Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Fényév távolság

A Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter szerzőtriász által jegyzett A padlás című félig mese – félig musical az egyik legkedveltebb és legtöbbet játszott darabja a magyar zenés színházi palettának. 

A musical ősbemutatójára 1988. január 29-én került sor a Vígszínházban, Marton László rendezésében, ahol azóta is töretlen sikerrel játsszák. A mű egy betörés, két szerelmes fiatal és négy, a túlvilágot kereső szellem történetét meséli el. A premier óta a musicalt több vidéki színház műsorára tűzte, valamint külföldön is számos alkalommal színpadra állították. A darab zenés részeinek 1988-as felvételeire a Vígszínház akkori anyagi helyzete adott lehetőséget. A színház nem tudta kifizetni a zenekart, így maga Presser Gábor játszott minden hangszeren saját hangszerelése alapján, amit rögzítettek, majd összeillesztettek. A felvételt és az elektronikus programokat Kiss István készítette, mely a premier évében jelent meg LP-n. Az ismételt kiadásra 1993-ban került sor a Hungaroton-Gong Kft-nél. Az MC változat B oldalán szöveg nélkül is megtalálhatóak a dalok. Mind az MC, mind a CD változathoz mellékelték az eredeti kézirat alapján készült szövegkönyvet, bár a felvételen és a színpadon hallott szövegek kis mértékben eltérnek.

A mesemusical egyik legismertebb és legszívhezszólóbb dala a Fényév távolság, mely a második felvonás második számaként csendül fel. A történet szerint a szellemek és Révész azzal a megoldási javaslattal rukkolnak elő, hogy magukkal viszik Rádit a múlt-bolygóra. Rádiós visszautasítja az ajánlatot, mert neki itt van dolga, itt vannak álmai.

Az eredeti szereposztásban Rádiós szerepét a Jászai Mari-díjas színész, Kaszás Attila formálta meg. Presser Gábor a következőképpen nyilatkozott erről: „Az ő hangját hallottam magamban mindvégig, amikor a Rádiós dalait írtam. Rá írtam a szerepet. Attila a Padlás örökös lakója marad. Ez nem valami pátoszos szöveg, ez így van.”

A közismert dalból számtalan feldolgozás született az évek során, köztük az egyik legemlékezetesebb Rúzsa Magdi és Kaszás Attila virtuális duettje, melyet az egyik vezető kereskedelmi csatorna sugárzott 2007. szeptemberében az ugyanazon év március 23-án tragikus hirtelenséggel elhunyt színész emlékére. A videóban Attila vetített hangja és képe hallható, látható.

A dal a zeneszerző, Presser Gábor előadásában egy 1989-es felvételről:

2013. január 29-én került sor a Vígszínházban A padlás 800. előadására, ahol a darab 25 éves jubileumát is megünnepelték. A legsikeresebb magyar musicalt csaknem 30-szor mutatták be az ország különböző színházai, több mint 800 ezren látták, és a 13 szerepet összesen 50 színész, s több generáció játszotta.

Az alábbi videóban a Fényév távolság a jelenlegi vígszínházas szereposztás Rádiósa, Szőcs Artur előadásában csendül fel.

József Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Ez van – Ősbemutató a Gózon Gyula Kamaraszínházban

Volf Anna

Glee szezonpremier a FOX műsorán

admin

Ének az esőben közönségtalálkozó

Buchmann-Horváth Emese

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – 6. rész

Volf Anna

Újabb musicalek kerülnek le a műsorról Londonban és New Yorkban

admin