a Pécsi Nemzeti Színház Peter Shaffer Amadeus című darabját mutatja be. Salieri szerepében Rátóti Zoltán, Mozartként Mikola Gergő látható a Méhes László rendezte előadásban.

Az idén is öttagú zsűri kíséri figyelemmel a produkciókat, amelyek közül hármat – a Bánk bán, a Tartuffe és a Ványa bá című előadást – a közmédia is rögzít.
A zsűri munkájában rész vesz Pindroch Csaba, a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta, a Heti Válasz színház-rovatának szerzője, Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus és Cseh Bettina közönségzsűri tag.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Csak a szerelmet szítani – Az ördög a Karinthy Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Újra West End Live Londonban

admin

Jirí Menzelnek tetszett a Sose halunk meg

admin

David Bowie Lazarus című musicaljét Londonban is bemutatják

halasi.vivien

Elmarad a szabadtéri Pimpernel

admin