Hírek, beszámolók

"A tökéletes musical" – A My Fair Lady története

A musicaltörténet egyik legnagyobb sikere került színre 1956. március 15-én a New York-i Mark Hellinger Színházban: a George Bernard Shaw Pygmalion című drámája alapján készült My Fair Lady. A szegény virágáruslány és a morózus fonetikaprofesszor története azon nyomban a színházlátogatók kedvencévé vált, minden addigi játszottsági és bevételi rekordot megdöntött, és népszerűségét mindmáig őrzi.

A musical szövegkönyvét és dalszövegeit Alan Jay Lerner írta, zenéjét pedig Frederick Loewe szerezte. Lerner így emlékszik vissza a kezdetekre: „1952 nyarán, amikor Hollywoodban voltam, Gabriel Pascal, a Pygmalion filmváltozatának producere megkörnyékezett azzal az ötlettel, hogy Fritz [Frederick Loewe – a szerk.] és én alakítsuk át a Pygmaliont musicallé. Hat hónapig dolgoztunk rajta, aztán úgy döntöttünk, hogy ez egy teljesíthetetlen feladat.” A szerzők ugyanis felismerték, hogy a darab nem a musical klasszikus szabályai szerint építkezik: a fő cselekményszál nem szerelmi történet, nincs benne jól elkülöníthető mellékszál, sem tömegjelenet. 1954-ben mégis elkezdtek tovább foglalkozni a musicallel, és miután rájöttek, milyen irányba alakítsák a drámát, minden a helyére került. „Shaw ideális »szerzőtárs« volt, mivel művében rengeteg a burkolt, ki nem mondott érzelem, amit kitűnően lehetett zenévé és dalszöveggé formálni. Rex Harrison félve és remegve, de végül beleegyezett, hogy fellépjen egy musicalben. Higgins dalait kifejezetten neki írtuk, hogy alkalmazkodjunk az ő nem énekesi énekléséhez” – fogalmaz Lerner. Jegyzeteiben Shaw azt írta, hogy Eliza tizennyolc éves. Ennek ellenére az első Eliza, Mrs. Patrick Campbell a negyvenes évei vége felé járt, és a színésznők, akik a Pygmalion prózai felújításaiban megjelentek, szintén jócskán benne voltak a harmincban. A szerzők azonban úgy döntöttek, hisznek Shaw instrukciójának: Elizát Julie Andrews alakította, aki az előző évadban megbabonázta a Broadwayt a The Boy Friend (Az udvarló) főszereplőjeként – és aki a My Fair Lady bemutatója idején még nem volt huszonegy éves sem. Alfred P. Doolittle szerepének kedvéért Anglia leghíresebb music-hall sztárja, Stanley Holloway utazta át az óceánt. Angliából jött Cecil Beaton is, aki a jelmezeket tervezte, amelyek minden későbbi előadás mintájául szolgáltak. Oliver Smith álmodta meg a díszleteket. Hanya Holm koreográfiája remekül illett a történet könnyedségéhez, és az egész produkció Moss Hart rendező kezében vált egésszé.


Az Al Hirschfeld által tervezett eredeti Broadway-poszter
forrás: Wikipédia

A Hermann Levin producer irányításával bemutatott My Fair Lady a New Haven-i Shubert Színházban debütált, és az első próbajátszástól kezdve sikerre volt ítélve. A musical megnyerte a drámakritikusok díját, és hat Tony-díjat kapott, többek között a legjobb musicalét, a legjobb rendezését, és a legjobb férfi főszereplőjét. A kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla: dicsérték Shaw darabjának átgondolt átdolgozását, a ragyogó dalszövegeket, és a hozzájuk jól passzoló zenét. 1956-ban az év legkelendőbb lemeze a musical dalait tartalmazó album lett. A bemutató után a Mark Hellinger Színház előtt több százan hosszú órákig álltak sorba a jegyekért, sokan ott is aludtak a járdán. Loewe kávét kínálgatva sétált köztük, és amikor megkérdezték, ki ő és miért csinálja ezt, akkor büszkén közölte, hogy azért, mert ő a zeneszerző.

A darab hat és fél évig ment New Yorkban, ezalatt 2717-szer játszották. A premier után két évvel a főszereplők a londoni Drury Lane Színházban folytatták a sorozatot, itt 2281 előadást ért meg a musical. A szereplőgárda élén Rex Harrison egyszer és mindenkorra meghatározta, milyen legyen Higgins, Julie Andrewsról pedig most már nemcsak ígéretes tehetségként írhattak a kritikusok, hanem mint igazi, beérkezett sztárról. Az 1964-es filmváltozatban mégsem ő játszotta Elizát, hanem a törékeny szépségű világsztár, Audrey Hepburn. A színésznőnek viszont az énekhangot az a Marnie Nixon kölcsönözte, aki korábban már Deborah Kerrt és Natalie Woodot is „kisegítette” a The King and I, illetve a West Side Story felvételeinél. Az egyetlen dal, melyet Audrey Hepburn énekel, az, amelyben bosszút fogad Higgins ellen (Just You Wait). A filmet George Cukor rendezte, óriási sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy három Golden Globe- és nyolc Oscar-díjat kapott.


