Hírek, beszámolók

A New York-i színházi díjak jelöltjei – az új musicalek

Tony- és a Drama Desk jelölések ismertetése után megkíséreljük röviden összefoglalni az idei évad új musicaleivel kapcsolatos tudnivalókat. A Broadway-musicalek esetében a teljességre törekedtünk (már ami a Tony-jelölteket illeti), az off-Broadway bemutatók közül viszont csak a legtöbb Drama Desk jelölést begyűjtő előadásokról teszünk említést.

The Addams Family

Addams FamilyAndrew Lippa (The Wild Party, You’re a Good Man Charlie Brown) musicalét a 2009-es chicagói pre-Broadway sorozatot követően átírva-átrendezve állították színpadra a Broadway-n áprilisban. A musical rossz kritikákkal nyitott, ugyanakkor az ítészek a remek szereposztás tekintetében nem fukarkodtak a dicséretekkel: Nathan Lane (The Producers), Bebe Neuwirth (Chicago), Jackie Hoffman (Hairspray), Kevin Chamberlin (Seussical) vagy Carolle Carmello (Parade) olyan Broadway-veteránok, akik nem nagyon okozhatnak csalódást.

A gyenge kritikák ellenére a jegyeladás a bemutató óta szárnyal. A Broadway-n minden héten nyilvánosságra hozott jegyeladási mutatók szerint a premier óta az Addams Family 90% feletti nézettséggel fut, a heti bevételt tekintve pedig stabilan a második-harmadik helyet foglalja el a Wicked mögött, az Oroszlánkirállyal nagyjából hasonló bevételeket produkálva. A hatalmas sikerre néhány napon belül reagáltak a producerek, és bejelentették, hogy 2011-ben elindul a musical amerikai turnéja.

Az Addams Family a kritikus hangokat igazolva a Tony-díjon mindössze 2, a Drama Desken viszont 8 kategóriában került a jelöltek közé. Meglepetés, hogy a szereplők közül sem Nathan Lane sem Bebe Neuwirth nem kapott jelölést, sőt a musical a legértékesebb trófeának számító legjobb musical kategória jelöltjei közé sem került be.

A musicalról szóló korábbi cikkeink:
Addams Family a Broadway-n

Addams Family musical a Broadway-n

Mától játsszák az Addams Family-t a Broadway-n

Az Addams Family hivatalos oldala

American IdiotAmerican Idiot

Az idei évadban a korábbi évektől eltérően nagy számban kerültek bemutatásra különböző zenekarok vagy énekesek dalaiból összeállított úgynevezett jukebox-musicalek. Közülük is talán a Green Day American Idiot című albumának színpadi változatát várták legtöbben. A musicalt 2009 szeptemberében mutatták be Berkeley-ben. A közreműködők – Michael Mayer rendező, John Gallagher Jr, Tony Vincent, Rebecca Naomi Jones – Broadway-múltja, valamint a Green Day népszerűsége azt sejtette, hogy előbb-utóbb a Broadway-t is célba veszi a produkció. A New York-i premiert erőteljes reklámkampány előzte meg. A legemlékezetesebb esemény talán a Grammy-gála volt, melyen a 21 Guns című dalt a Green Day az American Idiot musical szereplőivel együtt adta elő.

A rockmusicalt a kritikusok vegyesen fogadták: az elmarasztalótól az áradozó hangvételig minden előfordult. A családi szórakozásra nem éppen alkalmas American Idiot az Addams Family-hez képest jóval kisebb bevételt hoz, a körülbelül 1700 fős színházban a jegyek 60-80%-át tudják eladni.

Lippa musicaléhez hasonlóan a Tony-jelölések tekintetében az American Idiot sem szerepel valami fényesen. A 3 jelölést az igen fontos Legjobb musical kategória mellett dizájner-kategóriákban (díszlet, világítás) szerezte. A musical rajongói számára mindenképp csalódás, hogy sem Michael Mayer rendező, sem a hangszerelést készítő – és a Next To Normalért Tony- és Pulitzer-díjjal jutalmazott – Tom Kitt, sem a szereplőgárda tagjai nincsenek ott a jelöltek névsorában. A Drama Desken talán kicsit jobb eredmény született: az American Idiot a legjobb musical, a legjobb rendezés és a legjobb hangszerelés kategóriában van még versenyben a díjért.

A musicalről szóló korábbi cikkeink:
Jön a Green Day musical

Nézz bele a Green Day musicalbe!

Broadway-siker lesz a Green Day musical?

