Hírek, beszámolók

Az Operettszínház és a Nemzeti Múzeum együttműködési megállapodást írt alá

A Lady Budapest című előadás és a Rejt/Jel/Képek’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítás látogatóinak biztosítanak különböző kedvezményeket az intézmények.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódó megállapodás keretében a Somogyi Szilárd által színre vitt Lady Budapest október 21-i premierje után az előadásra szóló színházjeggyel érkező nézők a múzeumban kedvezményes áron tekinthetik meg az évfordulós kiállítást, a tárlatra jeggyel rendelkezők pedig kedvezményes áron válthatnak jegyet a színdarabra – mondta el Lőrinczy György a két intézmény közös szerdai sajtótájékoztatóján. Varga Benedek, a múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: a szokatlan kezdeményezés lényege a kiállítás és a darab együttes megtekintése által elmélyíteni az emlékezés élményét.

A teátrum főigazgatója hozzátette, hogy musical diákelőadásaira szervezett csoportok, valamint a színház ifjúsági korosztály számára, a stratégiai együttműködés keretében kialakított Történelmi bérlet tulajdonosai ingyenesen tekinthetik meg a múzeum egy-egy kiállítását. A megállapodás értelmében a színház művészei közreműködnek majd a Nemzeti Múzeum programjain a Múzeumok majálisán és a Múzeumok éjszakáján is. Az eddigi vendégjátékokhoz képest rendhagyó módon, a fővárosi premier után egy héttel, október 29-én már Sopronban, a Novomatic Arénában debütál a produkció. 

Somogyi Szilárd elmondta, hogy bár a történelmi tényeket mindenki ismeri, a musical az emberi tényezőket vizsgálja a forradalom alatt az angol Lady Ashton, forradalmár szerelme, Veres Pál és az orosz Szurov őrnagy között kialakult szerelmi háromszögön keresztül. Hogyan lehet szeretni egy ilyen helyzetben és túlélni azt úgy, hogy az ember önmaga maradjon? „A darab óhatatlanul a hősök bukását hordozza magában, mégis a dráma végén, a tíz évvel később Budapestre visszatérő Lady Ashton utolsó szavai az újrakezdés ígéretét hordozzák magukban: fel kell állni, élni kell és létezni egy szebb holnapért” – fejtette ki a rendező.

A sajtótájékoztatón felcsendült két szerzemény Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaléből a Lady Ashtont alakító Janza Kata és Vágó Bernadett, illetve Szinetár Dóra, Veréb Tamás és Horváth Dániel előadásában. A Tábori György Utazás című regénye alapján született darab főbb szerepeiben továbbá Mészáros Árpád Zsoltot, Szabó P. Szilvesztert, Vágó Zsuzsit és Peller Annát is láthatja a közönség.

A Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek’56 – A forradalom titkos művészete című tárlata november 15-ig várja a látogatókat több száz,  sok esetben hosszú ideig rejtegetett képzőművészeti alkotással és a forradalom idején készült fotókkal.

Kapcsolódó tartalmak

A Dzsungel könyve ezredszer is a Pesti Színházban

jambor.dorottya

2012 A ONCE ÉVE A TONY-DÍJÁTADÓN

Buchmann-Horváth Emese

Tévedések vígjátéka olvasópróba – Szegedi Szabadtéri Játékok és Kerényi Miklós Gábor (Operettszínház, 2015. június 13.)

Czibulka Stella

Spice Girls musical: megvan a producer

admin

Hétfőtől jegyárusítás a Szegedi Szabadtéri Játékokra

Sándor Petra