Hírek, beszámolók

A zene világnapja – Szóló szaxofon

Alig mutatták be 1985 decemberében a Nyomorultak című musicalt a londoni Palace Theatre-ben, a szerzők, Claude-Michel Schönberg és Alan Boublil már egy másik darab írásával foglalatoskodtak. A Miss Saigon ötlete egy újságban látott kép alapján jutott Schönberg eszébe, amely egy, a Tan Son Nhut repülőtéren gyermekétől elbúcsúzó vietnámi édesanyát ábrázol. A kép felidézte benne a Pillangókisasszony Cso-cso-szánját, aki végső áldozatot hozott gyermekéért. Az ötletet egy párizsi kávézás alatt vázolta fel Alan Boublilnak, aki kis gondolkodás után rábólintott.

„Ennek a bánattól bénult asszonynak a csendje
 hangosabban harsogta a fájdalmat, mint bármely gyászének a világon.
 A gyermek könnyei pedig a legmélyebb elítélése voltak minden háborúnak,
 melyek egymást szerető embereket törnek össze.”

Claude-Michel Schönberg

 

 

 

A Miss Saigon viszont nem egyszerűen a Pillangókisasszony történetét mondja el. Az csak a történet alapja, a kiindulópont. A már kitalált karakterekkel nem volt sok dolguk, a történetet viszont kortárssá, így eladhatóbbá kellett tenni, ezért belehelyezték a modern történelembe, egy Amerikában igen népszerűtlen háború, a vietnámi háború korába. A két ember közötti kulturális félreértést megtartották, de egy új tragikus történetet írtak. A musical két főszereplője, a vietnámi lány, Kim, és az amerikai katona, Chris szerelméről szóló duett a Szóló szaxofon.

A Miss Saigon zeneileg nem tartozik a szép hangzású musicalek közé. Ezt persze nem a rossz értelemben kell érteni. Arról van szó, hogy a szerzőknek a zenén keresztül kellett érzékeltetniük a káoszt, a háborút, a vietnámi emberek kilátástalan helyzetét, az amerikai katonák gyötrődését. Ez alól kivétel a Szóló szaxofon, ami pont a reményt, a békét,a kölcsönös szerelmet hivatott ábrázolni. A dal eredeti nyelven a The last night of the world címet viseli, amit a musical rajongói kezdtek el Szóló szaxofonnak, vagy Szaxofon duettnek egyszerűsíteni.

A legelső szereposztásban, 1989-ben Lea Salonga és Simon Bowman játszották Kim és Chris szerepét. Ezzel a szereposztással adták ki a musical dalait tartalmazó dupla cd-t 1990-ben.

A dal hamar slágerré nőtte ki magát. Két évvel a londoni premier után Placido Domingo The Boadway I love című cd-jére is rákerült, ahol Carly Simonnal együtt éneklik a duettet.

Ugyanebben az évben, 1991-ben, bemutatták a musicalt a Broadway-n is, ahol Chris szerepét Willy Falk játszotta. Lea Salonga, aki New Yorkban is Kim szerepében volt látható, 1989-ben Olivier-díjat, 1991-ben Tony-díjat, Drama Desk-díjat és Theatre World-díjat is nyert a vietnámi lány megformálásáért.

Az amerikai siker után a Miss Saigont Kanadában is bemutatták, majd 1994-ben érkezett meg Európába, először Stuttgartba, de még ugyanebben az évben Magyarországra is.

Stuttgartban Aura Deva és Uwe Kröger játszotta a tragikus sorsú szerelmespárt.

Magyarországon a Rock Színház előadásában láthatták a nézők a musicalt a szegedi Dóm téren, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, aki Magyarországon akkor még szokatlan és nagyszabású látványvilággal állította színpadra a darabot. Kimet Bíró Eszter, Christ Csengeri Attila alakította.

A Szóló szaxofon azóta Magyarországon is slágerré vált. Szinte minden musical-esten elhangzik, de a musical cd-k összeállításainak is rendszeres dala. Megtalálható például a Budapesti Operettszínház által 2006-ban kiadott Mindhalálig Musical című cd-n, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán Musical Duett című 2007-ben megjelent cd-jén, illetve a szintén 2007-ben megjelent Musical Karaoke dvd-n, amelyen akár közösen is énekelhetjük a duettet Mészáros Árpád Zsolttal.

A Miss Saigon 1991 és 2012 között szinte az egész világot bejárta, látható volt Manilában, Dániában, Norvégiában, Brazíliában, Új-Zélandon és Thaiföldön is.

Magyarországon még 2004-ben a Győri Nemzeti Színházban mutatták be az előadást Korcsmáros György rendezésében, Csonka Tünde és Nagy Balázs főszereplésével, illetve 2011-ben Sopronban ismét Kerényi Miklós Gábor rendezésében, a Budapesti Operettszínház előadásában elevenedett meg a musical, még grandiózusabb látványvilággal, mint annak idején Szegeden. Kim szerepében Vágó Zsuzsit és Dancs Annamarit, Chris szerepében pedig Dolhai Attilát láthatta a közel tizenkétezer néző. Az előadás azóta is megtekinthető a Budapesti Operettszínházban.
 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Vámpírok bálja fotózás – IDŐPONTVÁLTOZÁS!

admin

Fame – A hírnév ára (Muri, Veréb, Jenes, Szabó, Szulák)

Buchmann-Horváth Emese

Angol nyelvű Sweeney Todd előadás készül Budapesten

Buchmann-Horváth Emese

Tévedések vígjátéka – jelmezes összpróba

Rechtenwald Kristóf

Broadway Fesztivál 2015 program

Buchmann-Horváth Emese