Hírek, beszámolók

A miskolci színház 191. évadjának Shakespeare áll a középpontjában

A 450 éve született William Shakespeare darabjai állnak a Miskolci Nemzeti Színház 2014/2015-ös évadjának középpontjában. Az ország legrégebbi teátruma a 191. szezonját kezdi, és kínálatát opera, operett is színesíti – hangzott el a csütörtökön tartott évadnyitó társulati ülésen.

Kiss Csaba igazgató a társulatot örömteli hírrel köszöntötte: a színház mintegy hatvantonnás színpadát mozgató berendezést sikerült megjavítani, a hosszú évek óta nem működő szerkezet szeptember közepétől megint használható.

A Miskolci Nemzeti Színház kilenc Shakespeare-darabot visz színre a hamarosan kezdődő évadban. Az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik, az angol bárd ritkán játszott drámája lesz, amelyet Kiss Csaba rendez. A drámaíró művei közül a közönség láthatja még A makrancos hölgy, az Othello, a Rómeó és Júlia, a Lear király, A vihar, a Sok hűhó semmiért, a Hamlet, valamint a Szentivánéji álom című darabot is.
A színház az új évadban összesen 18 bemutatót tervez. A premierek között szerepel Pintér Béla-Darvas Benedek Parasztopera című zenés darabja, valamint a Hamupipőke című mesebalett is.
Színre kerül egyebek mellett Móricz Zsigmond Erdély, Örkény István Tóték, Heinrich Von Kleist Az eltört korsó, Lehár Ferenc A víg özvegy, Verdi Rigoletto, László Miklós Illatszertár című darabja is.

A Shakespeare-év keretében miskolci képzőművészek, illetve művészeti általános- és középiskolák tanulóinak műveiből tárlatokat is szerveznek, az első hónap témája A makrancos hölgy lesz; a kiállítás megnyitóját augusztus 23-án tartják.
A Miskolci Nemzeti Színház társulata az elmúlt, 190. évadban a vendégszereplésekkel együtt 610 előadást játszott, az ország első kőszínházában 583 színházi estén vehettek részt a nézők. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Ádámok és Évák Ünnepe a szolnoki Szigligeti Színházban

Bárány Anna

Ismét éjféli kulisszajárás Krolockéknál!

admin

Egy boldog nyertes

Vincze Dániel

Musical fesztivál a Budapest Arénában

Vincze Dániel

Az Operettszínház legnagyobb sikerei pólón

admin