Hírek, beszámolók

Alt duett a Pécsi Harmadik Színházban

Aki ismeri Bach Szilvia humorát, az biztos lehet benne, hogy hatásos előadásra ül be. Aki pedig nem, az ezután biztosan megjegyzi a nevét.

Az Alt duett, műfaja szerint minimusical – szól egy színésznőről (Zizi) és egy írónőről (Hédi) – akiken keresztül betekinthetést nyerhetünk két művésznő életébe. A darab barátságról, szerelemről, félelmekről, küzdelemről szól, és valamilyen formában mindenki megtalálhatja benne saját élete mozzanatait. Megfűszerezve egy kis ezoterikával, mert Zizi művésznő kisujja mindig jelez, mindent érez. Megfelelő tér a Pécsi Harmadik Színház színpada egy olyan darabhoz, amelynél fontos az, hogy a néző úgy érezze, nem a nézőtéren, hanem a történet helyszínéül szolgáló lakásban ül. Intim tér olyan titkok megismeréséhez, amit szinte csak suttogva merünk elmondani.

Hét dal hangzik el az előadásban – melyeket többnyire szintén Bach Szilvia írt – és mindegyik alt hangnemben íródott. Az alt egyfajta tragikus jelentést ad a humorral fűszerezett jeleneteknek is, mert nem minden az, aminek látszik, nem biztos, hogy felhőtlen a boldogság, nem biztos, hogy jókedvű a nevetés.

Stubendek Katalin és Dévényi Ildikó előadásában, Moravetz Levente rendezésében került színpadra a mű a Pécsi Harmadik Színházban, októberben. Bach Szilvia saját elmondása szerint, a darab arról szól, ami az elmúlt években a médiában folyik. Olyan művészemberekről, akik még nem adták el magukat, akiknek még maradt gerincük, és nem álltak be a sorba. A néző beleláthat egy mai színpadi színész és egy drámaírónő életének nehézségeibe, akiknek bármelyikünkhöz hasonló élethelyzettel kell megküzdeniük. Feladják-e az elveiket? Érdemes-e pénzért eladnia magát az embernek? De emellett pedig jelen van egy sokkal komolyabb, az ember további életét meghatározó probléma.

A darab sok humorral és iróniával jeleníti meg a mai emberek – és nem csak a művészek – helyzetét. Problémák sora nehezedik ránk, amelyeket ha nem kezelünk néha humorral, belerokkanunk a ránk nehezedő nyomásba, a folyamatos aggódásba, hogy mit hoz a holnap. Nem beszélve arról, hogy mindenki életében eljöhet egy nem várt tragikus fordulat, ami jelen esetben Zizi életét igencsak megváltoztatja.

Humoros és komoly jelenetek váltják egymást, a néző szórakozik, de megfordul a fejében a kérdés; vajon én mit tennék? A történet nem csak erről a két nőről, hanem minden nőről szól – férfiaknak is. Bach Szilvia olyan témát feszeget, ami jelen van, de kevés szó esik róla. Olyan élethelyzetet, amiből nem tudni, van-e kiút, amikor az ember nem számíthat másra, csak a szerencsére. Amikor hiába a “mindent megérző kisujj”, mert a telefon megcsörren, és nem biztos, hogy jó hírt kapunk…

Műsor és információ a Pécsi Harmadik Színház honlapján: http://www.pecsiharmadikszinhaz.hu/

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Egyfelvonásos vígoperák Egyházi Gézával a Városmajorban

Buchmann-Horváth Emese

Siklóson mulatott a Tenkes kapitányának néhány szereplője

admin

Vámpír Monarchia – Vámpírok Bálja

Vincze Dániel

Superbrands-díjat kapott a Madách Színház

Sándor Petra

Évadnyitás az Operettben

admin