Ma debütál a Broadway-n az American Idiot

Az American Idiot hivatalos oldala

Come Fly Away

Atlantai tryout után 2010 márciusában debütált a Broadway-n a Sinatra-dalokból összeállított jukebox-musical. A Twyla Tharp által rendezett és koreografált tánc-revü négy pár szerelmének alakulását követi végig a tánc nyelvén a ’40-es évek New York-i nightklubjainak világában. Az előadásban Sinatra felvételei hangoznak el élő zenekari kísérettel duett formában. A legendás énekessel Hilary Gardner duettezhet estéről estére.

Az előadás főleg pozitív kritikákat kapott, de például a New York Times-ban két egymással ellentétes vélemény is megjelent a produkcióról. A színházi díjak jelöltjeiről döntő bizottságok nem favorizálták a show-t, a Come Fly Away 2 Tony- és 1 Drama Desk jelöléssel vág neki a díj-szezonnak.

A Come Fly Away hivatalos oldala

Everyday RaptureEveryday Rapture

Egy újabb jukebox-musical az idei premierek között. A dalokat az előadás főszereplője, Sherie Rene Scott válogatta össze, a darab a színésznő életútját mutatja be Kansas-től a Broadway-ig. A produkció 2009-ben (de még az idei évadban) néhány hónap erejéig futott az off-Broadway-n is, a limitált Broadway-széria a tervek szerint július 11-ig lesz műsoron. Érdekesség, hogy az Everyday Rapture a Lips Together, Teeth Apart című prózai darab premierének elhalasztása miatt kerülhetett az éppen üresen álló American Airlines Theatre színpadára. A musical rendezője az American Idiot kapcsán már említett Tony-díjas Michael Mayer (Spring Awakening).

Az egyszereplős musical a főszereplőnek és a szövegkönyvnek köszönhetően 2 kategóriában szerepel a Tony-jelöltek
között. A Drama Desken a legjobb musical, a legjobb női főszereplő, a legjobb szövegkönyv (Dick Scanlan, Sherie Rene Scott), a legjobb hangszerelés (Tom Kitt) és a legjobb hang-dizájn kategóriákban jelölték.

Fela!Fela!

Az afrobeat atyjaként emlegetett, 1997-ben elhunyt Fela Kuti életét mutatja be a musical a zenész dalainak felhasználásával. A produkció egy sikeres off-Broadway sorozat után 2009 novemberétől látható a Broadway-n. Az előadás létrehozója a szövegkönyvet és a koreográfiát is jegyző rendező, Bill T. Jones, aki anno a Spring Awakening koreográfiájáért kapott Tony-díjat. A címszerepet Sahr Ngaujah alakítja, a zenei kíséretet pedig az Antibalas Afrobeat Orchestra biztosítja. A Fela! nem tartozik a legdrágább musical-produkciók közé, ám a Broadway-premierhez Fela Kuti olyan neves rajongóinak anyagi hozzájárulására is szükség volt, mint Jay-Z vagy Will Smith.

A produkció az előző évadban debütált az off-Broadway-n, így idén a Drama Desken már nem jelölhető. (A tavalyi 4 Drama Desk jelöléséből a Billy Elliot dominanciájának köszönhetően egyet sem tudott díjra váltani.) A Tony-díjon viszont a Broadway-premier évadában, vagyis idén száll harcba. Nagy meglepetésre a Tony-jelöltek idei listáját a La Cage aux Folles felújításával holtversenyben 11 jelöléssel a Fela! vezeti. A producerek ennek örömére bejelentették, hogy 2011-ben turnéra viszik az előadást az Egyesült Álamok több nagyvárosába.

A Fela! hivatalos oldala

MemphisMemphis

A Bon Jovi zenekarból ismert David Bryan és Joe DiPietro szövegíró darabja az egyik első fekete zenét játszó fehér DJ, Dewey Phillips életét mutatja be. A musicalt 2003-ban játszották először Beverly-ben, a Broadway-premiert 2009 októberében tartották. A Broadway-berkekben jól ismert Christopher Ashley rendező (Xanadu, The Rocky Horror Show) és Sergio Trujillo koreográfus (All Shook Up, Next To Normal, The Addams Family) neve fémjelzi a kreatív csapatot, a főbb szerepekben Chad Kimballt (Lennon, Into the Woods) és Montego Glovert (The Color Purple) láthatja a közönség.

A tervek szerint 2011 októberében elindul a musical amerikai turnéja, de Hollywood is élénken érdeklődik a darab iránt. Joe DiPietro a napokban jelentette be, hogy eddig három filmstúdió kereste meg a megfilmesítéssel kapcsolatban, a végleges döntésről néhány hónapon belül tájékoztatják a nyilvánosságot.

