Hírek, beszámolók

A Tenkes kapitánya

Méltán népszerű lovas produkció a Siklóson játszódó Tenkes kapitánya musical. Először 2009 nyarán láthatta a közönség a Balikó Tamás rendezésében megvalósuló történetet, melyet azóta – egy év kihagyással – minden évben megrendez a Siklósi Várszínház, s a közönség körében töretlen népszerűségnek örvend.

Gyönyörű környezetben, a Siklósi Vár tövében felállított színpadnak köszönhetően a néző az 1700-as években érezheti magát, hiszen a musical a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Dél-Baranyában. Soha nem látott látványvilág fogadja azt, aki jegyet vált az előadásra: lovas csata élőben, leégő csárda, és falu, kaszkadőrök, több mint száz szereplő. Nem beszélve a modern világunk igényeinek megfelelően hangszerelt musicalről, amely népzenei motívumokra épülve szólaltatja meg a kor jellegzetes hangszereit. 
A furfangos Eke Máté, akit Stohl Andrást személyesít meg, Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros parancsára összegyűjti a szegényeket. A Villányi-hegységben lévő tenkeshegyi pincékben felütött tanyájukról indulnak a labancok elleni portyákra, sok borsot törnek a siklósi labanc ezredes orra alá. A kuruc csapat jóformán maroknyi, de mivel a nép segíti őket, könnyűszerrel győzik le a jól felfegyverzett labancokat. A Tenkes kapitánya amolyan Lúdas Matyiként mindig túljár az ezredes eszén. 

Megismerkedünk az árva Székely Veronikával, aki első látásra beleszeret Eke Mátéba. A románcot a falu pénzsóvár és császárbarát kocsmárosa, Dudva György (Magyar Attila) veszélyezteti, a kurucok viszont megmentik a lányt a kényszerházasság elől. Érdekesség, hogy a Veronikát alakító Brunner Márta szerepét az 1964-ben bemutatott A Tenkes kapitánya című tévésorozatban édesanyja, Varga Márta alakította.
Mészáros Árpád Zsoltot láthatjuk az ostorforgató Buga Jakab személyében, aki, miután a labancok felégették a faluját, beáll Eke Máté mellé a kurucokhoz, ostorával nem kis bosszúságot, és fájdalmat okozva az ellenségnek.
Humoros karakter a labancok két vezetője, Bruckenbacker kapitány (Beleznay Endre), és Pityik őrmester (Szarvas József). A tábornok (Balikó Tamás) és az ezredes (Szikszai Rémusz) iránti megfelelni akarásuk, és félreértések miatt sokszor kerülnek számukra kellemetlen szituációkba a kurucokkal szemben, a nézőknek sok vidám percet okozva ezzel.
Meg kell még említenünk a Szendy Szilvi által alakított Amália hercegnőt, aki kacérságával jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a labanc vezérek figyelme sokszor elkalandozik, illetve a Gubás Gabi által megtestesített Rózsa nevű cigánylányt, aki Buga Jakabbal való szerelme, nem mellékesen az Eke Máté által ígért ezüstpénz  miatt segít a kurucoknak. A történet végül a kurucok győzelmével zárul, akik megválasztják a siklósi vár kapitányának Eke Mátét.

A lovas színház nehézségeivel, a hangos zajtól és tűztől néha megrémülő lovakkal megküzdő színészek hiteles alakításának, és a hely atmoszférájának köszönhetően kellemes kikapcsolódás lehet az előadás a városba látogatóknak.
A darabot összesen hét alkalommal, július 5-8-ig, és 13-15-ig tekinthetik meg a Siklósi Várszínházban.

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Balogh Erzsi, a Madách Színház művészeti titkára

Volf Anna

Ének az esőben – Operettszínház (Peller-Serbán-Bordás)

Buchmann-Horváth Emese

Shrek: szereplőcsere a Broadway-premier előtt

admin

Musicalszerepet kapott a Szex és New York sztárja

admin

John Barrowman újra a West Enden

admin