Hírek, beszámolók

Az István, a király rövid története

Az István, a király ma már fogalommá vált. 1983-ban a Királydombon még csak szerettük: elementáris hatású volt. Ma már tudjuk: kultuszdarabbá vált. Három generáció fújja kívülről a rockopera betétdalait. Az elmúlt közel két és fél évtized alatt mintegy 4000 előadást láthatott a közönség. Köztük a feledhetetlen csíksomlyói bemutatót 2003 nyarán. A mű a legnagyobb példányszámú hanghordozó értékesítéssel dicsekedhet. Még most is minden évben aranylemezes lenne! Szinte nem múlik el hónap, hogy valamelyik TV-csatorna ne tűzné műsorára film- vagy színházi változatát. A mű egyedi státusza: a nemzeti minimum része. Az István, a király című rockopera szinte minden háztartásban ott van, a Szörnyi Levente – Bródy János szerzőpár pedig már életében halhatatlanná vált.

A városligeti Királydombon 1983 augusztusában mutatták be a magyar kultúra talán legjelentősebb és legemlékezetesebb rockoperáját, az István, a királyt. A mű bemutatóját felfokozott várakozás előzte meg, s végül elementáris hatást váltott ki a nyolcvanas évek Magyarországán: egyrészt ez volt az első történelmi témájú rockopera, másrészt a mű dalai és szellemisége hihetetlenül frissen és erőteljesen hatottak a Kádár-korszak állóvizében. A királydombi előadást egy hosszú repertoár-színházi sikersorozat követte, 1989 végéig folyamatosan telt házzal játszotta előadását az akkori Nemzeti Színház.

Ez a zenés színházi kísérlet egyébként az eddigi legnagyobb magyar lemezsikert is hozta: a Hungaroton kiadásában 1983-ban megjelent lemez, kazetta, ill. a később megjelent CD több millió példányban fogyott el. A rockopera a rendszerváltozás után is változatlanul népszerű: a számtalan kőszínházi bemutató mellett több szabadtéri (Népstadion, Szeged, Margitsziget, Sitke stb.) és számos külföldi (Dunaszerdahely, Washington, New York, Montreal, Köln, Baden bei Wien, Cividale, Pergine, Sevilla, Berlin, Csíksomlyó, Pula stb.) előadás is született belőle, illetve több tucat műkedvelő zeneiskolai, néptáncos produkció is. Az István, a király változatlan népszerűségének valószínűleg egy alapvető oka van: a dalok ereje és időtállósága. „Pártállástól és felekezettől” függetlenül szívesen hallgatjuk ezt a rockoperát, amely államalapításunk, nemzeti identitásunk témakörét dolgozza fel a könnyűzene sokakat megszólító és megérintő eszközeivel.

A Szörényi-Bródy alkotópáros életművének csúcsa ez a rockopera, amelynek 25. születésnapját kívánja megünnepelni ez az előadás. A nagyhatású színpadi művet eddigi története során is a legkiválóbbak állították színpadra Kerényi Imrétől Iglódi Istvánig, bemutatta a Nemzeti Színháztól kezdve a Pesti Magyar Színházon át számtalan szabadtéri előadás (Szegedi Szabadtéri Játékok, Esztergomi Nyári Játékok, Csíksomlyó).

Az évfordulóra a Magyar Televízió különleges műsorfolyamot indított el. A Társulat produkció volt hivatott arra, hogy egy szereposztó show-műsor keretében a nézők segítségével válassza ki a jubileumi előadássorozat főszereplőit.

Kapcsolódó tartalmak

Rövidhírek, 2014. november

Volf Anna

Webber a második leggazdagabb brit zenész

Volf Anna

Képzelt riport és Padlás Egerben

Volf Anna

2010-ben Pókember a Broadway-n

admin

Ismét Londonban a démoni borbély

admin