Hírek, beszámolók

A Padlás a Pécsi Nemzeti Színházban

Mi a titka annak a magyar musicalnek, amit immár 25 éve játszanak, ami rengeteg magyar színházban megfordult, mindig hatalmas sikerrel, aminek a történetét és dalait szinte mindenki ismeri? Talán az, hogy mindenkihez szól.
A Padlás, műfaji besorolása szerint félig mese, félig musical. Az, hogy kinek mit ad, megítélés, hangulat, esetleg kor kérdése. Mert mit lát a gyermek? Négy jópofa szellemet, akik keresik a „hazavezető” utat, mert megragadtak két világ között, egy kedves fiút, aki kész segíteni nekik, illetve egy szintén kedves lányt, aki fülig szerelmes a fiúba. Valakit, aki rossz volt, de jó lett, ahogy a mesékben lenni is szokott. Nem mellékesen, egy jó kedélyű nagymamát, ami szinte mindegyikük életében van. És mit lát a felnőtt? Négy olyan embert, akik eszébe juttatják a már elvesztett szeretteit. Na, nem azért, mert bármelyikük herceg, törpe, vagy hóhér lett volna, hanem azért, mert mindenkinek eszébe jut legalább egyszer életében, hogy vajon, emlékezni fognak-e rám, ha már nem leszek?

25 év után, Böhm György rendezésében érkezett meg a Pécsi Nemzeti Színházba is ez a legendás darab, a színház újonnan leszerződtetett „hősszerelmesének”, az Operettszínházban Tybalt szerepét játszó Sándor Péternek a főszereplésével.

Böhm György ismét meglepetéseket okoz a nézőknek, amikor olyan effekteket használ a rendezésben, amelyek miatt a nézőtér is a padlás részévé válik. Előadás közben szinte ott érzi a néző magát a csillagok alatt, ég és föld között. Nemcsak a díszletek és a jelmezek, de a látvány- és fénytechnikai elemek is segítenek elmerülni a Padlás által létrehozott világban.
A négy szellemet, a Vígszínházból ismert Nagy Dániel Viktor (Herceg szerepében), a színház szintén új „szerzeménye” Mikola Gergő (Lámpás szerepében), a méltán oly népszerű színésznő, Stubendek Katalin (Kölyök szerepében), illetve a Pécsi Balett táncosa, Koncz Péter (Meglökő szerepében) testesíti meg. B. Barrabás és a Révész szerepében Götz Attilát láthatjuk.

Sünit Györfi Anna alakítja, akinek a neve szintén garanciát jelent a pécsi nézők körében. Füsti Molnár Éva, mindenki Mamókája, Lipics Zsolt mint Témüller, Stenczer Béla és Józsa Richárd, a Detektív és a “bátor” Üteg szerepében elvarázsolja a közönséget egy helyre, ahol a Varázskönyv oldalai még a legnehezebb helyzetekben is választ adnak.

Az előadás itt is nagy sikert aratott gyermekek és felnőttek körében is, ahogy bárhol máshol az országban. Mert ez a musical örök. Érdemes látogatást tenni Pécsre, összekötni egy belvárosi sétával, hogy egy pár órára gondolatban elrepüljünk oda, ahol élnek az “Örökre szépek“…

Sándor Petra

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Megfakult a szivárvány

admin

Indul a varázs! – Musicalmesék bemutató az Operettszínházban

Utasi Nikolett

You Can't Stop the Beat! – Időpontváltozás!

Kiss Brigitta

Újabb tévésztár a Broadway-n

admin

Spring Awakening – Original Broadway Cast Album

Vincze Dániel