Interjúk

A Padlás Miskolcon – interjú Rusznyák Gáborral

Közvetlenül A Padlás fotóspróbája után beszélgettünk a darab rendezőjével, Rusznyák Gáborral.

Először is, hogyan kerültél kapcsolatba a darabbal?

Szembejött velem ez a feladat, én pedig nem mondtam rá nemet.

Mi tetszik a legjobban A Padlásban?

Nagyon szeretem a zenéjét, gyerekkoromban rengeteget hallgattam, és most, felnőtt fejjel felfedeztem benne a számomra fontos, jelentősebb dolgokat is. Ilyen például az, hogy van valahol egy bolygó, egy csillag, ahol azok az emlékek vannak, amiket már elfelejtettünk, vagy amikről kevesebbet beszélünk. Hogy azok az emberek és sorsok, akik és amik valahogyan elvesztették a fontosságukat, jelentőségüket, azok is léteznek valahol.

Van kedvenc dalod vagy kedvenc karaktered A Padlásból?

A Fényév távolságot természetesen nagyon szeretem, azt hiszem, az a kedvenc dalom. Ami a kedvenc karakterem illeti… Lélekben a Rádiós áll közel hozzám, mint ember, de a történetből leginkább a Kölyök a kedvencem.

Kiknek ajánlanád ezt az előadást?

A szerzői instrukció szerint 9-99 éves korig ajánlható a mű. Azok, akik egy musicalre vágynak, megkapják benne a musicalt, azok, akik egy mesére vágynak, megkapják benne a mesét, és azok, akik egy szép emberi történetre vágynak, megkapják benne azt is. Azt hiszem, hogy amit egy színháztól alapvetően várni szoktak, az ebben az előadásban benne van. Ez is A Padlás titka, hogy nem akar többnek látszani annál, mint ami, és nem is kevesebb annál, mint ami. Nem egy vacakság, nem egy ócskaság, hiszen ennek a történetnek van egy mélysége.

Mit gondolsz az új zenei alapról?

Szerintem nagyon fantasztikus lett, és tényleg egy egész más minőséget ad a darabnak. Eddig ez egy gépmusical volt, most pedig egy igazi zenei musical. Végre megkapta azt a méltó alapot, amire örömmel énekelhetnek a színészek.

Hogyan zajlottak a próbák és mi a véleményed a végeredményről?

A próbák úgy zajlottak, ahogy minden próba szokott zajlani, voltak tehetségesebb és kevésbé tehetséges napjaink. Sok minden történt mellette, közben a szereplők más darabokban próbáltak, tehát nem volt egy nagyon sima próbafolyamat. Ennek ellenére a végeredménnyel viszonylag elégedett vagyok, bár még mindig nem tartunk a végén, az majd szombaton jön el. Ezek a napok még munkásak lesznek számunkra, de tulajdonképpen már most sem vagyok elégedetlen. Meg kell hagyni, még sosem hallottam olyan rendezőt, aki már a főpróba előtt azt mondta volna, hogy elégedett. Talán majd utána, vagy évekkel később.

Hogyan jellemeznéd egy szóban A Padlást?

Csillámpor.

Orosz Petra

Kapcsolódó tartalmak

Mágnás Miska fotós próba (Budapesti Operettszínház)

Czitrovszky Balázs

Colin Firth és Lin-Manuel Miranda is játszik a Mary Poppins folytatásában

Volf Anna

Musical nyerte az idei Pulitzer-díjat

admin

A Szépség és a Szörnyeteg – Interjú Szulák Andreával

Sándor Petra

Szilvesztertől ismét két héten át báloznak a Vámpírok!

admin