Hírek, beszámolók

A Macskadémon szerzőjének új műve az opera tanszak vizsgaelőadásán

Bella Máté (Macskadémon, Better Than Sex) A tavasz ébredése című operája lesz a Zeneakadémia opera tanszakának vizsgaelőadása. 

“Hiányzott az oktatásunkból a kortárs zene, ezért úgy építettem fel a tanév második felének programját, hogy a tanulmányokat az új zenének szenteljük – mondta el az MTI-nek Almási-Tóth András rendezőtanár. – A Millenáris Teátrumban a Filharmónia Budapest felkérésére bemutattuk Csemiczky Miklós A brémai muzsikusok című operáját. Jeleneteket vettünk Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operájából, amelyekből jövőre egy workshopot szervezünk. A felnőttkor küszöbén címmel rendezik a tanszak vizsgaelőadását, amelynek második részében ősbemutatóként szólal meg Bella Máté A tavasz ébredése című egyfelvonásos operája.

“Arra kértem a nemrég diplomázott zeneszerzőt, hogy kifejezetten a vizsgázó növendékek hangjára komponáljon darabot. A librettót Frank Wedekind darabjából én írtam, kiragadtam belőle motívumokat, és kicsit absztraháltam a jeleneteket, hogy kortalanná váljanak, azaz ne csupán a keletkezés idejére, a tizenkilencedik század végére, de ne is csak a jelenre utaljon a szöveg. Hiszen a mű egy általános és örök problémáról szól, nevezetesen arról, hogy mit tud kezdeni a társadalom a testiséggel. Hogy dolgozza fel a test szükségleteit, amelyeket, ha egy bizonyos korban megtagad valakiktől, például a fiataloktól, abból szörnyű tragédiák származhatnak.”
Az első rész zenéje a fiatalok űzöttségét fejezi ki. Majd, ahogy kezdenek a szereplők megismerkedni magukkal, a testükkel, nyugalmasabbá, letisztultabbá válik a hangzás is, amikor tragédiába fordul a játék, szélsőségesen érzelmessé lesz a muzsika. Végül az utolsó jelenetben a szürreális szereplők megjelenésével a zene tónusa is farce-szerű hangulatot tükröz – részletezte a rendező.
A teljes színművet elolvastatta Almási-Tóth András a hallgatókkal, az elmúlt félév folyamán megismerkedtek Wedekind másik műve, a Pandora szelencéje alapján készül Alban Berg operával, a Luluval is. “Szeretem, ha az énekes előtanulmányokat végez. Nemcsak a kottát nyitja ki és leénekli a hangjegyeket, hanem a korról, a keletkezés körülményeiről is tájékozódik, mert mindabból profitálhat a szerepformálásnál” – hangsúlyozta a rendező.

Bella Máté a Macskadémon című musicallel 3. díjat nyert a Madách Színház musical pályázatán. A 2010-2011-es évadban a kritikusok neki ítélték a legjobb színházi zenéért járó díjat a Magyar ünnep című előadás zenéjéért.

forrás: MTI/VLM

Kapcsolódó tartalmak

Kinek a Fantomja?

admin

A Notre Dame-i toronyőr – Szegedi Szabadtéri Játékok

Sándor Petra

A Spring Awakening búcsúzik a Broadway-től

admin

Angol mozikban a Monty Python oratórium

admin

Zenés bemutató a Benczúr Házban

Volf Anna