Hírek, beszámolók

Csaknem 90 ezer néző a Katona József Színház jubileumi évadában

Csaknem 90 ezer nézőt fogadott ez elmúlt évadban a budapesti Katona József Színház, ez több mint 10 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest.

“Hosszú és sűrű évadon vagyunk túl, és több olyan fontos előadás született, mely az eddigi visszajelzések alapján mind a közönség, mind a szakma részéről egyértelműen pozitív fogadtatásra talált” – idézi a színház közleménye Máté Gábort, aki az évadzárón értékelte az elmúlt szezont.

Az évad egyik lényegi vonulata volt a Katona 30. évfordulójának megünneplése, valamint ezzel együtt a visszatekintés és a visszaemlékezés az eltávozottakra. A jubileumot erre az alkalomra létrehozott előadások – a Notóriusok-sorozat folytatása -, gálaest, kiállítás és számos más különleges pillanat jelezte.

Mint idézik, Máté Gábor a társulati ülésen elmondta: az évadban 89819 néző látogatott a Katona három játszóhelyére, ez 13 százalékos emelkedés az előző évad hasonló adatához képest. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és sok új nézőt vonzott az évad elején megnyitott K:antin kávézó, emellett további vonzerőt jelentettek a színház megújult előcsarnokába szervezett programok.

Ebben az évben is központi szerepet kapott a színház ifjúsági programja: a résztvevő fiatalok nemcsak a színház működésébe pillanthattak be a foglalkozások alkalmával, de saját előadásokat is létrehoztak. Ilyen volt többek közt az Hátra arc! című, generációk egymás mellett élésével foglalkozó produkció – emelte ki a színház igazgatója.
Szintén a fiatalok, gyerekek felé való további nyitást jelzi a Katona első kifejezetten családi előadásának, a Pinokkiónak a bemutatása és a decembertől rendszeresen megszervezett hétvégi gyerekprogramok is.

Az évadzárón szó esett a színház külföldi vendégjátékairól: számos produkció iránt intenzív és folyamatos az érdeklődés külföldről, így az idei évadban 10 alkalommal játszott a társulat az országhatáron túl, többek között Lengyelországban, Németországban és Szerbiában.

A Katona József Színház következő évadát – amelynek bemutatóit augusztusban hirdetik meg – jellemzően kortárs darabok határozzák meg. Ősztől egy színművész érkezik a társulathoz: Kulka János a Nemzeti Színháztól szerződik a Katona József Színházba.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Marie Antoinette – Bréma

Nagy Péter

Ismét a Broadway-n a Hair

admin

Hamarosan Spamalot!

admin

SEREGI-DÍJAT ALAPÍTOTT A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ

Buchmann-Horváth Emese

Elindult a zenei Fair Play-kampány

Volf Anna