Hírek, beszámolók

Bemutatkozik a TüPo Társulat

A körülbelül fél éve alakult TüPo Társulat néhány fiatal színész kezdeményezésére jött létre.

Az alakulás elég spontán történt, nem volt nagy elhatározás, hogy csináljunk egy társulatot” – mondta Szolnoki Zsolt, a TüPo vezetője. Borók Nikolettel úgy döntöttek, hogy színpadra állítják a Strip-tease című darabot; ehhez új szereplők jöttek, majd elkészült a Hasadás Rockmusical, kibővült a csapat. A színészek – Borók Nikolett, Szolnoki Zsolt, Zádori Szilárd, Szappanos Renáta és Kovács Adrián (aki egyben zeneszerző is) – úgy gondolták, jó lenne ezután is közösen dolgozni, így mini-társulattá alakultak, legújabb meghívott vendégük pedig Pirgel Dávid.

Próbáltak rövid, könnyen megjegyezhető nevet választani maguknak, így a Tündérpor rövidítéséből született meg a TüPo elnevezés. A Tündérpor a gyermeki valóságot tükrözi. „Nagy kérdés az ember életében, hogy ki vagyok én, mitől vagyok én én, és miért nem a másik. Mi úgy gondoljuk, mindenkinek megvan a saját belső világa. Nem a külsőnk, vagy a stílusunk határoz meg minket, hanem az, ahogyan látjuk a világot” – vallja Szolnoki Zsolt. Tündérországnak nevezték el az ember belső világát, de mivel ezt elég nehezen lehet rövidíteni, helyette végül a Tündérpor név mellett döntöttek. A gondolkodó színház fogalmát szeretnék itthon elterjeszteni, hogy az emberek ne elsősorban a szórakozásért üljenek be egy-egy előadásra, hanem azért, mert valamit kapni akarnak. Ennek megfelelően nem is nagyon játszanak népszerű, könnyű darabokat.

A személyes vonatkozású Hasadás Rockmusical prózai darabnak indult. Szolnoki Zsolt Mihálka Györggyel kezdett dolgozni rajta, Zsolt már akkor tervezett bele egy-két betétdalt. A darabot vidéken nagy sikerrel bemutatták, viszont a közönség nem igazán értette. Rájöttek, hogy lazítani kellene rajta, ezért került bele néhány rockballada, ami hangulatában passzol a műhöz, így mutatták be az Iskolában. Ez azonban átmeneti megoldás volt; a társulat úgy érezte, ez a verzió már érett arra, hogy közönség elé kerüljön, de még nem a végleges változat, Kovács Adrián – aki a darabban a pszichiátert alakítja – most írja hozzá az eredeti zenét. „A Hasadás a megértésről és az egymásra odafigyelésről szól: attól, hogy valaki megőrül, és – ez egy elég szélsőséges példa – megöl valakit, még nem jelenti azt, hogy eredendően ilyen. Megható történet, nem egy könnyen emészthető musical” – jellemezte darabját Szolnoki Zsolt.

Az 1961-es Strip-tease című darab eredetileg a kommunizmus kifigurázásáról szól. A művet alaposan átdolgozták, változtattak a szövegen és a szereplőkön. Az eredeti mű két karót nyelt, konzervatív figurára van írva, egyikük elméleti, a másik gyakorlati gondolkodású. Szolnoki Zsolt szerint „az, hogy nálunk az egyik alakot nő játssza, mindenképpen színesíti az előadást, ezenfelül Mrozek talán észre se vette, de úgy írta meg a szöveget, hogy abba bele lehet vinni a szexualitást.

A társulat igyekszik minél kőszínházibb körülményeket teremteni az előadásokon, a darabok színpadra állításában gyakran kérik profi szakemberek segítségét; nem is tartják magukat alternatív színházi közösségnek. A jövő évben filmek színpadi átiratát tervezik, illetve a nehezen emészthető darabok sorozatát némileg megtörve szeretnének egy komédiát is bemutatni.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

Musical készül az Állatfarmból

admin

VB – Oberhausen (Héger Tibi képei)

Nagy Péter

Munkácsy, a festőfejedelem – Ősbemutatóra készül a József Attila Színház

Volf Anna

Tavaszébredés sajtótájékoztató

admin

L'élek – Interjú Posta Victorral

Buchmann-Horváth Emese