Interjúk

A nyomorultak – Interjú Egyházi Gézával

A nyomorultak mozifilm tiszteletére indított interjúsorozatunk jelenlegi részében Egyházi Gézát kérdeztük a darabhoz fűződő gondolatairól, élményeiről.

Hogyan kerültél a kecskeméti produkcióba?

Nehezen született meg Kecskeméten ez az előadás, nem volt könnyű megszerezni a jogokat, hiszen a színház méretétől függetlenül kőkemény feltételeket kellett teljesíteni. Az első, sikertelen próbálkozásnál teljesen más volt a koncepció és az alkotói gárda is; akkor még mint Javert-aspiráns szerepeltem. Aztán amikor másodszorra is meghirdettek egy országos meghallgatást nagyjából fél év múlva, én is mentem a tömeggel, és ekkor már mint Jean Valjean kerültem szóba. Rendezőnek Korcsmáros Györgyöt kérték fel, aki már sikerre vitte a darabot Győrben, és Kentaur is csatlakozott a csapathoz, aki a díszleteivel nagyot varázsolt, egészen filmszerűvé tette az előadást.

Mit jelentett számodra Jean Valjeant játszani?

Amellett, hogy a legnagyobb musicalszerepem, Jean Valjean a legnagyobb színészi feladatom is volt. A nyomorultak kapcsán ebben tudtam leginkább fejlődni, amihez elég időt és sok segítséget is kaptam. Bár meg kell jegyeznem, Jean Valjean szerintem hangilag is kihívás a legjobb énekeseknek is. Kecskeméten Feke Pali volt a váltóm, és őt sem féltettem a hangi követelményektől, inkább csak attól, hogy nem túl fiatal-e még ehhez a szerephez. Hiszen más élettapasztalatokkal rendelkezik egy harminchoz közeli ember, akinek még nincs gyermeke. De ez az aggodalom teljesen felesleges volt, fantasztikus alakítást nyújtott.

Említetted, hogy az első próbálkozás idején Javert-re szemeltek ki.

Jean Valjean áll közelebb hozzám, de az akkori alkotói gárda úgy gondolta, hogy Javert-ként szeretne inkább látni a produkcióban. Érdekes viszont, hogy amikor Miskolcon meghallgatás volt, Javert-rel készültem. Jól tudták, hogy nem sokkal előtte Valjeant játszottam Kecskeméten, udvariasan végighallgatták tőlem a dalt, majd megkértek, hogy azért énekeljem el az Imát is. (nevet) Nyilván az ember nem nagyképűségből szeretne másik szerepet a darabból, hogy akkor ez is kipipálva, hanem mert ez egy új rendezővel, új produkcióban újabb lehetőség a fejlődésre Ráadásul Javert egy – ha mondhatunk ilyet – negatívabb karakter, más eszközöket kíván meg.

Mitől örvend szerinted ilyen töretlen népszerűségnek A nyomorultak?

Nem tudom, van-e ember, akinek ez a történet ne mászna a lelkébe, legyen bármilyen nehéz és hosszú. Nem véletlen, hogy ennyi filmes feldolgozása is van, és hogy megpróbálják a mai korra adoptálni. Ha jól tudom, még a Belmondo film után is készült egy ilyen feldolgozás Ennek a történetnek mindig aktualitása van, mindig az emberségről szól, valamint Isten és ember kapcsolatáról, ami annyira szépen ágyazódik a történetbe, hogy nem is érzékeli a néző, hogy egy kicsi „térítés” alatt áll a filmvászon előtt vagy éppen a színházban.

Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

Abigél és Álarcosbál sajtótájékoztató – SzSzJ (2015. 02. 23.)

Tóth Barbara

Webber a második leggazdagabb brit zenész

Volf Anna

Musicalbemutatók Székesfehérváron

Volf Anna

Munkácsy Mihályról szóló musicalt mutat be a József Attila Színház

Volf Anna

Webber-dal az Eurovíziós Dalfesztiválon

admin