Hírek, beszámolók

Bíró Eszter hat koncertet ad az Egyesült Államokban

Hat koncertet ad június 24. és 30. között az Egyesült Államokban Bíró Eszter, a hazai világzenei színtér kiválósága. Az énekesnő miniturnéját a Balassi Intézet szervezte, Bíró Eszter fellép a Smithsonian Folklife Festivalon (SFF) is.

“1998 és 2000 között a New York-i The American Musical and Dramatic Academyn tanultam és a pályán eltöltött évek során bíztam abban, hogy saját produkciómmal egyszer még visszatérhetek. A Balassi Intézettel együttműködésben korábban már felléphettem Zágrábban, és most elhívtak a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalra, ahol idén Magyarország a díszvendég. Innen jött az ötlet, hogy ha már ott vagyok a zenekarommal, ne csak egy koncertet adjunk Amerikában” – nyilatkozta  Bíró Eszter az MTI-nek.

Az SFF az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb, 1967-től évente megrendezett kulturális fesztiválja, amelyet idén június 26. és július 7. között tartanak. Az SFF-en Magyarország képviseletében fellép mások mellett Pál István Szalonna és bandája, az erdélyi Heveder zenekar, a Parno Graszt, a magyarpalatkai és a szászcsávási zenekar prímásai, valamint a magyarszováti Kádár Erzsébet énekes. Bíró Esztert Amerikában állandó kvintettjének tagjai fogják kísérni, tehát Nikola Parov (klarinét, kaval, hegedű, bolgár duda, nyckelharpa, gadulka), Födő Sándor Fodo (ütőhangszerek, harmonika, zongora, sansula), Papesch Péter (basszusgitár) és Hámori Máté (gitár). Zenéjük a Kárpát-medencében és a környező országokban fellelhető hagyományos zsidó motívumokat ötvözi sajátságos felfogásban.

Bíró Eszter elmondta, hogy az amerikai turné előtt június 13-án Bécsben játszanak a Jüdischen Kulturwochen elnevezésű fesztiválon. “Eltekintve a gyerekeknek készített, idén tavasszal kiadott Állati Zenés ABC című, képeskönyvvel együtt megjelent lemezemtől, 2009-ben jelent meg utolsó anyagom. Tavaly csináltunk egy közös estet Falusi Mariannal, a terveimben szerepel, hogy lemezt is készítsünk. Szeretném, ha a gyereklemeznek is lehetne folytatása, amit ismét Fodóval és Hegyi Györggyel készítek” – fejtette ki.

A színésznő beszámolt arról is, hogy öt év után ismét színházi szerepet játszik: a Budapesti Operettszínházban decembertől az Elfújta a szél című musicalben Melanie szerepét alakítja, de a produkció magyar ősbemutatója július 26-án a Szegedi Szabadtéri Játékokon lesz.

Bíró Eszter 1977-ben született. Musical pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, főszerepet játszott például Az Operaház Fantomjában és a Mozart!-ban is.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Interjú Peller Károllyal

Utasi Nikolett

A Hair 40 éve dvd-n

admin

Egerben már próbálják a Gül babát

admin

Tony-jelöltek: Billy Elliot

admin

Jó zsaru, rossz zsaru – Stohl András és Szabó Győző zsaruszerepben

admin