Hírek, beszámolók

A zene világnapja – I Could Have Danced All Night

Az I Could Have Danced All Night a musicalirodalom egyik leghíresebb és legkedveltebb dala épp úgy, ahogy a My Fair Lady, melyben hallható, a világ egyik legsikeresebb musicalje. A dalt először Julie Andrews énekelte a musical világpremierjén, 1956. február 4-én az USA-beli New Havenben, majd a darabot hatalmas sikerrel bemutatták a Broadway-n is. 

Julie Andrews:

 

A nagyközönség először az Eliza Doolittle-t játsszó Julie Andrews tolmácsolásában ismerhette meg a dalt, amelyet azóta több nagy név is énekelt az idők folyamán. Leghíresebbikük sokak szerint Audrey Hepburn, a musical 1964-es filmváltozatában a virágáruslányt alakító színésznő, ám az igazság az, hogy a kiváló művésznő soha nem énekelte a dalt, ezt a feladatot meghagyta Marni Nixonnak, így az ő hangját hallhatjuk miközben Hepburn játékát élvezzük. Egy lelkes rajongó felkutatta az eredetileg vele felvett változatot, és a hanganyagot visszamásolta a film alá:

Audrey Hepburn:

 

A varázslatos színészi képességekkel, de szerényebb hanggal megáldott Audrey Hepburn elfogadta a döntést, hogy a dalokat Marni Nixon énekli fel.

Marni Nixon:

 

Érdekesség azonban, hogy a „Sleep, sleep, I couldn’t sleep tonight” sort megőrizték az Audrey énekelte eredetiben, így, ha csak egy pillanatra is, az ő hangját is hallhattuk a filmben.

A híresebb feldolgozások közé tartozik Jane Powell 1959-es feldolgozása az NBC televízió műsorán, valamint Slyvia Syms, Dinah Shore, Angélica María, Frank Sinatra, Rosemary Clooney és Jamie Cullum verziója.

Frank Sinatra:

 

Glee extránk olvasóinak külön érdekességgel bír, hogy Jayma Mays szintén előadta már a dalt a Mash-Up című epizódban, amelyet hamarosan a magyar rajongók is láthatnak az RTL Klub műsorán.

Glee:

 

Az I Could Have Danced All Night örökzöld dal, amely az elmúlt 50 év tanulsága szerint mindig velünk lesz, hogy felvidítson minket, hogy nosztalgiázhassunk és hogy soha ne felejtsük el a musicalek aranykorát.

Viva la Musical! válogatás a zene világnapja alkalmából

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Grabowski elbúcsúzott

admin

Oliver: megvan Atkinson utódja

admin

Az operaház fantomja számokban

Vincze Dániel

Ma mutatják be az Evita című musical új rendezését a Margitszigeten

Volf Anna

La Mancha lovagja Szegeden

Sándor Petra