Hírek, beszámolók

A zene világnapja – The Internet Is for Porn

Tapasztalataim szerint az Avenue Q-t vagy messziről elkerülik az emberek vagy nagyon szeretik. De majdnem biztos, hogyha eljutunk odáig, hogy beüljünk egy előadásra, a kedves kis szőrös bábok azonnal magukkal ragadnak minket.

A musical alapötletét a Szezám utca adta, de az Avenue Q-ban felnőtt karakterek veszik sorra a nagybetűs élet problémáit. Még azokat is, amelyek létezéséről legszívesebben tudomást sem vennénk. Ezek nem kifejezetten szokványos alapjai egy musicalnek – főleg nem így együtt -, talán éppen ezért is ennyire különleges ez az előadás. Szóba kerül a munkanélküliség, a homoszexualitás, a rasszizmus, sőt még a pornó is!

A The Internet Is For Porn az első felvonás közepén kapott helyet, amikor is Kate Mumus megkapja első igazi feladatát a munkahelyén (az iskolában): órát kell tartania a gyerekeknek, témának pedig az internetet választja. Hiszen az internet egy roppant hasznos találmány, még akár a tanulásban is segítségünkre lehet. Ám van egy másik szereplő, aki ezt máshogy gondolja. Kuki Mumus szerint az átlagemberek (főként a férfiak) egész egyszerűen inkább csak pornónézésre használják.

A dal (és különleges témája) sok mindenkit megihletett, így született ez a videó is a World of Warcraft videojátékból összevágva, ami mára már bejárta a világhálót.

Az Avenue Q ősbemutatója után hamarosan New Yorkon kívül is bemutatásra került. Elsőként Las Vegasban 2005 szeptemberében, ahol külön színházépület készült a produkció számára. Néhány változtatást eszközöltek ekkor az előadásban, melyek nagy része később a Broadway-előadásba is bekerült.

A neves angol producernek, Cameron Mackintosh-nak köszönhetően került sor az Avenue Q európai premierjére, a West Enden 2006 júniusában. Eredetileg csak egy néhány hónapos limitált sorozatot szerettek volna belőle játszani, de a közönségsiker miatt többször hosszabbítottak.

A rajongók legnagyobb örömére 2007 júniusában útjára indult az amerikai és kanadai nagyvárosokat érintő turné is, melynek köszönhetően szélesebb közönség előtt is bemutatkozhatott a musical a tengerentúlon.

Az első nem angol nyelvű előadást Svédországban mutatták be 2007 februárjában. Ezt követően az Avenue Q több más országban is sikert aratott például Izraelben és Mexikóban, Szingapúrban, Párizsban és Ausztráliában is.

A magyar közönség pedig 2009. február 20-ától láthatta a musicalt Budapesten, a Centrál Színházban. Szereplők: Vári-Kovács Péter, Balogh Anna, Farkas Gábor Gábirel, Serbán Attila, Radnay Csilla, Balla Eszter, Simon Kornél, Andrádi Zsanett.

Tóth Barbara

Kapcsolódó tartalmak

Határon túli árva gyerekek adják elő az István, a királyt Budapesten

Volf Anna

Jerry Springer a Broadway-re tart

admin

Kisoroszlánokat neveztek el a Macskák sztárjai

Buchmann-Horváth Emese

Célegyenesben a dán Love Never Dies

Vincze Dániel

1000. Dzsungel könyve a Pesti Színházban

Sándor Petra