Részlet a filmből
forrás: lipmag.com

A musical első felújítása 1976. március 25-én nyitott a Broadwayn. A produkció közel egy évig volt műsoron, az Alfred Doolittle-t megformáló George Rose pedig megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Tony-díjat. A londoni felújítás premierjét 1979-ben tartották, az előadás producere Cameron Mackintosh volt, rendezője pedig Alan Jay Lerner. Az 1981-es felújításában Higgins szerepét ismét Rex Harrison alakította, az 1993-as előadás különlegességét pedig az adta, hogy Doolittle-t Julian Holloway, az eredeti szereplőgárdában játszó Stanley Holloway fia formálta meg. 2001 tavaszán a My Fair Lady Trevor Nunn által rendezett bemutatóját Jonathan Pryce avatta szenzációvá Higgins professzorként: a Drury Lane Színház előadásaira másfél évre előre minden jegy elkelt, ezenfelül a produkció három Olivier-díjat is nyert.

A My Fair Lady cím a Pygmalion egyik ideiglenes alternatív címéhez, a Fair Elizához kapcsolódik, valamint a híres gyermekdal, a London Bridge is Falling Down refrénjéhez is köthető. A musical számos olyan jelenetet tartalmaz, amit Shaw kifejezetten az 1938-as Pygmalion film számára írt, ilyen többek között a nagykövetségi bál is, emellett a szerzők e film zárójelenetét használták, és nem pedig a drámáét. A boldog befejezés tehát az egyetlen komoly eltérés az eredeti darabtól. Lerner csiszolt és szellemesen játékos szövegkönyve és dalszövegei, Loewe bájosan melodikus és kellően temperamentumos zenéi tökéletesen illeszkednek a történethez, az ábrázolt korszak légköréhez.

A musical szinte valamennyi dala világsláger lett, a Lerner & Loewe szerzőpáros pedig múlhatatlan hírnevet szerzett. Loewe zenéje ugyan átlépte az operetthagyományok korlátait, de áradó melódiái az operettrajongók szívébe is belopták magukat. A darab az egész világon hatalmas népszerűségnek örvend: Berlinben például két év alatt 600-szor adták elő. Tizenhét nyelvre fordították le, a magyar változat szövegkönyvét Ungvári Tamás, dalszövegeit G. Dénes György
jegyzi.

A musical magyarországi ősbemutatója 1966. február 11-én volt a Fővárosi Operettszínházban. A My Fair Lady Seregi László kitűnő humorú rendezésében kelt életre, akinek olyan fantasztikus színészek álltak rendelkezésére, mint Básti Lajos és Bessenyei Ferenc Higginsként, vagy Lehoczky Zsuzsa és Galambos Erzsi Elizaként. Doolittle szerepét Rátonyi Róbert játszotta, Pickering ezredes Angyal Sándor volt. A sajtó kezdetben operettnek nevezte az előadást, a musical kifejezés ugyanis idehaza akkor még ismeretlen volt. A magyar színpadon elsőként bemutatott musical az Operettszínház történetének egyik legnépszerűbb produkciója lett: olyan sokat játszották, hogy a másik két művésznő pihentetése miatt meghívták Psota Irént is Eliza szerepére. A 60-as évek közepétől valóságos My Fair Lady-láz söpört végig az országon. Szegeden Kovács Zsuzsa-Lehoczky Zsuzsa játszották kettős szereposztásban, Higgins pedig Bozóky István volt. Miskolcon Margittay Ági, Kaposváron Egervári Klári alakította Elizát.


Lehoczky Zsuzsa (Eliza) és Krémer József (Kárpáti)
forrás: haon.hu

A Nemzeti Színházban (amely azóta Magyar Színházzá alakult) 1994. december 2-án mutatták be a musicalt Sík Ferenc rendezésében, és azóta is töretlen sikerrel játsszák: 2013 novemberében ünnepelték a 350. előadást. A My Fair Lady főszerepeit korábban Fonyó Barbara, Götz Anna, Bács Ferenc, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Drahota Andrea és Agárdy Gábor alakította, a jelenlegi szereposztásban Elizát Auksz Éva, Higgins professzort Tóth Sándor játssza. A legfrissebb hazai előadás premierje 2014. február 15-én volt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A produkciót Szikora János rendezte, a főszerepeket Hirtling István, Radnay Csilla és Kozáry Ferenc játsszák. A produkciót nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is láthatja a közönség.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

Munkácsy Mihályról szóló musicalt mutat be a József Attila Színház

Volf Anna

Nagymacskát fogadott örökbe a Madách Színház

Buchmann-Horváth Emese

Új pályázat lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetésére

Volf Anna

Interjú Simon Edittel, a Vámpírok Bálja producerével

Vincze Dániel

Baleset miatt késett az előadás a szolnoki Szigligeti Színházban

Bárány Anna