Hírek, beszámolók

A New York-i színházi díjak jelöltjei – a felújítások

Tony-díj kiosztását felvezető sorozatunkban az új musicalek után az évad fontosabb felújításait vesszük számba. A felújítások és az új produkciók néhány kategóriában külön versenyeznek – egy felújítás például érthető módon nem indulhat ismét a legjobb zene és szöveg kategóriában. A felújítások kreatív csapatának jelölésekor az is fontos szempont, hogy a produkció mennyire tér el az eredeti változattól. Látni fogjuk, hogy ebből az idei évadban adódott némi félreértés, és a jelölőbizottságok utólagos korrekcióra kényszerültek.
 
Finian’s Rainbow (Szivárványvölgy)
Finian's Rainbow
E.Y. Harburg, Fred Saidy és Burton Lane musicalét 1947-ben mutatták be a Broadway-n. A darabból 1968-ban Fred Astaire, Petula Clark és Tommy Steele főszereplésével film készült, melyet Francis Ford Coppola rendezett.

A mesék világát idéző történet szerint Finian, az ír csavargó ellopja a gonosz manó, Og aranyát, és elássa Fort Knox közelében. Og Finian és lánya, Sharon nyomába ered, hogy visszaszerezze a kincset, és itt kezdődnek a bonyodalmak. A darab végén természetesen minden elrendeződik, Sharon férjhez megy a jóképű Woody Mahoney-hoz, Woody néma húga megszólal, és kiderül, hogy a manó is ember.

A musicalnek az idei évadban bemutatott produkció volt a negyedik felújítása a Broadway-n. Az eredeti előadás két Tony-díjat nyert, a későbbi felújításokat összesen egy Tony-díjjal jutalmazták. A 2010-es felújítás a New York City Center Encores! koncertsorozatában 2009-ben bemutatott produkció Broadway-inkarnációja. A főbb szerepekben a Tony- és Olivier-díjas ír Jim Nortont, Kate Baldwint (The Full Monty, Paradise Found), Chayenne Jacksont (Xanadu, Aida, All Shook Up) és Christopher Fitzgeraldot (Wicked, Young Frankenstein) láthatta a közönség.

A Finian’s Rainbow-t 3 fontos kategóriában jelölték Tony-díjra: versenyben vannak a legjobb musical-felújítás, a legjobb női főszereplő (Kate Baldwin) és a legjobb férfi mellékszereplő (Christopher Fitzgerald) díjáért.
A Drama Desk jelölőbizottsága ezzel szemben 8 kategóriában válogatta a legjobbak közé a musicalt. Ebből 4 jelölést a színészek – Kate Baldwin, Cheyenne Jackson, Christopher Fitzgerald és Terri White – gyűjthettek be, de elismerték Warren Carlyle rendező-koreográfus és Scott Lehrer hangmérnök munkáját is.


A Finian’s Rainbow hivatalos oldala

La Cage Aux Folles (Őrült nők ketrece)

La Cage Aux Folles
Jean Poiret 1973-mas színdarabját az 1978-ban bemutatott filmváltozat tette világhírűvé. Nem sokkal később, 1983-ban a musical-változat is elkészült Harvey Fierstein szövegeivel és Jerry Herman zenéjével.
A musicalkomédiában egy homoszexuális pár, Georges és Albin élete a feje tetejére áll, amikor Georges fia bejelenti, hogy nősülni készül, és választottja édesapja a konzervatív Erkölcsvédő Liga tagja. Nagyobb probléma, hogy a menyasszony szülei elhatározzák, hogy meglátogatják a fiú rokonságát.

Jerry Herman musicale az 1983-mas Tony-gálán Stephen Sondheim mesterművét, a Sunday in the Park With George-ot ütötte ki a nyeregből, és nyerte el a legjobb zene és szöveg valamint a legjobb új musical díját. A Sunday és a La Cage versengése a musical két homlokegyenest eltérő irányzatának párharca is volt egyben. Jerry Herman a Tony-díj átvételekor örömét fejezte ki, hogy az “egyszerű, dúdolható dallamoknak” még mindig van helyük a Broadway-n. Sondheim musicale később Pulitzer-díjat kapott, és a kétségkívül nehezebben befogadható Sunday in the Park With George azóta elfoglalta méltó helyét a műfaj legnagyobb alkotásai között.

