Hírek, beszámolók

A tánc világnapja 2012

“A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket.”

(Charles Baudelaire)

1982 óta minden év április 29-én világszerte a „legillékonyabb művészetet”, a táncot ünnepeljük. Ezen a napon született 1727-ben a francia balett-táncos,Jean G. Noverre, akit az egyetemes táncművészet megújítójának tekintenek.

A Budapesti Operettszínház nézői minden musical előadáson találkozhatnak húsz ismerős arccal a színpadon, akik magas színvonalú és fáradhatatlan munkájukkal támogatják az előadásokat a táncukon kívül az ének és színjátszás terén is. Ők a Kerényi Miklós Gábor által 2001-ben létrehozott Musical Ensemble. A mintát a nyugati színházak szolgáltatták, ahol a produkciókban szereplő táncos-énekes musical-csapatok a teátrumok szerves részei. Az együttes szakmai hátterét tekintve a kezdetektől fogva vegyes, hisz a táncművészek mellett megtalálhatók benne a Broadway, illetve más színi stúdiók végzősei is. A csapat felépítése megalakulása óta szintén több változáson ment keresztül, jelenlegi tagjai Adler Judit, Ábrahám Gabriella, Földesi Anita, Füzes Nóra, Godó Gabriella, Laboda Zsanett, Mirtse Réka, Radics Bernadett, Szabó Dóra, Szűts Rita Enikő, Aczél Gergő, Karányi Péter, Karsai J. András, Kocsis Tamás, Kugler Zsolt, Németh Ádám, Papp János, Petróczi Gábor, Sárkány Zsolt, és Szajkó Gábor

Az Ensemble a musical tagozat szinte minden eddig játszott illetve műsoron lévő darabjában képviselteti magát: 2001 óta hozzávetőlegesen 4000 előadáson vettek részt, a múlt évben, tízéves jubileumuk alkalmából pedig nagysikerű önálló gálaműsorral (Tíz éve ragyogunk) lepték meg a színház nézőit – és saját kollégáikat egyaránt.

Idén a Táncművészet Világnapja alkalmából a Viva La Musical! a Budapesti Operettszínház Musical Együttesének négy olyan művészével beszélgetett, akik az immár tizenegy éves megalakulás óta a csapat tagjai: Földesi Anitával, Godó Gabriellával, Kocsis Tamással és Sárkány Zsolttal.

Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

Ma tartja szabadtéri évadnyitóját a Weöres Sándor Színház

Volf Anna

Évadnyitás Kecskeméten

admin

Ünnepi Mágnás Miska Lehoczky Zsuzsa köszöntésére

Buchmann-Horváth Emese

Újra Avenue Q!

admin

Közel száz program a Budapesti Nyári Fesztiválon

Sándor Petra