Kritikai sarok

Barbara – A kegyetlen játék

Az Ivancsics Ilona és Színtársai évadkezdő produkciója november 16-án ismét a szentendrei PMK-ban volt látható. Somogyi Szilárd rendezése a jó és a rossz harcát igyekszik bemutatni történelmi környezetben egy cselszövés es egy szerelem története segítségével.

Az erdélyi szerzőpáros Szabó Előd és Nagy István musicalje egy szörnyűségekkel teli időszakban az 1989-90-ben lezajló román forradalom után játszódik. A történelmi szálat és a Romániában zajló borzalmakat leginkább a koreográfia hangsúlyozza (koreográfus: Király Béla). A feszültségekkel teli évek persze mindenre és mindenkire hatással vannak.

Közelebbről egy Erdélyben élő magyar család történetét látjuk, ahol mindenkinek félteni kell valamit: a családját, az apját, a szerelmét, a fiát, a vagyont, egzisztenciát vagy éppen a saját bőrét. A félelem, a féltés mozgatja tehát az eseményeket.

Faragó András talán először mutatkozik be kifejezetten idős, beteg szerepkörben, most azonban megmutatja, hogy a visszafogottság is jól áll neki. Ármánykodó felesége (Nádasi Veronika), kemény szívtelen nő, de ő is megvívja a saját belső harcát, hogy ezt az utat válassza. Cinkostársa, Feri (Bodrogi Attila), hitelesen adja az irányítható mamlaszt. Közös jeleneteik szórakoztatóak, ám szólószámaik alatt derül ki igazán, milyenek is valójában.

A történet centrumában az apa nélkül maradt Barbara áll. Patai Anna üde és energikus, ügyesen formálja meg a címszereplőt, bár a karakter nem feltétlenül kívánná meg a gyermeki, törékeny alkatot. A lány angoltanárát és egyben udvarlóját alakító Kékesi Gábor, hiteles a szerelmes jeleneteknél is, de akkor tűnik ki igazán, amikor intézkednie kell, hogy megóvhassa szerelmét. Bajza Viktória remekül hozza a cserfes, mindenki felett anyáskodó, jóságos, bár kissé megtört házvezetőnőt, akinek folyton aggódnia kell a kötelező megjátszásba és terrorba beleőrült fiáért, Lüke Tóniért. A Tónit játszó Szabó Gyula Győző karaktere egyébként elsősorban humoros és aranyos, sorsát fokozatosan megismerve válik egyre szívbemarkolóbbá.

A második felvonásban, az öreg betegeskedő András jóságos védelmező munkáját folytatni érkezik barátja, Anatol. Ahogy az első felvonás egyik fontos motorja Faragó András, úgy a másodiké Szolnoki Tibor. Határozottan képviseli az igazságot, immár egy erősebb formában. Határozottsága mellett pedig a humorát is megmutatja.

A darab utolsó jelenete karácsonykor játszódik, szenteste kerül minden a helyére és egy nem mindennapi ajándék is érkezik a Bardóczy Attila személyében.

Az előadás zenéje fülbemászó, néhány dala pedig egészen slágerszerű. A díszlet és a ruhák jól illeszkednek a darab hangulatához és a karakterekhez, hétköznapi mégis különleges megoldásokat látunk (jelmez: Halasi Zsuzsa).

Az eseményeknek András háza ad helyet, aminek három helyiségér láthatjuk, egy forgószínpad segítségével. Ennek mozgatása bravúrosan van megoldva és jól szemlélteti: mindenkinek van félnivalója, mert a hatalom figyel.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Őze Áron lesz a Pesti Magyar Színház új igazgatója

admin

Második helyezést ért el a Biebers a Nagy-Szín-Pad tehetségkutatón

Buchmann-Horváth Emese

Sakk fotóspróba (Molnár László-Molnár Ágnes-Gesztesi Károly)

Stern Ágnes

Sokszínű Musical Paletta Gyöngyösön

admin

Londonba tart a Priscilla musical

admin