Az Őrült nők ketrece a világpremier óta most kerül vissza másodszor a Broadway-re, és úgy tűnik, komoly esély van rá, hogy másodszor is besöpörje a legjobb felújításért járó Tony-t.
A 2010-es felújítás – az utóbbi évek több sikeres Broadway-felújításához hasonlóan – Londonból került át New York-ba. A londoni Menier Chocolate Factory alig 200 fős színháztermében bemutatott produkció az off-West End után a West Enden is sikert aratott, és elnyerte a legjobb felújításért járó Olivier-díjat. A londoni előadás főszerepeit olyan ismert személyiségek is eljátszották, mint Graham Norton vagy John Barrowman. A Broadway-n áprilisban debütált a felújítás a tévésorozatokból ismert Kelsey Grammer (Cheers, Frasier) és a londoni előadás főszerepéért Olivier-díjjal jutalmazott Douglas Hodge vezetésével.

Többekben felmerült a kérdés, hogy mindössze 6 évvel az előző felújítás után érdemes-e ismét színpadra állítani a Broadway-n a La Cage Aux Folles-t. Hogy a producerek helyesen döntöttek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Tony- és Drama Desk jelölések száma.
A produkció 11 jelöléssel, a Fela!-val holtversenyben vezeti a Tony-jelöltek listáját. Három színész – Kelsey Grammer, Douglas Hodge és Robin De Jesús (In The Heights) – jelölése mellett a díszlet, a jelmez, a világítás, a hangmérnöki munka, a rendezés, a koreográfia és a hangszerelés is versenyben van a legjobbnak járó szobrocskáért, és az előadást természetesen a legjobb felújítások között is jelölték.
A Drama Desk esetében nagyjából hasonló a helyzet, ott 7 jelölést szerzett a musical.

 

A La Cage Aux Folles hivatalos oldala

Promises, Promises (Legénylakás)

Promises, Promises
Az 1960-as Billy Wilder-film (The Apartment) alapján Burt Bacharach (zene), Hal David (dalszöveg) és Neil Simon (szövegkönyv) írt musicalkomédiát a lakását s
zerelmi légyotthoz a főnökének átengedő Chuck történetéből,  aki beleszeret a főnök kidobott szeretőjébe.

Az eredeti produkció 2 Tony-díjat nyert két színész, Jerry Orbach és Marian Mercer teljesítményének köszönhetően. A világpremier óta a Promises, Promises most először tért vissza a Broadway-re a Will&Grace című sorozatból ismert Emmy-díjas Sean Hayes és a Tony- és Emmy-díjas Kristin Chenoweth főszereplésével.

A produkció 4 Tony- és 3 Drama Desk jelölést kapott többek között Sean Hayes, a mellékszereplő Katie Finneran, a koreográfus Rob Ashford és Jonathan Tunick hangszerelése révén.


Stephen Sondheim idén ünnepelte 80. születésnapját
. Erre az alkalomra a szerző műveiből összeállított, limitált szériás revü-műsorral készült a Sondheim darabjait előszeretettel műsorra tűző Roundabout Theatre Company.

Sondheim műveiből nem először készül ilyen típusú válogatás, és ezúttal is sikerült zavarba hozni a műfaji besorolással a jelölőbizottságokat. A Drama Desk könnyebb helyzetben volt, mert náluk létezik “zenés revü” kategória, így a Sondheim on Sondheim itt kapott jelölést. A Tony-díjon nem jelölhették az előadást sem új musical, sem felújítás kategóriában, a “különleges színházi esemény” kategóriába férhetett volna be, azt viszont tavaly megszüntették. Érdekesség, hogy a héten kiosztott Drama League-díjat legjobb új musical kategóriában nyerte el a Sondheim on Sondheim produkció.

Az előadásban Stephen Sondheimmel készült videóinterjúk részletei és a szerző dalai váltják egymást. A műveket olyan előadók szólaltatják meg estéről estére, mint a Tony-díjas Barbara Cook (Candide, The Music Man), Vanessa Williams (Kiss of the Spiderwoman, Into the Woods), Tom Wopat (Annie Get Your Gun, Catch Me If You Can), Norm Lewis (Les Miserables, The Little Mermaid) vagy Euan Morton (Taboo).


A Sondheim on Sondheim hivatalos oldala

A Little Night Music (Kis éji zene / Egy nyári éj mosolya)

Az A Little Night Music Stephen Sondheim 1973-ban bemutatott Tony-díjas musicale. A történet alapjául Ingmar Bergman Smiles of a Summer Night (Egy nyári éj mosolya) című filmje szolgált. Ebben a musicalben hangzik el a Sondheim-életmű talán legnépszerűbb dala, a Send in the Clowns.

