Hírek, beszámolók

A Veled, Uram! szereplőivel avatták az új Szörényi-Bródy Hungarikont

A Budapesti Operettszínház 2012. március 30-án mutatja be Szörényi Levente és Bródy János Veled, Uram! című művét. Ennek az eseménynek az apropóján a mű leendő főszereplői is részt vettek a két szerzőről készült festmény-szobor avatásán a Kárpátia Étteremben.

A sajtótájékoztató házigazdája Hegedűs D. Géza volt, aki 250-szer játszotta Kőműves Kelement a szerzőpáros másik híres alkotásában. Hegedűs kultúrtörténeti helynek nevezte nem csupán magát az éttermet, azt a helyet is, ahol a szerzőpáros és a festmény-szobor alkotója, Szyksznian Wanda ültek, hiszen ők az étterem Illés-boxában kaptak helyet. A színész elmondta, hogy fiatal korának meghatározó együttese volt az Illés, ezért nagy megtiszteltetések érezte, hogy később felkérték őt a Kőműves Kelemen főszerepére.

Kárpáti Tamás, a Hungarikonok gyűjtemény tulajdonosa elmesélte, miért is érezte fontosnak, hogy a szerzőpárosról is legyen egy alkotás a gyűjteményében. Olyan, különböző művészektől származó ereklyék kerülnek a gyűjteményt alkotó szobrokba, melyeket nem szeretne, hogy az enyészet elpusztítson. A Szörényi-Bródy párosról készült mű a magyar zenei vonalat erősíti.

A festmény-szobor leleplezésekor Hegedűs D. Géza igazán találóan fejezte ki az alkotás értékét: ” Egyszerre van benne az idő, és a sok-sok élmény, amit megéltünk.”

A mű leleplezése után az alkotó, és a szerzőpáros is mondott pár gondolatot. Szyksznian Wanda művésznő elmondta, nagyon örült a felkérésnek, hiszen az a két lemezborító, amely rákerült a szoborra, szintén az ő keze munkája. A szobor tartalmazza még Szörényi Levente ún. “vau-vau” gitárpedálját, Bródy János gitárhevederjét, illetve szerette volna, hogy az István, a király is rajta legyen, így a rockopera borítóján található híres égberagadás motívumot is belefoglalta a műbe.

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója kiemelte: a teátrum – mint a Hungarikum szövetség tagja – fontosnak tartja, hogy a múlt kiemelkedő magyar szerzői (pl. Kálmán Imre, Lehár Ferenc) mellett a jelen kiváló magyar alkotói (többek között Szörényi Levente, Bródy János, Lévay Szilveszter, Dés László, Szakcsi Lakatos Béla) is szerepet kapjanak a színház repertoárjában. Nagyszerűnek tartja, hogy megjelenik a folytonosság a Szörényi-Bródy szerzőpáros műveiben, hiszen az István, a királyban a fiatal uralkodó életét mutatják be, míg a Veled, Uram! rockopera már az idős István uralkodásának végnapjain játszódik. 

A folytonosságot érzékeltetve elhangzott egy dal a tájékoztatón az István, a királyból Feke Pál és Vágó Bernadett előadásában, ez volt az Oly távol vagy tőlem. Érdekesség, hogy Feke Pál A társulat című szereposztó műsor kapcsán évekig játszotta Istvánt a műben, így nem állt tőle távol a dal. Majd a Veled, Uram! (Régi nóta) következett, melyben a művész Vászoly szerepét alakítja. (A linkelt videók a Pesti Broadway Fesztiválon készült felvételek.)

Utasi Nikolett

 

Bródy János, Szyksznian Wanda és Szörényi Levente

 

Bródy János, Szyksznian Wanda és Szörényi Levente az elkészült alkotással

 

Feke Pál és Vágó Bernadett az István, a királyból énekelt

Kapcsolódó tartalmak

Rövidhírek, 2012. december

Volf Anna

Szegény gazdagok – Sajtópróba

Nagy Péter

Zenés péntek Serbán Attilával az Aréna plázában

Volf Anna

Tony-díj 2011: best of Neil Patrick Harris (videóval)

Volf Anna

A Dzsungel könyve ezredszer is a Pesti Színházban

jambor.dorottya