Hírek, beszámolók

Budapest után Kolozsvárott a Báthory Erzsébet musical-opera

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon júliusban bemutatott Báthory Erzsébet musical-opera a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként született meg. A budapesti ősbemutatót követően a legendát újraíró előadás szeptembertől az erdélyi „kincses” város színházának repertoárjában lesz látható.

A Báthory Erzsébet alakját rehabilitáló, a történelmi legendát újraíró, műfajteremtő musical-opera a Budapesti Nyári Fesztivál idei legnagyobb vállalkozásaként jött létre. Bán Teodóra igazgatót évek óta foglalkoztatta a vérgrófnőként elhíresült magyar asszony históriája, mely világszerte számos alkotót ihletett meg. A vadonatúj színpadi mű az ő ötletéből és felkérésére született, melynek producere a Szabad Tér Színház. Miklós Tibor szövegíróval és Szomor György zeneszerzővel együtt dolgozták ki a darab cselekményét, az operai hangzásvilág megteremtése Pejtsik Péter szerzői teljesítménye.
A közel egy éves előkészítő munkálatokat követően a mű nagyszimfonikus zenekarral, nagy létszámú tánckarral és kórussal került bemutatásra a margitszigeti nagyszínpadon, Bagó Bertalan rendezésében, Novák Péter koreográfiáival, Kiss Borbála jelmezeivel és Vereckei Rita díszleteivel – kettős szereposztásban.

A nagyszínpadra álmodott történelmi musical több mint száz művész közreműködésével festi elénk a hatalmi viszályokkal terhes kort, a jelenből visszatekintett, per nélküli koncepciós ügy dramaturgiája szerint. A musical-opera szándéka a magyar történelem, illetve a történelmi bulvár kreálta ügy áldozataként elhíresült grófnő körüli igazság felderítése és felmentése a soha nem bizonyított rémtettek és a koholt vádak alól.

Az előadás a budapesti ősbemutatót követően bekerül a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjába. A kőszínházi bemutatót 2012. szeptember 15-én, szombaton tartják, amelyben a kolozsvári szereposztás debütál a hazai közönség előtt. A színház évadnyitó előadásában Báthory Erzsébetet Covacinschi Yolanda alakítja, férjét, Nádasdy Ferencet Laczkó V. Róbert, Thurzó Nádort Szilágyi János. A két fiktív szereplő, Walter, királyi főnyomozó szerepében Kátai István, az ál-Caravaggio szerepében Farkas Lóránd látható. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa, tánckara és szólistái, vezényel Kulcsár Szabolcs.

További előadás időpontok: szeptember 16. és 29. A budapesti szólisták az októberi előadásokon mutatkoznak be a kolozsvári közönségnek.

A Szabad Tér Színház igény szerint segít a kolozsvári előadásokra szóló jegy- illetve szállásfoglalásokban. Érdeklődni a 06-1/3755-922-es telefonszámon vagy a produkcio@szabadter.hu címen lehet.

 

Werkfilm:

Kapcsolódó tartalmak

Harmadszor is Starlight!

admin

Jézus Krisztus Szupersztár – főpróba

Vincze Dániel

A Blues Brothers beveszi Sopront

Buchmann-Horváth Emese

Musicalpremier sztárszereposztással a Nemzeti Színház következő évadában

Volf Anna

Mamma Mia! karaoke itthon is

admin