Hírek, beszámolók

Circus maximus – Monumentális lovas színház az Arénában

Lovak, szekerek, egy elefánt, egy kígyó, több mint száz szereplő és neves magyar musicalszínészek – ezek az összetevői Pintér Tibor rendezésében Galambos Attila és Mészáros László november végén debütált új musicalének.

Pintér Tibor a Nemzeti Lovas Színház emblematikus vezetőjeként újabb látványos produkciót vitt színre: 2015. november 28-án, a Papp László Sportarénában mutatták be a Gladiátor című musicalt, amely Magyarországon először látott látványelemeket ígért a közönségnek. A produkció monumentalitását jellemzik a számok: 60 ló, 100 szereplő, valamint egy elefánt és egy kígyó is közreműködött a darabban.

A Gladiátor a 3. századi Római Birodalomban játszódik, ahová az egymást váltó Wolf Kati  és Janza Kata által alakított Utazó és Lázár Zoltán fogathajtó világbajnok jóvoltából repül vissza a néző. A musical különlegessége, hogy megjelennek benne történelmi személyek és fiktív alakok egyaránt, mint Roric, a germán rabszolga és szerelme, Csalogány a szintén rabszolgából lett udvarhölgy. Szent György lovag és Diocletianus császár kereszténység okán kialakult konfliktusa a vászon, melyre Galambos Attila a darab középpontjában álló germán szerelmespár viszontagságokkal teli történetét festi, de mind a kerettörténetben, mind a szerelmi szálban közös a darab üzenete: mindannyian gladiátorok vagyunk, akik küzdenek azért, ami fontos számukra, legyen az hitvallás vagy a szeretett személy.

Bár a látvány- és akrobatikus elemeken van a legfőbb hangsúly, a modern kori effekteket a régi idők hangulatát idéző hangszerekkel ügyesen kombináló Mészáros László dallamainak köszönhetően a zeneiség nem szorult háttérbe. Az előadás ugyanakkor nem nevezhető klasszikus értelemben vett musicalnek, inkább lenne találó rá a zenés cirkuszi látványshow meghatározás.

A szereposztás a darab egyik erőssége, hiszen a magyar musicaljátszás olyan elismert művészeivel mutatkozott be a darab, mint Sasvári Sándor, Mészáros Árpád Zsolt, Papadimitriu Athina, Janza Kata, Sipos Imre és maga a rendező (és a kiváló menedzseri képességeit sokadszorra bizonyító) Pintér Tibor, akik játékukkal képesek magukra vonni a figyelmet a monumentális színpadon zajló rengeteg más történés mellett is. A Csalogány szerepében Békefi Viktória pedig nem csak csodás hangjával tündököl, de kiemelkedő akrobatikus képességeiről is tanúbizonyságot tesz.

Pintér Tibor régi álmát valósította meg a Gladiátorral, mely a tervek szerint hamarosan turnéra indul. A grandiózus produkció a klasszikus színházi élményt keresők helyett inkább a látványos, akcióban bővelkedő spektákulumok kedvelőinek, és persze a lovas színház szerelmeseinek kedvez, de kellemes családi kikapcsolódást is jelenthet.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Utcabállal indítja az évadot a József Attila Színház

Volf Anna

A szívek melegében

Vincze Dániel

Utoljára látható Szegeden a Mamma Mia!

Mezőfi Orsolya

Kultúr Kavalkád júliusban is!

admin

Sikeres évadot zárt a Soproni Petőfi Színház

Volf Anna