Hírek, beszámolók

Célegyenesben a Vörös Pimpernel

A Vörös Pimpernel házi főpróbáját a mai napon tartja a Szolnoki Szigligeti Színház és a Musical Színház közös társulata, s a nyári szünet után, október 3-án a nagyközönség is megismerheti e romantikus musical minden részletét.

Kevés olyan előadás van a magyar musicaltörténetben, melynek bemutatását annyi akadály gátolta, mint A Vörös Pimpernel esetében. A Musical Színház igazgatója, Molnár László évek óta harcolt azért, hogy Frank Wildhorn színdarabja hazánkban is bemutatásra kerülhessen, s a küzdelmek immár a végéhez közelednek. A Vörös Pimpernel házi főpróbáját a mai napon (2008.07.18.) tartja a Szolnoki Szigligeti Színház és a Musical Színház közös társulata, s a nyári szünet után, október 3-án a nagyközönség is megismerheti e romantikus musical minden részletét.

Eredetileg a darab bemutatója ugyan a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lett volna július második felében, ám különböző technikai feltételek miatt nem valósulhatott meg a kültéri premier. Még sincs okuk bánkódni a musical szerelmeseinek; a Szolnoki Szigligeti Színház impozáns épülete tökéletesen illeszkedik A Vörös Pimpernel látványvilágához s hangulatához, s a város fővárostól való távolságáért minden bizonnyal kárpótolja a nézőt a 18. század végén játszódó, izgalmas szerelmi történet mely nem mellőzi a vígjátéki elemeket sem.

Az Orczy Emma bárónő által jegyzett világsikerű regényből Frank Wildhorn és Nan Kinghton írt nagyszabású musical változatot mely az elmúlt években meghódította a világ számos országának közönségét. 2008 tavaszán a Musical Színház és a Szolnoki Szigligeti Színház megállapodása alapján a magyar alkotócsapat is megkezdte a felkészülést a bemutatóra. Molnár László rendező hűen szokásához ezúttal is a már bevált utakat követte s alkotótársai közé csupa ismert arcot választott maga mellé. A darab dalszövegeit Valla Attila fordította, akinek ezúttal is sikerült felülmúlnia önmagát; remekül énekelhető, gyönyörű és frappáns szövegeket alkotott a színészek számára. A korhű jelmezeket Tordai Hajni tervezte, melyeket tökéletesen egészítenek ki Juhász Katalin impozáns díszletei. A darab zenei vezetője Rácz Márton lett.

Bár A Vörös Pimpernel társulata rendkívül sokrétű, már a próbák kezdetén hamar összekovácsolódott a csapat, s az előbemutató sikeréért minden egyes szereplő egyaránt hozzátesz valamit az előadáshoz önmagából. A Pimpernel bandájának tagjai – akikre a darab humoros hangsúlyainak jelentős része esik – tökéletes lenyomatot adnak egy korabeli férfitársaság keresztmetszetéről, akikből nem hiányzik ugyanakkor a komolyság és a bátorság sem. A kilenctagú társaság tagjai között a nagyközönség által ismert nevek mellett (Bardóczy Attila, Makrai Pál), több új arc is feltűnik a színen kellemes színfoltként egészítve ki a darab drámai ívét.

A musical címszerepét alakító Csengeri Attila ezúttal új oldalát mutatja meg Percy szerepében, hisz egyszerre játszik drámai hőst, kedélyes piperkőcöt, s fondorlatos cselszövőt. Váltótársa Bot Gábor – aki egyben a másik férfi főszerepet Chauvelin-t is alakítja – tökéletes kiegészítése Csengeri Attilának, mindketten valósággal lubickolnak a szerepben. Akárcsak Molnár László aki Chauvelin szerepében ezúttal a negatív hős babérjaira tör, rendkívül hiteles, maradandó játékával. A női főszereplő Marguerite St.Just Koós Réka alakításában elevenedik meg, akinek szólószámai minden kétséget kizáróan a darab legszenvedélyesebb pillanatai lesznek, amint ez a próbák során már bebizonyosodott.

A Vörös Pimpernel hivatalos bemutatójára ugyan még két és fél hónapot kell várni, de az eddigi tapasztalatok alapján megjósolható, hogy a 2008/2009-es évad egyik kétséget kizáróan legsikeresebb darabja lesz.

Horváth István

Kapcsolódó tartalmak

Újabb sikermusicalek a West Enden

admin

Szegény gazdagok – Sajtótájékoztató

Nagy Péter

Eric Idle és a jubileumi 162. Spamalot

Mezőfi Orsolya

I love musical

Stern Ágnes

Madách Színház Musicalpályázat II. – Megvan a négy továbbjutó

Buchmann-Horváth Emese