Hírek, beszámolók

A könyv világnapja – Abigél

A könyv világnapja alkalmából olyan regényeket válogattunk ki, amelyek musical változata is nagy sikert aratott. Alábbi cikkünkben az Abigél című regényt és a musicalt elevenítjük fel.

Szabó Magda Abigélje még ma is kiemelkedő helyet foglal el az ifjúsági irodalomban. Sőt jóval több, mint egy ifjúsági regény, minden korosztály örömét lelheti az olvasásában, és könnyen megtalálhatja önmagát a karakterek között. 1970-ben adták ki először, azóta több nyelvre lefordították, hogy a világ minden táján megismerhessék.

Mint Szabó Magda életművének legtöbb darabja, az Abigél is tartalmaz önéletrajzi elemeket. A történet helyszínét, a Matula Gimnáziumot a Dóczi Leánynevelő Intézet ihlette, ahol az írónő tanult, majd később tanított. 1942 és 44 között a Hódmezővásárhelyi Leánygimnáziumban dolgozott, az ott és akkor szerzett tapasztalatok, –megismert emberek is fontos szerepet kapnak a II. világháború idején játszódó történetben. A regény címszereplőjét „Abigélt”, azaz a másokon önzetlenül segítő Kőnig tanár urat egykori franciatanáráról mintázta.

Nem csoda hát, hogy a gyermekének tekintette, így nehezen adta színpadi adaptálásra. Somogyi Szilárd, rendező (A vele készített interjúnk itt olvasható) régóta szerette volna színre vinni, de először csak egy másik regényre, Az álarcosbálra kapott engedélyt. Aminek musicalváltozata végül annyira tetszett az írónőnek, hogy „leányát”, azaz az Abigélt is rábízta a fiatal rendezőre. Sajnos a bemutatót már nem élhette meg.

A musical zenéjét Kocsák Tibor, dalszövegeit pedig Miklós Tibor jegyzi. Nem volt könnyű dolguk a színházi alkotóknak, hiszen a több száz oldalas regény minden kis részletével együtt került be mindenki kedvenc olvasmányai közé. Ráadásul egy négy részes, felülmúlhatatlan tévéfilmsorozat is készült belőle, olyan legendás szereplőkkel, mint például Szerencsi Éva, Ruttkai Éva, és Garas Dezső. Másolni persze lehetetlen és értelmetlen lett volna, de meg kellett, hogy maradjon a történet bája és magával ragadó hangulata.

 

Mint a regényben, a musicalben is majdnem minden történést Vitay Georginán keresztül ismerhetünk meg. A darab Gina egyik legdrámaibb pillanatával indul, amikor minden teljesen reménytelennek tűnik. Innen tekint vissza korábbi budapesti életére, a francia nevelőnővel, és nagynénje teadélutánjaival eltöltött időszak végére. Majd lassan kibontakozik a történet: az apjával való viszony, a Matula zord falai, az egyforma, tarisznyás, copfos lányok, a háború, az árkodi ellenálló, Kuncz Feri árulása, a rejtélyes szobor titokzatos segítségnyújtásai, és a menekülés.

Az iskolában töltött mindennapok, és a tanórák a könyvben folyamatosan megmutatkoznak, a két és félórás musicalben azonban ez lehetetlen lenne. Így egy Gina lázas álmában megjelenő egyveleg segítségével nyerhetünk betekintés a testnevelés, francia. és ének órákba.

Bizonyos jelenetekhez kifejezetten illik a megzenésítés. A Gedeon napi ünnepségen, amikor Horn Mici felvázolja Ginának a szökési tervet, a Hadnagy úr című dallal, tangót táncolva azt is tudatja vele: osztózik a Kuncz Feri árulása miatt érzett fájdalmában.

Apró változás a regény végéhez képest, hogy amíg ott a Vitay lány további sorsáról szinte semmit nem tudunk meg, csak a történet különböző részeiből, ahogy a főszereplő gondolatait olvassuk sejthetünk néhány adatot a jövőre vonatkozóan, hogy évek múlva visszatér az intézetbe és később lesz saját családja is. Addig a musicalben, bár szeretett édesapját elvesztette, látjuk, ki vigyáz majd rá, amíg felnő. A fináléban, az Abigél himnusz közben Zsuzsanna testvérrel és Kőnig tanár úrral családot alkotva távoznak.

A musical változatot 2008. március 27-én mutatták be, és azóta is nagy sikerrel játsszák a Magyar Színházban.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Musicalpremierek a Magyarországi Német Színházban

Volf Anna

Felkerült a Sakk áprilisi előadásainak szereposztása

Kiss Brigitta

JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE FÉNYKÉPEIVEL

halasi.vivien

Szulák Andrea ünnepi koncertje az Operettszínházban

admin

Fogyatékkal élőket vár a Margitszigeti Szabadtéri Színház a Zorba főpróbájára

Buchmann-Horváth Emese