A Memphis-t 8 Tony- és 7 Drama Desk díjra jelölték. A legjobb musical, legjobb szövegkönyv (Joe DiPietro), legjobb zene és legjobb szöveg (David Bryan, Joe DiPietro), legjobb férfi főszereplő (Chad Kimball), legjobb női főszereplő (Montego Glover) és legjobb hangszerelés (Daryl Waters, David Bryan) kategóriában mindkét díj jelöltjei között szerepel a musical.

A Memphis hivatalos oldala

Million Dollar QuartetMillion Dollar Quartet

Floyd Mutrux és Colin Escott musicalében a legendás Million Dollar Quartet címet viselő felvétel keletkezésének története elevenedik meg. Az album Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins és Johnny Cash közös zenélését örökítette meg. A musicalt a Broadway-premier előtt hatalmas sikerrel játszották Floridában, Seattle-ben és Chicagóban, a Broadway-premiert 2010 áprilisában tartották.

A Million Dollar Quartet a legjobb musical, a legjobb szövegkönyv és a legjobb férfi mellékszereplő (Levi Kreis – Jerry Lee Lewis) kategóriában kapott Tony-jelölést, az egyetlen Drama Desk jelölésüket pedig zenés revü kategóriában szerezték.

A musicalről szóló korábbi cikkünk:
Millió dolláros kvartett a Broadway-n

A Million Dollar Quartet hivatalos oldala

The Scottsboro BoysThe Scottsboro Boys

John Kander és a néhai Fred Ebb (Cabaret, Chicago) musicalét az off-Broadway-n mutatták be 2010 márciusában. A darab a legendás szerzőpáros egyik legutolsó közös munkája volt. A szövegkönyv írója, David Thompson a ’30-as évek hírhedt Scottsboro-ügyét alkalmazta színpadra. Az eset nagy vihart kavart annak idején az Egyesült Államokban, hiszen két fehér nő megölésével fekete fiatalok egy csoportját vádolták, akikről bebizonyosodott, hogy ártatlanul hurcolták meg őket.

A produkció a Tony-díjas rendező-koreográfus, Susan Stroman irányításával került színpadra, a főbb szerepekben John Cullum, Brandon Victor Dixon és Colman Domingo látható. A producerek tervei szerint a musical előbb-utóbb átkerülhet a Broadway-re. A transzfer ebben az évadban biztosan nem valósulhat meg helyhiány miatt (jelenleg nincs megfelelő üres színház a Broadway-n), de a következő évadban mindenképp szeretnék megtartani a Broadway-premiert.

Mivel a Scottsboro Boys nem a Broadway-n fut, ezért idén a Tony-díjon nem jelölhető. Jó előjelnek tekinthető ugyanakkor, hogy a Drama Desk jelölti listáját 9 jelöléssel – a Ragtime felújítással holtversenyben – ez a musical vezeti olyan fontos kategóriákban gyűjtve be jelölést, mint legjobb musical, legjobb férfi főszereplő (Brandon Victor Dixon), legjobb rendezés (Susan Stroman), legjobb koreográfia (Susan Stroman), legjobb zene (Kander, Ebb), legjobb dalszöveg (Kander, Ebb) vagy legjobb szövegkönyv (David Thompson).

A Scottsboro Boys hivatalos oldala

Yank!Yank!

Szintén off-Broadway musical, tehát idén a Tony-díjon nem, csak a Drama Desken jelölhető. A musical címét a II. világáborús Yank Magazine címe ihlette. A David és Joseph Zellnik által jegyzett produkció két fiatal fiú, Stu és Mitch szerelmét mutatja be a világháború árnyékában.

A musicalt 2010 februárjában mutatták be az off-Broadway-n, az évad végén 7 kategóriában jelölték Drama Desk díjra. Versenyben vannak többek között a legjobb musical, a legjobb férfi főszereplő (Bobby Steggert), a legjobb férfi mellékszereplő (Jeffry Denman), a legjobb rendezés (Igor Goldin), a legjobb zene (Joseph Zelnik), a legjobb dalszöveg (David Zelnik) és a legjobb szövegkönyv (David Zelnik) kategóriában is.

A Yank! a tervek szerint 2010 végén vagy 2011 elején átker
ül a Broadway-re.

A Yank! hivatalos oldala

A 2010-es New York-i díjakkal foglalkozó sorozatunk további  részei:
A New York-i színházi díjak jelöltjei
A felújítások

Megvannak a Drama Desk díjazottai

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Company Londonban

admin

250 előadást ünnepelt a Vámpírok bálja

Vincze Dániel

Győri Evita Premier

admin

Budapest Show Kórus – Musicalkoncert

Kiss Brigitta

Mikulás-buli a Poligamy szereplőivel (Paulaner's Platz 2013. november 30.)

Czibulka Stella