Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Don't Cry for Me Argentina

Tim Rice és Andrew Lloyd Webber Evita című musicalének legismertebb dala a Don’t Cry for Me, Argentina (magyar fordítása Ne sírj értem, Argentína illetve Miért kell, hogy sírj, Argentína). A zene világnapja alkalmából felidézzük a dal történetét a kezdetektől napjainkig.

Az igaz történet alapján íródott musical főhősnője Evita Peron, aki a mély nyomorból felemelkedve egy ország példaképévé vált. Ő az a törékeny nő, aki Argentína elnöki palotájának erkélyén búcsúzik az őt ünneplő tömegektől ezekkel a szavakkal: „Ne sírj értem Argentína!” A dalt a világ először 1976-ban ismerhette meg, amikor a szerzőpáros megjelentette a musicalt CD-n. Ekkor kapta meg végleges címét a Julie Covington által előadott Don’t Cry for Me Argentina is. Evita himnusza szinte egyedülálló módon a későbbiek során a politikai játszma részévé vált, hiszen a Falklandi háború idején Nagy-Britanniában egy rövid időre betiltották lejátszását.0

A hatalmas siker lehetővé tette, hogy a darabot 1978. június 21-én bemutassák Londonban, a Prince Edward Theatre-ben, ahol aztán 1986 februárjáig volt műsoron. Evitát Elaine Paige alakította, miután Julie Covington nem vállalta a színpadi szereplést. Egy évvel később már a Broadwayn is műsorra tűzték a musicalt, Patti LuPone főszereplésével.

Magyarországon 1980. augusztus 14-én tartották a bemutatót a margitszigeti Vörösmarty Kertmoziban. A darabot, mint Webber megannyi más művét, Miklós Tibor fordította magyar nyelvre és a Rock Színház mutatta be. A premieren Eva szerepében Kováts Krisztát láthatta a közönség.

A darabnak, és azon belül a Don’t Cry for Me, Argentina című dalnak hatalmas sikert hozott az 1996-ban bemutatott filmváltozat. Alan Parker részben Budapesten forgatott mozija számos elismerés mellett megnyerte a legjobb betétdalért járó Oscar és Golden Globe-díjat. A film – és legfőképpen a női főszerepet alakító, botrányairól híres Madonna személye ellen – az argentin közvélemény erősen tiltakozott, hiszen ott az igazi, tragikus sorsú Evita Peront már életében is istenként tisztelték. Ennek az lett a következménye, hogy nemcsak a főszerepre önként ajánlkozó világhírű énekesnőnek, hanem az egész stábnak megtiltották a forgatást Argentínában.

A Don’t Cry for Me, Argentina sem kerülhette el a sorsát, sokan sokféleképpen feldolgozták. Készültek belőle paródiák melyeket, a The Goodies sorozatban „Don’t Cry for meMMarge and Tina” illetve a Simpson családbanDon’t Cry for Me, Kids of Springfield” címmel énekeltek el. A dalból remix is készült, de az Il Divo együttes megalkotta saját változatát.

A népszerű Glee sorozatban duettként csendült fel az ismert dallam.

A musical és a dal népszerűsége a bemutató óta töretlen, számtalan színház mutatja be vagy tűzi újra műsorára az Evitát a világ minden táján.

Muhr Anita

Kapcsolódó tartalmak

Pannon Várszínház: mintegy 40 előadás 6 helyszínen a nyári szezonban

Volf Anna

Wicked – hírek

admin

Godspell premier Esztergomban

Buchmann-Horváth Emese

Bemutatódömpinggel indul az új évad a Dumaszínházban

Buchmann-Horváth Emese

A Madách Színház titkai

Mezőfi Orsolya