Kritikai sarok

Alföldi Passiója a Sportarénában

Rosta Mária producer elmondta: egy 2007–ben, Manchesterben látott különleges passió előadás adta az ötletet, hogy itthon is színre vigyenek egy hasonlóan formabontó darabot. „Minden évben nekiszaladtunk, de különböző akadályok miatt soha nem sikerült színpadra vinni.”

A Zikkurát Színpadi Ügynökség produkciója 2017.április 9-én végül megvalósult: a Bányavidék trilógiát megalkotó Székely Csaba műve bemutatásra került a Papp László Budapest Sportarénában, Alföldi Róbert formabontó rendezésében.

Az Aréna eddig soha nem látott módon alakult át, a hagyományos színpaddal szemben egy másik színpad is helyet kapott, a játszóhelyeket egy 50 méter hosszú keresztút kötötte össze. Régi plakátok, üzenetek. A díszletekért Menczel Róbert, a jelmezekért Tihanyi Ildikó felelt. 

Az előadás nagyzenekari kíséretet kapott, Jézust Szabó Kimmel Tamás, Júdást Stohl András, Pilátust Fekete Ernő, Kajafást László Zsolt, Máriát Pápai Erika, Mária Magdolnát Tóth Gabi, Pétert Feke Pál, Simont Jordán Tamás alakította. Rajtuk kívül papként, katonaként és fiúként színpadra lépett Makranczi Zalán, Szatory Dávid és Dékány Barnabás, valamint Gergye Krisztián koreográfiájában közreműködött százötven táncos és énekes.

A modern passiójáték végigkövette a jól ismert történetet, azonban azt a 21. századba helyezve, s feltéve a kérdést: mi lenne, ha Jézus ma ismét megjelenne köztünk? Észrevennénk? A rendező szerint a passió története mindannyiunk életét meghatározó kultúrantropológiai alaptörténet, amelyből előbújt az egész európai kultúra. Ennek köszönhetően Székely Csaba drámája és Alföldi előadása nem csupán a vallásos közönség számára szolgál mondanivalóval, hanem a nem-hívőket is megszólítja.

Az alkotók az elmúlt évtizedek legnagyobb slágereit, az Ochio Macho, a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Quimby, az Anna and the Barbies, a Subscribe és az Intim Torna Illegál dalainak szövegeit, továbbá a modern street táncot is az előadás elemei közé szőtték, ezzel is utalva a címben szereplő XXI. századra.

A Passió XXI tömegjelenetekben gazdag, igen látványos, azonban egyben kemény gondolatokat megfogalmazó produkció. A musical csak nyomokban tartalmazott Bibliát, inkább a politikai motívumok kerültek előtérbe. Az előadás szerint félreértettük a Messiást, így a mondanivalóhoz híven a befejezés is formabontó: Jézus egy, az Aréna közepére leeresztett diszkógömb-keresztre mászik fel. Vajon rendben van ez így? 

Halasi Vivien

Kapcsolódó tartalmak

Kabaré-premier a Centrál Színházban

admin

Elaine Paige: Memories

admin

Facebook-os szavazás a Dóm téri szereplőkről

Sándor Petra

Új beállók a Miss Saigonban

Buchmann-Horváth Emese

Pesti Broadway Musical Stúdió körkép

Buchmann-Horváth Emese