Hírek, beszámolók

A padlás másképp

Presser Gábor és Sztevanovity Dusan félig mese-félig musicalje, 25 év után is töretlen népszerűségnek örvend. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy csak idén, a jubileum évében harmadszorra mutatták be. Pécs és Miskolc után ezúttal Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínházban.

A rendező, Kuthy Ágnes rendhagyó előadást álmodott meg. Első lépésként kiürítette a padlást. A poros limlomkavalkád helyett, mindössze négy létrát és négy fehér ládát látunk a színpadon. Ez Rádi és Mamóka padlása. Ide érkezik meg a négy szellem, akik elhomályosult tekintettel várják a révészt, hogy végre elindulhassanak vele a fényeken túlra. Ám helyette először csak Mamóka érkezik. Az unokák nélküli idős, hölgy örömmel fogadja az üres életébe toppant jövevényeket, akik pillanatok alatt megszínesítik azt – pedig valójában ők is fehérek, mint az egész díszlet. Hamarosan megérkezik a Rádiós és csodás találmánya Robinson is. A szellemek árnyjáték segítségével mutatják be nekik mesei, ám tragikus sorsukat. A kis csapatot kiegészíti még Süni, a szomszéd lány, de nem sokat várat magára Témüller, a rosszindulatú, betegesen rendre törekvő, semmitől vissza nem riadó, ám mégis sajnálatra méltó exházmester sem, aki most éppen egy veszélyes gonosztevőt vél felfedezni a padláson…

A lecsupaszított térben tisztán kirajzolódnak az előadás rétegei. Ott van a mese: a bájos, vicces, bohókás figurákkal; az esetlen szerelmespár; de jól látszik a négy szellemalak egykori szomorú sorsa is: szentimentalizmus, lovagiasság, igaz szó, az ártatlanság védelme vagy épp a feledésbemerülés miatt kellett meghalniuk. Helyet kap a menni vagy maradni igazán aktuális kérdése is. És persze az, hogyha valaki távozni kényszerül fényévnyi távolságra egy másik világba, mert az itteni ideje már lejárt, bár kínzó üresség támad a hiányától, de a szerettei örökre megőrzik őt a szívükben.

Fotók: Mudra László – Bartók Kamaraszínház

Az 1988-as ősbemutató legendás szereplőgárdája után senkinek sincs könnyű dolga, aki szereplőként részt vesz A padlásban. Az előadás csapata mégis remekül helytáll, és felejthetetlen élményt nyújt a nézőknek. A Bartók Kamaraszínház művészei (Rádiós – Gulyás Hermann Sándor, Süni – Polgár Lilla, Herceg – Csadi Zoltán, Kölyök – Lapis Erika, Lámpás – Farkas Erik, Témüller – Kiss Attila, és Üteg – Gasparik Gábor) közül, csak Lapis Erika (Monte Cristó grófja, La Mancha lovagja, Kabaré, Poligamy) és Gulyás Hermann Sándor (Aida, Footloose, Jézus Krisztus szupersztár, La Mancha lovagja, Made in Hungária, Olivér!) rendelkezik komolyabb musicales tapasztalattal, mégsem okoznak problémát senkinek a műfaj követelményei. A társulat tagjaihoz csatlakozik a jó és rossz szerepben (Barabásként és Révészként) egyaránt bemutatkozó Jászberényi Gábor, az óriásszellem: Suplicz Mihály, és a detektív:Quintus Konrád. Meg kell még említeni Robinsont a guruló robotot, aki Dubai Péternek köszönheti nagy sikerét. Mamókát pedig a Kossuth-díjas Kútvölgyi Erzsébet és a Jászai-díjas Oláh Zsuzsa alakítják kettős szereposztásban.

Az előadás valóban tartalmas kikapcsolódást biztosít 8-99 éves korig mindenkinek.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Hairspray januárban utoljára a Broadway-n

admin

Ötven művész énekel Miklós Tibor emlékére

Volf Anna

Koncertturnéra indulnak az Operettszínház sztárjai

admin

Decemberi programok a Szolnoki Szigligeti Színházban

Vincze Dániel

Az Operettszínház legnagyobb sikerei pólón

admin