Hírek, beszámolók

Beszámoló Webber születésnapi koncertjéről

Ahogy arról többször is beszámoltunk, tegnap este tartották a régóta várt nagyszabású koncertet Andrew Lloyd Webber tiszteletére a londoni Hyde Parkban.

Habár a műsor csak délután 6 órakor kezdődött, a lelkes közönség már 3 óra körül elkezdett gyülekezni a kapuknál. Ám aggodalomra nem volt semmi ok, a rendelkezésre álló hatalmas területen bőven volt hely minden érdeklődőnek. És érdeklődőből nem volt hiány, ahogy az érdeklődésre számot tartó nevekből sem.

Miután felcsendült a Jézus Krisztus Szupersztár jól ismert nyitánya a 70 tagú szimfonikus zenekar előadásában, színre lépett az első élő legenda: Steve Balsamo. A művészetéből áradó hihetetlen energia megbabonázta a közönséget – a több ezer ember elbűvölten hallgatta végig a Gethsemanét, majd elsöprő erejű tapsorkán fogadta a páratlan produkciót. Ehhez hasonló felejthetetlen élményt kaptunk a West End királynőjétől, Elaine Page-től is, aki azt a dalt adta elő, mellyel az ősbemutató óta összeforrt a neve: a Memory-t a Macskákból.

Természetesen a világhírű zeneszerző többi művéből is hangzottak fel részletek: hallhattuk többek között a No Matter What-ot a Whistle Down the Windből Jason Donovan, a Don’t Cry For Me Argentinát az Evitából Idina Menzel és a Close Every Door-t a Joseph-ből a West End egyik legünnepeltebb új sztárja, Lee Mead tolmácsolásában. Az Operaház Fantomja, a Starlight Express és az Aspects of Love slágerei mellett a Sunset Boulevard – melynek hollandiai premierjéig a rajongók már visszafelé számolják a napokat – As If We Never Said Goodbye című dala aratott hatalmas sikert a Norma szerepében tündöklő Maria Friedman előadásában. Meglepetésekben sem volt hiány: a műsorfüzetben nem szereplő Buenos Aires című dalt Denise Van Outentől hallhattuk, a közönség hálája pedig itt sem maradt el.

A műsorvezető, John Barrowman többször is dalra fakadt a műsor során, ám a West Endtől szombaton búcsúzó Marguerite musical sztárjával, Ruthie Henshall-lel énekelt The Perfect Year mellett pár kevéssé köztudott érdekességgel is megörvendeztette a nagyérdeműt. Kevesen tudták például, hogy a The Beautiful Game nyitányának motívumai eredetileg a Starlight Express átdolgozásához íródtak, vagy azt, hogy a Love Changes Everything dallamát ugyancsak a Starlight Express-be szánták. Michael Crawford Webbernek írt születésnapi üdvözlő versikéjét felvételről hallhattuk, nagy tapssal jutalmazták a jelenlévők.

Az est igazi fénypontja azonban mindenképpen az ünnepelt színpadra lépése volt, akit egy rendkívül látványos tűzijátékkal, egy külön erre az alkalomra íródott zenekari szvittel és egy közös Happy Birthday Andrew-val köszöntöttek a sztárok és a nézősereg. A megilletődött zeneszerző hangot adott abbéli örömének, hogy ilyen sokan szeretik a musical műfaját és az ő munkáit, valamint  – hangsúlyozva, hogy őt nem vonták be az este szervezésébe – megköszönte a házigazda BBC-nek a show megszervezését. Ahogy a koncert utáni percekben már beszámoltunk róla, az egyébként is fantasztikus hangulat fokozásaként Webber – a világon a tegnap esti közönségnek először – bejelentette: Az Operaház Fantomja folytatásának végleges címe Love Never Dies (A szerelem sosem hal meg) lesz.

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Tony Awards 2009

admin

Gershwin-est az Operettszínházban

Volf Anna

Évadbejelentő sajtótájékoztató a Budapesti Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

Webber 2 lökött inasa holnaptól dvd-n!

admin

Poligamy musical sajtótájékoztatója (Madách Színház, 2013. szeptember 2.)

Czibulka Stella