A Glynis Johns és Len Cariou főszereplésével, Hal Prince rendezésében bemutatott 1973-mas előadás 6 Tony- és ugyanannyi Drama Desk díjat nyert. A világpremier után 2009 novemberében tért vissza az A Little Night Music első alkalommal a Broadwayre, a La Cage Aux Folles-hoz hasonlóan ez a produkció is a londoni Menier Chocolate Factory színpadán debütált. Trevor Nunn rendező új koncepcióban, megfiatalított szereplőgárdával mutatta be Sondheim klasszikusát. Míg az 1995-ös londoni produkcióban az akkor 61 éves Judi Dench formálta meg Desiree-t, addig a Menier-beli felújítás főszerepét a 35 éves Hannah Waddingham (The Beautiful Game, Spamalot) játszotta el.A Little Night Music

A Broadway-transzfer bejelentésekor olyan hírek szivárogtak ki a produkció háza tájáról, miszerint Desiree szerepére Oscar-díjas színésznőt szeretnének szerződtetni. Megkeresték Nicole Kidmant és Kate Winsletet is, végül a zenés színpadi múlttal rendelkező Catherine Zeta-Jones kapta a főszerepet. Az előadás másik sztárja a számtalan színpadi- és filmszerepet maga mögött tudó Angela Lansbury, aki amennyiben idén is elnyerné a Tony-díjat, 6. alkalommal vihetné haza a szobrocskát. (Mellesleg az eddigi 5 Tony-díjával is ő a csúcstartó a színészek között.)

Az A Little Night Music felújítás 4 Tony- és 3 Drama Desk jelölést kapott. A legjobb felújítás kategóriában szerzett jelölés mellett Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury, valamint a hangdizájnért felelős Dan Moses Schreier – Gareth Owen páros szerepel még a listán.

A musicalről szóló korábbi híreink:
Catherine Zeta-Jones a Broadway-n?

A Little Night Music Párizsban

Újabb sikermusicalek a West Enden

Újabb Sondheim-musical Londonban

A Little Night Music Londonban és New Yorkban

Ajánló:
‘Applause for the clowns’

Az A Little Night Music hivatalos oldala

Ragtime

RagtimeLynn Ahrens (dalszöveg), Stephen Flaherty (zene) és Terrence McNally (szövegkönyv) musicale E. L. Doctorow azonos című regénye alapján íródott, és 1998-ban debütált a Broadway-n. A darab a XX. század elejének Amerikájában játszódik, a szerteágazó cselekmény a korszak fontos problémáit boncolgatja.

A Ragtime 1998-as Broadway-produkciója a vegyes kritikák ellenére az évad végén 13 jelöléssel vezette a Tony-jelöltek listáját, melyből végül – a szintén ekkor bemutatott Oroszlánkirálynak köszönhetően – csak 4-et tudott díjra váltani.
A 2009-es felújítást 7 kategóriában jelölték Tony-díjra, de utólag a legjobb jelmez kategória jelölését visszavonta a jelölőbizottság azzal az indoklással, hogy az eredeti produkció kosztümjeihez képest nem történt jelentős változtatás. Ezt követően a Drama Desk jelölőbizottsága is felülvizsgálta jelöléseit, és ugyanezen indokkal megfosztotta a jelöléstől a Ragtime-ot a legjobb jelmez és a legjobb hangszerelés kategóriákban.

A musical a legjobb felújítás, a legjobb női főszereplő (Christiane Noll), a legjobb férfi mellékszereplő (Bobby Steggert), a legjobb díszlet (Derek McLane), a legjobb világítás (Donald Holder) és a legjobb rendezés (Marcia Milgrom Dodge) kategóriákban esélyes mindkét nagy díjra.

 
 
A 2010-es New York-i díjakkal foglalkozó sorozatunk további  részei:
A New York-i színházi díjak jelöltjei
Az új musicalek

Megvannak a Drama Desk díjazottai
 
Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Jubileumi évadra készül a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad

Volf Anna

Évadnyitás Kecskeméten

admin

Grimm v 2.0 – Meseterápia Sondheim módra

Vincze Dániel

Interjú Hűvösvölgyi Ildikóval

Mezőfi Orsolya

Árkád-előzetes a West Side Storyból

Krista Adrienn