Hírek, beszámolók

Glee – Sztárok leszünk!

Augusztus 28-án dupla epizóddal debütált az RTL Klubon Amerika kedvelt zenés sorozata, a musicalszínészeket is felvonultató Glee (a glee szó jelentése: többszólamú ének, vidáman, boldogan). A sorozat egy középiskolai spanyoltanár (Will Schuester) életét követi nyomon, aki az ohiói William McKinley középiskola hajdan nagy sikereket elért show kórusának szeretne új babérokat szerezni. A baj csak az, hogy a kórus tagjai az iskola legnépszerűtlenebb tanulói, így nehéz feladat vár rá, hogy tagokat toborozzon a New Directions (Új irányok) elnevezésű csapatba. Ez azonban még nem minden, hiszen a Glee nem csupán egy ifjúsági sorozat. A történet meg van fűszerezve népszerű musicaldalokkal, többek között a Kabaréból, a Wicked-ből, a Nyomorultakból, a Dreamgirls-ből, a Funny girl-ből, valamint a slágerlistás könnyűzenei előadók (pl. Madonna, Lady Gaga, Kanye West, Kelly Clarkson, Lionel Richie, Avril Lavigne, Bon Jovi) szerzeményeit is viszonthallhatjuk.

A sorozat 2009 májusában indult világhódító útjára a Fox televíziós csatorna műsorán. Producere az a Ryan Murphy, aki a hazánkban is ismert Kés/Alatt, plasztikai sebészekről szóló sorozat kitalálója. Murphy nem bízta a véletlenre a sorozat sikerét: a szereplők kiválasztása előtt hónapokat töltött el a Boradway-n, hogy rátaláljon például a kórus tanárát (Will Schuester) alakító Matthew Morrisonra, akit többek között az A Light In The Piazza, a Hairspray, a Footloose, a Rocky Horror Show és South Pacific musicalek főszerepeiben láthatott a New York-i közönség. Szintén a Broadway-ről érkezett a glee-klub kimagaslóan tehetséges Rachel-e, Lea Michele, akit a Spring Awakening musical Wendlájaként ismerhetett meg a közönség.

 

Glee

Cory Monteith (Finn Hudson) kanadai színésznek a Glee előtt kisebb szerepek jutottak olyan sorozatokban, mint a Smallville vagy az Odaát. Karaktere, Finn nagy dilemma előtt áll az évad első felében: maradjon az iskola focicsapatának irányítója vagy Rachel méltó partnereként elfoglalja a kórus férfi szólistájának pozícióját? Csapattársai természetesen megnehezítik döntését, hiszen férfiatlan dolognak tartják az éneklést. Finn hajrálány szerelme, Quinn Fabray (Dianna Argon) ráadásul teherbe esik Puck-tól (Mark Salling), Finn egyik barátjától, de a lány Finn nyakába varrná az apaságot. Quinn és Puck később Finnel egyetemben belépnek a Glee-be, hogy tovább színesítsék a már egyébként is vegyes társaságot. A klub tagjai ugyanis a kezdetektől Mercedes (Amber Riley) a divatőrült díva és jó barátja Kurt (Chris Colfer) az érzékeny lelkű férfiszoprán, Artie (Kevin McHale) a kerekes székes gitárművész és Tina (Jenna Ushkowitz) a koreai származású beszédhibás diáklány. A Glee tagja lesz Santana és Britanny is, a két csinos hajrálány, hogy kémkedjenek Sue Sylvester-nek (Jane Lynch), a hatalommániás edzőnőnek, aki attól fél, hogy Will „piti klubja” elhappolja az ő pom-pom lányai elől az anyagi támogatást. Willnek egyébként nem csupán Sue-val gyűlik meg a gondja. A felesége, Terri (Jessalyn Gilsig) álterhességgel akarja magához láncolni, miközben Will már szerelmes Emmába (Jayma Mays), az iskola mizofóbiás (mizofóbia = félelem a piszoktól – a szerk.) életvezetési tanácsadójába. Willnek minden nehézség árán el kell vezetnie tehát a klubot a regionális selejtező döntőjébe, ahol legnagyobb kihívójuk, a Vocal Adrenalin vár rájuk.

Habár a történet főszereplője Schuester és a klub, több neves vendégelőadó is meglátogatta már a William McKinley középiskolát. Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal Barney-ja, Olivia Newton John, Josh Groban, Idina Menzel a Rent és a Wicked sztárja vagy Kristin Chenoweth, akit hazánkban a Halottnak a csók sorozat Olive-jaként ismerhetnek a tévénézők.

Glee

A 13 részesre tervezett, majd időközben 22 epizódosra duzzadt első évad hatalmas sikereket ért el a tengerentúlon. Idén januárban a legjobb komédia és musical kategóriában megkapta a Golden Globe-ot, míg a nemrég lezajlott Emmy díjátadón három díjat is besöpört a széria (Ryan Murphy Legjobb rendező, míg Jane Lynch, Sue Sylvestre alakítója Legjobb női mellékszereplő, Neil Partick Harris pedig a legjobb férfi vendégszereplő kategóriában). A sorozat zenei anyaga is igen népszerű,  eddig 5 soundtrack albumot adtak ki a Glee betétdalaival, köztük egy lemez a Madonna dalokra épülő rész zenei anyagát tartalmazza. A Fox már bejelentette a sorozat folytatását, második, illetve harmadik évadot is berendelt a csatorna.

A folytatásig addig is csak ajánlani tudjuk az RTL Klubon futó első évadot, melyet minden szombaton 17.40-től láthatnak az érdeklődők. Az epizódokat szinkronosan nézhetjük meg, a dalok azonban eredeti nyelven, feliratozva csendülnek fel.
A Glee – Sztárok leszünk! tehát egy könnyed, mégis színvonalas és élvezetes kikapcsolódás lehet minden zenét, humort s csipetnyi drámát kedvelő embernek, s ne felejtsük el magának a Glee szónak az üzenetét sem: Csak vidáman!

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Hét bemutatót tartanak a Vígszínházban a 2013/14-es évadban

Volf Anna

Elfújta a szél összpróba – Szeged (2014.07.16.)

Buchmann-Horváth Emese

Jézus Krisztus Szupersztár és meglepetés sztárvendégek a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese

Poligamy musical sajtótájékoztatója (Madách Színház, 2013. szeptember 2.)

Czibulka Stella

Egy szabad lélek a birodalom első asszonyaként

Vincze Dániel